Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна
 Открили са непознати досега стихове на Вапцаров!
Автор: Stoychev   
Дата:   08-12-08 23:15

Една хубава новина! Той е сред най-любимите ми поети. [smilie24]
Тъпо ми стана защо тази новина, по-светла от Американската финансова криза, младежките боеве и засилените мерки за студентския празник, бе изместена в края на емисията на бТВ, както става и с другите добри вести.

Но в бурята ще бъдем с теб, народе мой, защото се обичахме!...

Сега не е ли буря в България, а и по целия свят? Не е ли по-нужно от всякога да потърсим утеха и надежда в безценните литературни произведения и другите предмети на изкуството, вярата?

Да, търсим ги... Както днес пред камиона на "Голямото четене" - блъскане, ругатни, нахалство и невъзпитание и то само за да вземат безплатната книга и после да я захвърлят в някой ъгъл. [smilie23]

Та... говорих за новите стари стихове на Вапцаров...

Отговори на това съобщение
 Re: Открили са непознати досега стихове на Вапцаров!
Автор: asahi   
Дата:   08-12-08 23:19

Това е вчерашна новина и поради значението и днес я повтарят. Не може в новинарска емисия вчерашната новина да е на първо място.

Ще ги издадат - ще ги видим. Няма да ги крият, споко.

Автор: Safira   
Дата:   08-12-08 23:25

[smilie5]

Автор: e-mil   
Дата:   08-12-08 23:34

Ама да, бе... как няма да ги издадат. Че и още осем ще открият та да станат 16. А после още 16 та да станат 32. И така докато получим един 64-битов Вапцаров. [smilie5]

Защо ли не мога да се оттърва от чувството, че БСП на всеки две седмици пуска по новина? То не бяха редфен сайтове, па билборди, па трамвайни клипове, па ще ходи ли Сергей на "Денсинг старс" или няма да ходи... а сега - Вапцаров:
- Те стиховете лежали в банката, но научаваме за тях на рождения ден на Вапцаров;
- Не се знаело кои са собствениците, но е учудващо, че не са роднините (щото Мая Вапцарова е роднина);
- Още чакат разрешение за публикуване, но вече станало ясно, че ще ги публикуват точно след една година; [smilie11]

Абе за 100 години не се научиха поне пропаганда да правят като хората.

Автор: Императорът.   
Дата:   08-12-08 23:41

Целите в очакване сме. [smilie24]

Re:
Автор: canonio   
Дата:   09-12-08 02:58

Ако знаете Р. Чандлър колко книги е написал....
За 90% от тях дори не е подозирал.

Автор: muha-palamarka   
Дата:   09-12-08 03:08

Във въртопът на каменно време
Стискам длани и боря се с тях
И под натиск на кърваво племе
Търся прошка за техният грях

Но привикнал към дни идилични
Аз опитвам нов свят да строя
Че протягат се лапи чилични
И ме спират напред да вървя

Ала дните изтичат строени
И насреща изгрява зора
На мрака дните са вече броени
О живот ти спечели ура

Ама не го знаете от мен!

Автор: equinox   
Дата:   09-12-08 05:07

Сега не е ли буря в България, а и по целия свят? Не е ли по-нужно от всякога да потърсим утеха и надежда в безценните литературни произведения и другите предмети на изкуството, вярата?

За утеха може да идем да живеем и в някоя пещера или манастир. Бягството от реалният свят не го променя по никакъв начин. За това съм твърдо против подобни работи.[smilie21]

Автор: ejko   
Дата:   09-12-08 06:56

"Бягството от реалният свят не го променя по никакъв начин."- айде бе!!!!
с какво света в пещерата е по малко реален от този в града. Това че хората обичат да живеят в стрес и са най-щастливи, когато са нещастни, не означава, че едното е по реално от другото, а само че е по обществено прието за нормално.
Попринцип конструкцията "бягство от света" е доста непонятна, защото се базира на две оценки, който са субективни от гледна точка на общоприетия морал. На първо място "бягство" подсказва отказ, в смисъл на невъзможност да се справиш, което би било вярно единствено ако имаш въобще желание да се справяш. А "света" е възприет единствено като възприятие за ежедневиетно на член от обществото. Но това означава ли, че ако това общество не съществува, няма да има и свят или неговоте единици, ще загубят характеристиките си?!?!?
Както и да е! Просто напоследък съм малко докачлив , когато стане дума за хиперболизация на общността и ми е все по трудно да не възприемам индивида като личност, а като част от цяло.

Автор: мара   
Дата:   09-12-08 07:32

таралеж, днеска отдето и да мина след тебе, пея исо[smilie5]

Автор: tnt   
Дата:   09-12-08 07:33

добрютро, Маро! НА училище ли? [smilie5]

Автор: мара   
Дата:   09-12-08 07:34

ми да...после на треноровчица [smilie5]

Автор: юнга   
Дата:   09-12-08 08:52

Като намерят бутилка коняк останала от алкохолика Георги Димитров, тогава ще ги призная. Същия който вкара "борбата" в главата на Н. Вапцаров, та му съкрати живота.

Автор: тьма   
Дата:   09-12-08 10:04

юнга , можеше и по-умно да се изкажеш, а цитираните от мухата стихове никак не ми приличат на Вапцарови

таралежчето само не разбрах къде живее и как - като колективна единица или в някоя пещера с ударение на втората сричка[smilie3]

Дата:   09-12-08 10:14

в пещера.

Дата:   09-12-08 10:18

Под наем или собствена?

Re:
Дата:   09-12-08 10:20

панелните пещери не се броят... те са си баш символ на "хиперболизация на общността" [ezik]

Дата:   09-12-08 10:23

Аз пък винаги съм мислел, че хипермаркетите са такова... хиперболизация.

Дата:   09-12-08 10:25

хипермаркетите не са ли отдушник на консуматорските страсит?

Дата:   09-12-08 10:30

Не, това са спортни съоръжения за хипербол (вид игра с топка).

Дата:   09-12-08 10:47

Аз не искам да отричам общността, а само да не и придаваме критерия на абсолютен и единствен начин за съществуване на личността. Дори и това не ми толкова важно. Просто практичността и материализма са основни движещи сили на обществото, което е нормално, но когато станат характеристика на личността и е малко притеснително....! Обществено полезно, може би, но личностно деградиращо..., пак може би:))
Все тая..., в правото подписът може да се припознава, така че много от нас припознават подписа под "обществения договор" като свой, но аз не съм от тях (макар че явно нямам кой знае какъв избор)...

Дата:   09-12-08 11:23

Че какво лошо има в практичността като личносттна характеристика?
Човечеството е оцеляло заради практичните си членове - тези които са могли да доставят храна, да изберат място за лагер, да се грижат за огъня... И се е развило пак заради тях, на които им е хрумнало да сушат месо, за да има храна, когато няма лов; да разработят земеделието; да измислят грънците; да търгуват с други племена и т.н.

За да си позволим днес да живеем горе-долу стабилно и да имаме свободни ресурси за да помагаме на поне част от старите и болните то милиони хора е трябвало да вземат практични решения в продължение на десетки хиляди години. И не само да ги вземат, а да осигурят и изпълнението им.
Въобще не е деградиращо да си практичен. Аз бих се радвал, ако можех да съм малко по-практичен в решенията си.

Едно е да излезеш на палатка за няколко седмици, друго е да живееш извън обществото. Може и да не припознаваш подписа си под обществения договор, но той със сигурност е там:
- харчиш енергия, вероятно и плащаш за нея;
- ядеш храна създадена от други;
- ползваш обществен транспорт;
- няма да се учудя, ако плащаш и данъци;
И като осигуриш жизнения минимум почваш да търсиш обществото и за друго:
- обсъждаш идеи с приятели;
- търсиш клиенти в обществото;
- търсиш секс в обществото;
- имаш нужда от обществото за да му кажеш, че си личност;

Да, общността е почти единствения начин за съществуване на личността. Оцеляващите отшелници са изключение. Пробвай за една година да си говориш само с птичките и животните в някоя планина, и наблюдавай разликите в личността.

Дата:   09-12-08 11:41

"Пробвай за една година да си говориш само с птичките и животните в някоя планина, и наблюдавай разликите в личността."- аз да не съм Франциск Асиски:))
Практичността от сегашната ти гледна точна, която е застъпена във втората част на поста ти е идеално противоположа и адски непрактична от гледна точка пътвата част на поста ти.
За какъв дявол му е на някой да се лишава от храната си, за да поддържа "трите стълба" на държавността?
Отговорът е ясен- за да имаш нещата, които не можеш да си набавиш сам се стига до размяна (етапите на която сме учили всички в училище). Моделът действа до момента в който, практичността вече не е да набавяш прехраната си, а да се лишаваш от нея в името на заменените лични ценности в името на обществените такива. Ако има какво да ядеш с нищо няма да спечелиш уважението на общността, но ако имаш Д3, ще го направиш в голяма степен.
Обществото възпитава и контролира индивидите, като заменя личностните ценности с обществени, който от гледна точна на индивида сам по себе си са абсолютно ирелевантни.
Материализма и практичността са много ценни качества и именно на тях се крепи обществото, именно чрез тях то се и контролира. Факт е. Аз не съм отчелник, а и не съм тръгнал да ставам, но това не променя тези мой размисли. Аз усещам дисхармония в себе си и се опитвам да си я обясня. Ако ти не усещаш дисхармония, значи за теб всичко е ок.
Факт е че нито една обществена структура, целяща контрол, не толерира аскетизма и отчелничеството- нито църквата, нито държавата. Това не е случайно.
"- харчиш енергия, вероятно и плащаш за нея;
- ядеш храна създадена от други;
- ползваш обществен транспорт;
- няма да се учудя, ако плащаш и данъци;
И като осигуриш жизнения минимум почваш да търсиш обществото и за друго:
- обсъждаш идеи с приятели;
- търсиш клиенти в обществото;
- търсиш секс в обществото;
- имаш нужда от обществото за да му кажеш, че си личност;"
Тези неща, макар и вярни, за мен нямат значение, защото ги приемам за индеферентни към развитието на личността, обратното би подчинило "съзнанието" на "битието", в което аз не вярвам.

Re:
Автор: тьма   
Дата:   09-12-08 11:45

защо ли ме кефят онези - непрактичните, оставили рисунки по стените на пещерите[smilie11]

Дата:   09-12-08 11:46

"имаш нужда от обществото за да му кажеш, че си личност"
Това вече е друго нещо...:) Това е израз на дисхармонията, според мен. Живеейки в общество, човек се съизмерява не със себе си, а с други индивиди, и е неизбежно да изпиташ желание да доминираш, или ако не това то поне да изявиш себе си над другите. От там се раждат и самолюбието и егоизма (може и да си ги има, а просто да се проявяват така).
Това не е нещо което аз осъждам, а е следствие от живота ни в обществото. Един вид вик за помощ...

първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.