Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна
 За държавата и еничарите и
Автор: J0R0   
Дата:   27-11-08 22:25

Винаги се ядосвам, като чуя накоя простотия от рода на "аз съм служил на държавата". (В случая - разните оправдаващи се сътрудници на ДС). Че те и СС и Гестапо са служили на държавата си. И тия дето хвърлиха атомните бомби над Хирошима - също. Що за глупости - Държавата...

Какво е "държавата"?
Пропагандната машина с помощта на учебниците по история ни е деформирала, че държавата е най-висшата ценност, че тя е нещо во веки веков, непреходно, непроменимо, идваща от миналото, отиваща към бъдещето и всички трябва първо на нея да служим, а после всичко останало.
Според мен държавата - това е съвкупност от определени идеи и принципи.
Днес тези идеи може да са едни, утре може да са други, съвсем противоположни.

"Държавата" Трети райх и "държавата" ГДР са два абсолютно различни свята, нищо че географското положение и хората населяващи ги са едни и същи.

Не може да служиш на "държавата" по принцип.
Може да служиш на определени идеи.
Лично аз не разбирам как довчера си служил на България - работил си за възхода на световния комунизъм, а от днес пак служиш на България, като работиш за събарянето на световния комунизъм.
Утре, ако Доган стане премиер и въведе задължителен сюнет за народонаселението, пак ще служиш на България...

България по време на Желязната завеса, отричаща общочовешките ценности - свободата на словото, на придвижването, на свободната инициатива, на частната собственост и т.н. и България след Желязната завеса - приемаща тези общочовешки ценности - това са две съвсем различни Българии, нямащи нищо общо една с друга. Как може да служиш и на двете?

Нещо подобно казва и Кърт Вонегът в речта си пред американските физици.
Че не можеш да служиш просто "на науката", да създаваш атомни бомби и да не те интересува кой и къде ги пуска.
Моралът и общочовешките ценности са по-висши от службата в името на науката или в името на държавата.

Ако служиш добре на държава, която малтретира хората и незачита основните им права и свободи, то си просто съучастник в престъпление.
Еничарите никога няма да го разберат.

Отговори на това съобщение
 Re: За държавата и еничарите и
Автор: emmmo   
Дата:   27-11-08 22:31

Точно така! [smilie24]

Автор: Pulsar   
Дата:   27-11-08 22:33

Точно преди час бях влязъл в доста сериозен спор с приятели на същата тема...
[smilie24] [smilie24] [smilie24]

Дата:   27-11-08 22:39

Мигел Сервет през XVI век казва следното (може да не е съвсем точен цитатът): Да убиеш човек, за да защитиш идея, не е защита на идея, а убийство на човек.

Автор: equinox   
Дата:   27-11-08 22:40

[smilie24]

Автор: asahi   
Дата:   27-11-08 22:44

В заблуда сте, господа.

Тези ДЦ-фишеци само отклоняват народното недоволство от трамвайния екипаж, дето пропусна помощите от Евросъюза.

Еничари е имало във всички държавни формирования, описани от Световната история. В това драма няма. Има драма, когато собствените ти управници профукат държавното ни благополучие заради личното си такова.

Автор: мара   
Дата:   27-11-08 22:45

служенето само по себе си е странна работа...на квото и да било.

Дата:   27-11-08 22:46

ДЦ=ДС.

Автор: jivkojj   
Дата:   27-11-08 22:47

asahi [smilie24]

Автор: georgi969   
Дата:   27-11-08 22:48

Страната ни е хубава,ама нещо не сме случили на държава.

Автор: IvoZafirov   
Дата:   27-11-08 22:50

Жоро [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Много добре и навреме казано! Точно тия дни се чудех какво всички са се лепнали за телевизорите и обсъждат това лайно кУритаров дали е заслужено уволнен или не. И как той и Кеворкян се разправяли.

Хвани единия удари другия. И двамата редки лайна и агенти на ДС. Това на мен ми е достатъчно. Казва ми повече от 1000 думи.
Всичките подобни тях педерунгели би трябвало сега да живуркат в забвение и с угриение на съвестта (ако имат), а не да ми се пъчат отвсякъде и да ми се оправдават (вярвайки си), че те тогава разбираш ли служили на държавата си и затова. Е да де ама точно някой такъв съвестен служител на държавата е пратил дядо ми в лагера край ловеч и семейството ми е понесло цялата тежест на последиците.

Най-глупавото от всичко и най-дразнещо е това как постоянно се опитват да ни промиват мозъците как ние трябва да сме толерантни, да оставим нещата в миналото и да гледаме напред. Само дето на мен тия не ми минават.

[smilie23] [smilie23] [smilie23]

Дата:   27-11-08 22:51

asahi, не сме в заблуда. Недоволството от едното не пречи на недоволството от друго! [smilie5]

Дата:   27-11-08 22:54

Съгласен, Емо. Обаче тези еничари ги е имало вчера, завчера, преди година, десет или двайсе. А тези момци трамвайджийчетата точно сега се нуждаят от здравословен ритник по посока навънка.

Автор: black_swans   
Дата:   27-11-08 22:58

Ами asahi, то тези "собствени управници" не са ли точно тези еничари, за които е открита темата? Дето все "служат", дъ ге. И сега са горди, горди и обидени.

Въпросната държава, на която са служили въпросните горди и обидени другари, е държава нарушавала елементарни човешки права. Естествените права, за които говори Монтескьо или правото на избор, за което говори Библията. По същия начин сега фанатизирани терористи нарушават човешките права - правото на живот, правото ти на избор. Тоест, между едните и другите аз не правя разлика. Само дето единият тероризъм е държавен такъв.

Навярно е имало мнозина, които са подписали декларации за сътрудничество под силен натиск или заплаха за живота им и този на семейството и близките им. Тези дето сега излизат, не са от тях. Те са горди, защото са служили на държавата си, като "агент-нелегали" или "осведомители" [smilie23]

Дата:   27-11-08 23:00

Имам впечатление, че нашата държава е донор на тяхната си държавица, дето си е само за тях.

Автор: boreto   
Дата:   27-11-08 23:02

Жоро, хората се променят... Идеите се променят... Не е невъзможно един човек в един период да вярва в една идея, а при други обстоятелства да повярва в друга идея...
Но ти не говориш за това. Като изключа този нюанс, много добре разбирам какво искаш да кажеш. И си напълно прав.
[smilie24]

Автор: Svsvet   
Дата:   27-11-08 23:11

ЖОРО [smilie24] В страхотен маскарад живеем обаче [smilie2]

Автор: pmartinov   
Дата:   27-11-08 23:19

J0R0 [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Все едно аз съм го писъл !!!

Няма по-цинично създание на тоз свят от държавата !

Дата:   27-11-08 23:26

От държажа до държава има разлика.

Автор: Lalinda   
Дата:   27-11-08 23:30

Проблемът не е в държавата, а в самите хора... Винаги ще има такива, които ще искат да й служат, не е балкански или дори роден проблем.

Впрочем, има една много интересна книга на Иво Андрич за еничарите в Турската империя; идвали са от всички европейски страни, не само от балканските...

Това за "морала" и "общочовешките ценности" ми звучи малко като "да живее международното положение", ама нейсе.

На кой "морал", на кои "ценности", на кои "общочовешки" такива да "служим", избройте ги, моля. Давайте по-конкретно.

Дата:   27-11-08 23:39

asahi

Имам впечатление, че нашата държава е донор на тяхната си държавица, дето си е само за тях.

[smilie24] [smilie24] [smilie24]

asahi за тази държава ми е думата ...

Автор: J0R0   
Дата:   27-11-08 23:40

Lalinda - ами те са изброени в Хартата за правата на човека.
Доколкото се сещам, без да претендирам за изчерпателност: правото на свободно придвижване, правото на свободен изказ, правото на самоопределение, правото на частна собственост, правото на свободна инициатива, правото на свободно сдружаване...

Дата:   27-11-08 23:54

Много скоро "държавата" като разбере че Европа няма намерение да и пълни джобчето ще обърне гръб на европейските ценности и пак ще прегърне старите идеи които са на изток от нас ...

Дата:   28-11-08 08:09

Мдаам...

Автор: мара   
Дата:   28-11-08 08:14

асахи[smilie24]
лали, не те разбраха май[smilie5] но тук съм съвсем съгласна с теб-проблемът е в самите хора.

първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.