Автор: J0R0
Дата: 27-11-08 22:25
Винаги се ядосвам, като чуя накоя простотия от рода на "аз съм служил на държавата". (В случая - разните оправдаващи се сътрудници на ДС). Че те и СС и Гестапо са служили на държавата си. И тия дето хвърлиха атомните бомби над Хирошима - също. Що за глупости - Държавата...
Какво е "държавата"?
Пропагандната машина с помощта на учебниците по история ни е деформирала, че държавата е най-висшата ценност, че тя е нещо во веки веков, непреходно, непроменимо, идваща от миналото, отиваща към бъдещето и всички трябва първо на нея да служим, а после всичко останало.
Според мен държавата - това е съвкупност от определени идеи и принципи.
Днес тези идеи може да са едни, утре може да са други, съвсем противоположни.
"Държавата" Трети райх и "държавата" ГДР са два абсолютно различни свята, нищо че географското положение и хората населяващи ги са едни и същи.
Не може да служиш на "държавата" по принцип.
Може да служиш на определени идеи.
Лично аз не разбирам как довчера си служил на България - работил си за възхода на световния комунизъм, а от днес пак служиш на България, като работиш за събарянето на световния комунизъм.
Утре, ако Доган стане премиер и въведе задължителен сюнет за народонаселението, пак ще служиш на България...
България по време на Желязната завеса, отричаща общочовешките ценности - свободата на словото, на придвижването, на свободната инициатива, на частната собственост и т.н. и България след Желязната завеса - приемаща тези общочовешки ценности - това са две съвсем различни Българии, нямащи нищо общо една с друга. Как може да служиш и на двете?
Нещо подобно казва и Кърт Вонегът в речта си пред американските физици.
Че не можеш да служиш просто "на науката", да създаваш атомни бомби и да не те интересува кой и къде ги пуска.
Моралът и общочовешките ценности са по-висши от службата в името на науката или в името на държавата.
Ако служиш добре на държава, която малтретира хората и незачита основните им права и свободи, то си просто съучастник в престъпление.
Еничарите никога няма да го разберат.
|
|