Автор: Lalinda
Дата: 15-11-08 19:46
Ако ти откраднат (нещо от) колата с ХИТРОСТ, застраховката също не важи.
През 2005 г. пътувахме из Испания и на един паркинг между Валенсия и Мурсия ни пробиха задната дясна гума без да подозираме... След като закусихме и потеглихме, гумата, разбира се, спадна и се спука, а ние спряхме да я сменяме. Около 5 минути след това пред нас спря доста луксозна бяла кола и от нея слезе едър мъжага, който много настояваше да ни помогне, да слагаме триъгълник, даваше ни съвети къде е най-близката колонка за пътна помощ и прочее, а по едно време си тръгна, докато ние сменяхме гумата. Още преди да сме приключили, при нас спря полицейска кола и ни попита дали имаме някакъв проблем. Казахме, че сме сменили гумата и след малко потегляме и полицият си тръгна. Като тръгнахме обаче, реших да проверя къде ми е чантата с фотоапарата (вътре бяха и паспортът и парите ми, очилата, самолетният ми билет, медицинската застраховка - само телефонът ми бе на друго място), се оказа, че я няма никаква... Върнахме се там, където бяхме спрели, но не ги открихме и едва тогава се усетихме, че са ни ограбили. Продължихме до първото отклонение от магистралата и излязохме в някакво село, за да сигнализираме на полицията, и като попитахме къде е полицейският участък, хората на пътя веднага ни попитаха дали са ни обрали. В полицейския участък пък веднага ни показаха една компютърна чанта, която същата патрулна кола, с която си общувахме, открила захвърлена на пътя - беше наша (но вътре нямаше компютър, само карти на Испания) и се обнадеждих, че са подхвърлили и моята. Да, ама не, не се откри и през следващите 20 дни, които трябваше да прекараме в Испания, та се наложи да си вадя пасаван за връщане, и да пътувам два пъти от Гранада, където бяхме отседнали, до Мадрид...
Та, като се прибрахме в Париж, тъй като колата имаше застраховка против кражба, подадохме молба за обезщетение, но след време ни отговориха, че сме били обрани чрез ХИТРОСТ (на френски RUSE) и застраховката не важала! Важала само при взлом! А може би пък трябваше да счупим стъклото на колата, така ли, та да инсценираме грабеж? Тогава изобщо не му мислят и обезщетяват явно... А какво ли би се случило, ако в тези чанти нямаше нищо ценно? Щяха да ни натупат и преджобят ли? Споделете опит.
Казват, че и у нас тези обири били класика, но ноухау-то било внесено от чужбина. Може би от Испания? Младежът, който ни обра, не приличаше много-много много на испанец - по-скоро на славянин, едър, рус, но говореше испански.
|
|