Автор: itilien
Дата: 18-02-07 15:57
Преди около седмица и нещо забелязах следната обява:
https://photo-forum.net/forum/read.php?f=46&i=3599&t=3599&phorum_uriauth=
Писах на човека да каже каква цена иска, той каза 150 лева. След няколко дни се разбрахме да се видим, да видя обектива.
При първия телефонен разговор ми каза че обектива има лека драскотина на челната леща, която понеже не е в средата не дава никакво отражение на снимката. Разбрахме се да се видим в петък на обяд. В петък на обяд ми каза че е зает и може по-късно. Предположи че сигурно ще е тъмно, и няма да мога да снимам с него. Аз му казах че съм с филмов апарат, и снимките биха отнели време, а и щом казва че драскотината не дава отражение на снимката, тогава няма защо да снимам с него, достатъчно е да го разгледам. Казах че във фоайето на офиса ми е достатъчно светло и ако има проблем ще го видя във визьора. Той обаче не дойде, и се доразбрахме да се видим на плиска след работа. Отидохме в едно кафе, видях че обектива наистина има драскотина, но бях подробно уверен, че тя не дава отражение на снимката. Обектива бил на негов колега, и той го продавал вместо него. На оскъдната светлина с много на брой слаби светлинни източници на тавана, не можах да забележа да се вижда нито Flare в обектива, нито други дефекти. Предложих цена 120 лева, защото евентуално ако тръгна да го продавам по-късно (както рано или късно се случва с всяка такава техника) да го продам с по-малка загуба, ако успея въобще. Човека звънна на приятеля си да го пита дали ще го даде за 120, и оня се е съгласил.
Взех обектива и се прибрах вкъщи, където на добро осветление от един светлинен източник имах възможността да разгледам добре обектива.
Първото което забелязах, е че насочен срещу лампата, дава много сериозен flare , който се върти при фокусиране, тъй като челната леща се върти. Казах си, хайде, това със сенник и при определени позиции, може би няма да пречи. Второто което забелязах обаче, е че при затворени бленди(затворена чрез доф превю бутона), във визьора много ясно се забелязва петно, причинено от драскотината. Петното също се върти при фокусиране, и е неоспоримо ясно че е причинено от драскотината, а не от нещо друго.
Звъня аз на човека и му казвам така и така има проблем, има flare, има петно. От отсрещната страна започнаха реплики като "ти ме шашкаш", "това не е възможно физически", "опита ми показва че не е възможно", "собственика е снимал до сега с тоя обектив", и дори "ти си въобразяваш " !!!!!!!!!, след което ми затвори и си изключи телефона.
Вчера сутринта направих оглед на дневна светлина, който потвърди същите резултати. Звъня пак, тоя път ми вдига, и му обяснявам че и на дневна светлина петното се вижда. Казвам че искам да върна обектива. Заявява ми се, че обектива не може да го върна, защото вече бил казал на приятеля си, че го е продал, та дори оня ми бил направил отстъпка.
Казва ми че не познава обектива, и не знае дали във времето, през което е бил в мен аз не съм го разглобявал, сглобявал, изпускал, и дали не съм му бил направил по-голяма драскотина. Как така човека бил снимал с него, а при мен правел проблем. Започна да ме уверява, че във визьора често не се вижда същото, което се вижда на кадъра.
След това аз изщраках един филм и го дадох за проявяване. Същотото, което се виждаше във визьора се виждаше и на кадрите. Петното си личеше очевадно ясно, като беше много добре очертано при свити бленди, и по-размито и голямо при широки.
Звъня пак и му казвам че петното се вижда и на кадрите, а той ми заявява че трябва да го види това нещо, да съм му звъннел днес по обяд, щял да говори с човека.
Днес на обяд му звъня, оня започва да ми реди пак същите глупости - бил съм си го тествал, бил съм си го харесал, бил ми предлагал да снимам с него, можело да съм го изпускал, да съм го трошил и всякакви такива неща.
И накрая ми беше направено безумното предложение "АБЕ ТИ ЗАЩО НЕ ВЗЕМЕШ ДА ГО ПУСНЕШ ДА СЕ ПРОДАВА ?" - моя отговор беше - "как бих могъл да пусна да се продава неизползваем обектив" - отговора "ПУСНИ ГО ДА СЕ ПРОДАВА В ДИГИТАЛНАТА СЕКЦИЯ, НА ЦИФРОВО ТЯЛО НЯМА ДА ГО ИМА ПРОБЛЕМА". Реших че явно няма да се разберем по нормален начин и му затворих телефона.
Оставям изводите на вас.
|
|