Автор: Mobby_Dick
Дата: 07-01-05 18:53
... и по конкретно иде реч за компактните, така наречени 'сапунерки'
Забелязва се едно напрежение, а и след една забележка реших да коментирам този въпрос с цел изясняване на някои неясноти породени неволно от конкретни изказвания!
В увода си темата обещава да е конкретна отвсякъде!! Единственото конкретно в тази част е (компактните-така наречени 'сапунерки')/аз бях пуснал тема "що е то сапунерка"...ма нейсе/.Какви са тези "неясноти" и "конкретни изказвания" не става ясно и от изложението - което е пълна мъгла и общи приказки - гарнирани полуистини с блестящи истини. Все пак ще задам някои въпроси. Няма да са по тази част, защото това нещо всеки може да го тълкува по 100 начина (PR-мъгла изложение...или 8-мото правило на Мърфи...изтипосай в средата на изказването си една мъгла и неяснота...и докато всички зейват и се чудят, ти ги довърши със заключението:))
Не делим нещата на:
човек-сапунерка-балук
човек-SLR-напреднал
Нещата опират до конкретни желания и възможности.
Било то от професионален или финансов характер, било то от целите, които всеки иска да постигне.Лично аз, когато 'оплювам' даден апарат или препоръчвам друг, преди това се опитвам да разбера дадения човек какво би искал не само за момента, но и в бъдеще. Базирам се на моя личен опит и на опита, споделен от моите приятели.
въпрос - лично ти на базата на смяната на колко и какви апарата правиш тези препоръки? Ще задам контролни въпроси за съответните модели, като получа имената?
Нашия опит не е никак малък, и в стремежа си да дадем всичко това накъм, смляно но синтезирано в 3-4 изречения, ние максимализираме това решение и доближаваме съвета си до идеала, който дори ние още не сме постигнали в някои случай.
Кои е този наш опит? Нека дадем примери от спортни и други цитирани снимки, или поне линкове към такива на приятели.../нашият/?
Искам да се извиня на много хора, които неволно са се почувствали обидени от някои мои постинги!
Извинен си от името на Leicata ми, ако това имаш впредвид /пак не е конкретно...ма да си кажа де....а като сложиш по-добро макро на инсект с по-готино bokeh тогава и ще ти повярвам и приема съветите:) а ти дотогава поразсъждавай защо в този сайт /и не само тука/готините макротата на "инсекти" са със "сапунерки" все правени:)/
Няма лоши апарати, има лош избор за претенциите които имаме за фотография!
Колкото по-обширно искаш да се развиваш в тази наука, толкова по гъвкава трябва да ти е системата.
Пак може да се тълкува многоезично...но съм съгласен 100% в тълкуванието му, което аз слагам:) Бих вметнал: Апарат за които миналата година сте дали 2500, а тази струва 1000...догодина ще е 500..си е чисто спонсорство, или скъпо хоби:))...а за гъвкавата система с един фотоапарат....аз не знам такава, ако знае някои да ми я каже. Затова имам над 50 апарата...от 35 мм. до 9/12 (че и повече, зависи от касетата) см.:))..и последното най-малкото е заради огромната резолюция /често копирам контактно от тях:))/. Фотографията, както казваш Къна е огромна наука:) Най-добре е някои от аспектите и въобще да не ги засягам, че да не бъркам и насмитам любителите :)) За тях ще дам един съвет. Ако снимате за фотофорум, вземете си компактен апарат (сапунерка както го наричат по-горе), ама по възможност по-скъпа от аматьорски DSLR, и няма да сбъркате:)Ако ще снимате професионално - то тогава няма да има нужда да питате какъв апарат да си вземете:) Ако имате нужда от питане...от този момент вече сте назад с парите:) Не забравяйте да прочетете за какво е този апарат - ако е професионален, най-често го пише в сайтове...или самото му име (PRO само ако пише си е пълно менте и PR).Ако сте амбициозен любител, дето ще решава разнообразни снимачни ситуации и ще прави изложби до 30/40, вземете си такъв апарат - /пак си го пише/. Ако сте обикновен аматьор - аматьорски /пак си го пише/.
|
|