Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 За файловите формати
Автор: J0R0   
Дата:   08-03-04 12:47

Оня ден изтеглих едно AVI от мрежата, където имаше представянето на нашата изложба по Канал 1. И загубих половин ден да разбера защо не ми тръгва на компютъра.
Оказа се, че AVI-то било компресирано по нов начин - XVID и стария Медия плейър на го чете. Трябваше да си ъпдейтна програмата за да тръгне.
Вкъщи понеже компютърът ми е по-стар и изобщо не тръгна, въпреки ъпдейта.

Това ме навежда на мисълта, дали наистина цифровите изображения са по-трайни от негатива?
Дали след 3-4 години ще можем свободно да ги отваряме на тогавашните си компютри?
Дали тия формати и носители, с които работим сега няма да са вече в историята, както 5.12 инчовата дискета и старите програми, които за нищо не стават вече?

Дали ако трупаме информацията си в цифров вид няма да се окажем някой ден в положението да пришиваме балтон съм копчето?

Отговори на това съобщение
 Re: За файловите формати
Автор: hatters   
Дата:   08-03-04 12:55

И аз съм се чудил "Дали след 3-4 години ще можем свободно да ги отваряме на тогавашните си компютри?". Имам десетки хиляди дигитални снимки и уж ги архивирам редовно на CD-та. Вече трудно мога да направя каталг и да намеря конкретна снимка от архивите.

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   08-03-04 13:07

Че защо ще ти е да отваряш една цифрова снимка, направена сега, с малко пиксели, малка "дълбочина", ограничена матрица като цвят и изкривяване на първ.изображение, шум, бозаво и розово, "свинска кожа" и т.н.!??[smilie25] Знаеш ли какви неща ще има бре, пък софта за "осъвременяване на стари изображения" ще има пазар, споко [smilie3]
(Пък да знаете, какви дупки ще зейнат...какви кусури на бест-моделите ДЛСРПКМ /които отдавна няма да се продават..та кво ги гила фирмите/ ще блеснат..колко ниски ще са, сравнени с "матрицата на новия ден")леле-леле...мътните го зеле.

Публикацията е редактирана (08-03-04 13:11)

Автор: J0R0   
Дата:   08-03-04 13:16

Защото е история :-)
Ти защо гледаш стари снимки?

Автор: asahi   
Дата:   08-03-04 13:42

Филмчетата се кодират с все по-нови и успешни кодеци. Те се инсталират към Виндовса и се използват от разните му там плеъри за визуализация. Гледай на кодеците като на "драйвер" за филмчето и няма да сбъркаш. Хубавото е, че инсталирайки един codec pack получаваш обратна съвместимост, т.е. можеш да гледаш по-стари неща. Не е като да копираш от 25мм широк филм, нали?

Автор: niro   
Дата:   08-03-04 14:57

Както казва Асахи, с по-новите неща ще могат да се гледат и по-старите. Проблема ще е ако с по-стара техника искаме да ползваме новоизлезли технологии. И все пак те ще са свързани по-скоро с драйвери и програми, които работят с тях; а формата на файловете все пак се е запазил от време оно - и .txt, .doc, .pic.... се поддържат вече 15 и повече години без проблем.

Автор: Стефан   
Дата:   08-03-04 15:50

JORO, това пък е последното нещо за което трябва да се притесняваш. Един от основните принципи при развитието на компютърните технологии е обратната съвместимост - когато се прави нова версия на дадена програма например, тя трябва да може да отваря и файловете за старите версии или поне да има добре работещ конвертор. Този принцип даже често е спъвал развитието, защото отречени решения и архитектури са се мъкнали и поддържали с години само и само да се запази съвместимостта със старите системи. А ако нещо има реални потребители, то задължително се поддържа. Ето дори такава "древна" платформа като Apple II (с български клонинг Правец 82) в момента има все още сума ти ентусиасти, които продължават да си играят с нея на съществуващите емулатори с чиято помощ можеш да пускаш програмите за нея, имащи почти археологическа стойност, на съвременните компютри. Един познат направи такъв емулатор и доста успешно го продаваше като shareware по света. Та какво остана за такива стандарти като JPEG или TIFF - какво можеш да им усъвършенстваш на тях такова, че старите файлове да станат неизползваеми. Дори и след време да се наложи някакъв нов стандарт за цифрови изображения, това по никакъв начин няма да застраши сега съществуващите файлове и файлови формати, просто всички ще продължават да ги поддържат, а ако някой формат стане прекалено екзотичен и древен за да се поддържа, както сега има сигурно много формати от зората на компютърната революция, които днес са по-скоро някакви реликви от колкото реално действащи стандарти, то малкото останали файлове в този формат просто ще се прехвърлят на друг съвременен.
Що се отнася за видео форматите, нещата все още търпят сериозно развитие, за разлика от статичните изображения. Но и там тенденциите са същите - и сега има разни екзотични кодеци останали от времето когато да гледаш цифрово видео на компютър е било занимание за ентусиасти, без особена практическа стойност. А нещата са все още в процес на развитие, защото борбата е за максимално качество в минимален размер. Този репортаж от изложбата например, в некомпресиран вариант е 137МВ вместо 6.6МВ. Можеше да му сложа някаква стара компресия и щеше да се отваря по-лесно на по-старите компютри но щеше да стане по-голям файла, освен това оригиналния файл си е на XVID. A XVID между другото принципно е същото като DIVX - и двата използват MPEG-4, съкращението не случайно е обърнато на обратно, имаше някакво надцакване някакви борби...
Накратко казано, нещо щом е приведено в цифров вид няма как да стане неизползваемо. Заради бързото развитие на технологиите досадни проблемчета винаги ще има, но няма защо да се безпокоим за архивите си от тази гледна точка. A както казва hatters количеството може да създаде проблем, но това е въпрос на организация. Така или иначе на мен ми е много по лесно да намеря даден кадър измежду десетките хиляди цифрови такива които вече съм изснимал (само за по-малко от 2 години) от колкото измежду 100-те или 200-те филма (даже не знам колко точно съм изснимал, но са там някъде). Това между другото е интересна тенденция - нашите баби и дядовци са оставили обикновено по няколко пожълтели черно-бели снимки, майките и бащите ни - доста повече, включително и цветни, а ние сега като навлизаме в цифровата ера ще завещаваме на децата си огромни гигабайтови архиви с цифрови снимки и видео. Е, може би не всички, но аз за тези по-малко от 2 години от как снимам и цифрово имам вече 6-7GB снимки и то в JPEG. Аз не съм най-точния пример, но дори и някой който снима само за спомен, представете си за цял живот какво нещо ще събере, особено пък ако има и видеокамера. Но това е вече друга тема...

Автор: neuromancer   
Дата:   08-03-04 16:37

За съвместимостта съм напълно съгласен, но това за обема е интересно: има ли смисъл изобщо да се пазят такива количества? При десетки хиляди снимки архив мисля че и самият автор няма да ги погледне повече от веднъж (когато ги сваля от камерата), да не говорим за други хора, пък били те и собствените му деца.
Аз с удоволствие гледам снимки, например в сайта тук, но не съм успял да видя и половината.

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   08-03-04 16:37

Стефан - видеокамерата не съм я пускал "за спомен" от...преди 3 години, когато правих поредния Дядо Коледа. Взех много и да не снимам на тема"аз или мои близки на този или онзи връх, пещера, море..". Колкото и голям архив да имам от "снимки за спомен", толкова по-малка е стоиността на всяка отделна снимка. Сега "заставането за снимка" е несериозно занимание, досадно..на хората им е писнало да вдигаш апарат - ако кадъра не е дебнат, получаваш кич, "зайче" или отегчени или оригиналничещи физиономии. Дори в началото на 20 век, хората които гледаме по жълтите снимки, са приемали насериозно въпроса с "овековечаването". Слагали са елегантни дрехи, подготовка...на полето дори ако е снимката, се е чакал и...еди кои си с часове - за да е в сем. портрет. Снимало се е с по-хубави камери от сегашните идиотчета, и задължително от фотографи-професионалисти. Снимката е била събитие. Такава е логиката на нещата.
За форматите: XVID , DIVX ...факта е, че не можах да гледам репортажа..защото преди 2 години ми мина мерака да слагам най-новите кодеци, през месец - разпиляващо занимание е това.
За цифровите снимки: Да кажем, че това недоразумение JPG компресията (за сега много практичен , удобен и необходим)се запази и в бъдеще, но на диска си архивирал с WinZip WinRar или нам`кое си...пък си го и кодирал със Security нещо си. Факт е, и съм губил така информация. Губил съм и маса време, да търся досовски архиватори, и програми за тях ..и "как се работеше с тях"(защото едно време работех под ДОС, и архивирах на ДОС) пък от тогава...10 ПС съм сменил. Да не говорим, проблема с конвертирането на стари ТХТ документи към модерния сега DOC и подобни.
Да кажем, че си направил програма за презентация на снимките си с някои ПС език, и работи със драйвери за Делфи под WIN 98...пък тои след година две, вече "Няма да бъде потдържан от М$".

Автор: Стефан   
Дата:   08-03-04 17:49

При мен проблема е, че пазя всички кадри, защото съм малко маниак на тази тема. Дори и даден кадър да съм го правил 5-6 пъти и да е ясно кой е успешния, все пак запазвам всички, защото не е ясно дали след време няма да се окаже, че на не толкова успешните има нещо, което го няма на нарочения за най-успешен[smilie8] Освен това не деля снимките си на такива правени само за спомен и на такива правени с някаква идея - всичко е за архива [smilie8]
Но както и да е, имах предвид, че с навлизането на цифровата фотография всички взеха да снимат значително повече - и професионалистите, и любителите, и тези щракащи само за семейния албум. Като не дава човек пари за всеки кадър се отпуска и понякога му загубва мярката [smile]
А за това колко пъти и кога си гледаме снимките, мога да ви дам една идея, ако още не сте го направили и вие - пуснал съм си всички снимки на screen saver. Излизат случайно и е много ценно и полезно - ей така както си стоиш ти излиза някакъв кадър от някъде където си ходил някога и ти припомня нещо забравено...Много по-добре е, от колкото да държиш някакви прашасали албуми, които не си се сещал да поглеждаш от години.
Що се отнася до проблемите със старите архиви, архиватори, кодировки... ясно е, че колкото по-стар е един архив, толкова е по-сложно да се отвори. Но главното е, че е съхранен, а отварянето му е въпрос на желание. Друг е въпроса дали наистина е бил ценен, след като толкова време не е бил потърсен, че отварянето му да се окаже проблем. А ако наистина е ценен, значи няма лошо при отварянето му да има тръпка като при отваряне на крипта, открита при археологически разкопки [cool] [smilie3] Има го и проблема с М$, че в името на $, в някои отношения взеха да действат брутално... Виж ако е кодиран с отдавна забравена/загубена парола е друг въпрос. Ама то затова паролите трябва да се слагат само там където наистина трябва.

Автор: Paf   
Дата:   08-03-04 18:21

Никога не е късно да започнеш с архивиранетор, ако си хвърлял редовно на CD или DVD.Where Is It? - Страхотна е!!!

първа  назад  1     всички  напред  последна