Автор: Стефан
Дата: 08-03-04 15:50
JORO, това пък е последното нещо за което трябва да се притесняваш. Един от основните принципи при развитието на компютърните технологии е обратната съвместимост - когато се прави нова версия на дадена програма например, тя трябва да може да отваря и файловете за старите версии или поне да има добре работещ конвертор. Този принцип даже често е спъвал развитието, защото отречени решения и архитектури са се мъкнали и поддържали с години само и само да се запази съвместимостта със старите системи. А ако нещо има реални потребители, то задължително се поддържа. Ето дори такава "древна" платформа като Apple II (с български клонинг Правец 82) в момента има все още сума ти ентусиасти, които продължават да си играят с нея на съществуващите емулатори с чиято помощ можеш да пускаш програмите за нея, имащи почти археологическа стойност, на съвременните компютри. Един познат направи такъв емулатор и доста успешно го продаваше като shareware по света. Та какво остана за такива стандарти като JPEG или TIFF - какво можеш да им усъвършенстваш на тях такова, че старите файлове да станат неизползваеми. Дори и след време да се наложи някакъв нов стандарт за цифрови изображения, това по никакъв начин няма да застраши сега съществуващите файлове и файлови формати, просто всички ще продължават да ги поддържат, а ако някой формат стане прекалено екзотичен и древен за да се поддържа, както сега има сигурно много формати от зората на компютърната революция, които днес са по-скоро някакви реликви от колкото реално действащи стандарти, то малкото останали файлове в този формат просто ще се прехвърлят на друг съвременен.
Що се отнася за видео форматите, нещата все още търпят сериозно развитие, за разлика от статичните изображения. Но и там тенденциите са същите - и сега има разни екзотични кодеци останали от времето когато да гледаш цифрово видео на компютър е било занимание за ентусиасти, без особена практическа стойност. А нещата са все още в процес на развитие, защото борбата е за максимално качество в минимален размер. Този репортаж от изложбата например, в некомпресиран вариант е 137МВ вместо 6.6МВ. Можеше да му сложа някаква стара компресия и щеше да се отваря по-лесно на по-старите компютри но щеше да стане по-голям файла, освен това оригиналния файл си е на XVID. A XVID между другото принципно е същото като DIVX - и двата използват MPEG-4, съкращението не случайно е обърнато на обратно, имаше някакво надцакване някакви борби...
Накратко казано, нещо щом е приведено в цифров вид няма как да стане неизползваемо. Заради бързото развитие на технологиите досадни проблемчета винаги ще има, но няма защо да се безпокоим за архивите си от тази гледна точка. A както казва hatters количеството може да създаде проблем, но това е въпрос на организация. Така или иначе на мен ми е много по лесно да намеря даден кадър измежду десетките хиляди цифрови такива които вече съм изснимал (само за по-малко от 2 години) от колкото измежду 100-те или 200-те филма (даже не знам колко точно съм изснимал, но са там някъде). Това между другото е интересна тенденция - нашите баби и дядовци са оставили обикновено по няколко пожълтели черно-бели снимки, майките и бащите ни - доста повече, включително и цветни, а ние сега като навлизаме в цифровата ера ще завещаваме на децата си огромни гигабайтови архиви с цифрови снимки и видео. Е, може би не всички, но аз за тези по-малко от 2 години от как снимам и цифрово имам вече 6-7GB снимки и то в JPEG. Аз не съм най-точния пример, но дори и някой който снима само за спомен, представете си за цял живот какво нещо ще събере, особено пък ако има и видеокамера. Но това е вече друга тема...
|
|