Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Ода за професионализма на копистите.
Автор: markishky   
Дата:   15-12-04 15:39

Като прочетох темата на Бони за снимките в детските градини, аз пък да кажа какво ми се случи неотдавна:

Нося един филм за скениране в едно ателие, на който имаше и 2 астроснимки - по-точно на неотдавнашното лунно затъмнение и за да "разпознае скенера почти празните кадри" както ми беше обяснено, взели, че нарязали филма по отделни кадри, за да може /предполагам !!!/ скенера да ги разпознае по-лесно, като се ползва плътността на неекспонираната прозрачна част на самия филм. Това ми се видя хитра идея и макар че ми унищожиха филма, го преглътнах! Но после ми се наложи да копирам по обичайния начин от същия филм - казаха неможе! Нямало как да се слагат отделните парчета в канала на машината. Едва като разбраха, че в същото ателие са ги нарязали, се съгласиха да опитат.
Та питам, чак до там ли се стига за да се накара един скенер да "познае" кадъра? И какво значи израза "нр го позна"? Струва ми се че тука нещо не се вързва... ами то и при нормални дневни снимки може да се случи някой кадър да е почти9 напълно прозрачен по края /хванал съм да речем плътна сянка някава от края/, тогаз кво правим?!

Почвам да придобивам усещането, че "модерните цифрови технологии" за нищо не стават, ако не се хване човек сам да си свърши работата!

Отговори на това съобщение
 Re: Ода за професионализма на копистите.
Автор: volokin   
Дата:   15-12-04 15:51

Да стига се дотам, но.............при евтините скенери, щото по-скъпите си имат ръчна настройка на позицията на филма (Като например програмата на Никон).
Не знам с какъв скенер са ти правили филма, но не вярвам един скенер за над 1000 евро да не може да се справи, а и динамичния им обхват доста порасна т.е. един диапозитив би трябвало да му ''изсмучат'' динамиката, поне 95 %. По скъпите си имат и ръчен фокус, и ръчно усилване на диодите (при никон е с диоди осветлението) и т.н. Та ми е любопитно с какво работят тея другари???

Апропо, в България (София) поради непознаване на фотостудията съм имал доста горчив опит със сканиране на диапозитиви, бих го нарекъл даже прерисуване [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

А пропуснах и да отбележа, че Никон-скенерите имат и приставка (носач) за силно изкривени или некачествени филми които биха могли да са проблемни, та в тази приставка като сложиш филма (6 кадъра) няма мърдане, което ще рече, че ти определяш кое е рамка и кое не.[smilie24]

Публикацията е редактирана (15-12-04 15:53)

Автор: asahi   
Дата:   15-12-04 15:52

Като си ловят копистите от улицата и не ги обучават какво да очакваш, Пенчо? Ръгат на автоматичен и важно е в чекмеджето да падат кинти. Впрочем обучението на операторите е задължение на фирмата, която продава оборудването. Поне при нас е така за големите машини.

Дата:   15-12-04 16:40

Мерси на Волокин за изчерпателните обяснения, но и аз не знам какъв им е скенера и май вече нямам мерак да ходя при тях... пък за копист/к/ите - да, изглежда наистина ги събират според мерките от тротоара или с връзки, пък за обучение... Асахи, ти направо за война говориш! Той хабер си няма от фотография изобщо! Не е държал никога фотоапарат в ръцете си, не се е мокрил с проявители/фиксажи, фотоувеличител не е виждал даже и през тараби... кво да го убучаваш такъв? Слагат разни пишлемета с високо самочувствие и с нулеви възможности, а най-гадно става когато някой такъв, като усети че няма да се справи, почва да ти обяснява, че негатива бил еди-къв си и затова не ставало... докато не му кажа накрая че не е намерил подходящия слушател... такива работи.

Автор: sagittarius   
Дата:   15-12-04 23:00

Е за заплатата, която им дават, само някой от улицата ще се съгласи да работи.
... предполагам
извинявам се ако греша

Автор: asahi   
Дата:   16-12-04 09:45

sagittarius, каква заплата трябва да му дадеш на този, че да си гледа работата? Според мен проблемът е между ушите или малко по-назад във времето.

Автор: niro   
Дата:   16-12-04 16:02

А всъщност да не са ползвали плосък скенер - там с китовата приставка се сканира само до 6 кадъра /по дължината му/, а в началото има празно място за самокалибриране - ако решиш да пуснеш лентата 'зад гърба му' - не тръгва; иначе със специална приставка за филми става - там лентата е напречно.

Дата:   16-12-04 16:12

Не, филмов скенер беше някакъв, но както и да е... отчаяна работа! А филма го бяха нарязали на отделни кадри а не на 6.

първа  назад  1     всички  напред  последна