Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 "класически" апарати
Автор: Stim   
Дата:   02-12-04 19:48

решил съм да си купя апарат на около двадесет годинки за 150 - 200 лв.
Можете ли да ми кажете с какво мога да се сдобия за тези пари. ще съм ви много благодарен, ако ми дадете повече информация за отделните модели /никон,канон/
Мерси предварително

Отговори на това съобщение
 Re: "класически" апарати
Автор: nikon_f2   
Дата:   02-12-04 20:37

[smile] Готина идея Стим. Хем ще имаш добър апарат, хем няма да забравиш как се снима.
За 200лв може да си купиш куп хубави неща: Практика с 1-2 обектива, добра Минолта или Пентакс с още нещо или Канон А1 напр. с нормален. Дори някой по-старичък и работил Никон( Никкормат).Успех![smilie24]

Дата:   02-12-04 20:45

Колебая се между два модела А-1 и Nikon FE. Ако някой може да си даде мнението или да предложи друг вариант[smilie3] ... моля
А за практика не съм мислил, защото не знамнищо за за нея. Т.е. какви вървят цените и какви са най-вече характеристиките й[smilie11]

Автор: cristo   
Дата:   02-12-04 20:48

FE-то, от това дето съм изчел в този форум... пък и Никон има повече фенове, ще си част от едно фанатично семейство [smile]

Автор: ogimag   
Дата:   02-12-04 20:50

https://photo-forum.net/forum/read.php?f=2&i=41&t=41&phorum_uriauth=

Дата:   02-12-04 20:57

какво му е по-доброто на FE-то, щото аз снимах с А-1 и останах много доволен

Дата:   02-12-04 21:01

феновете - чакай да се появят Thor и volokin и всички съмнения за предимствата на Никон ще отпаднат [smilie5]

Дата:   02-12-04 21:05

аз пък предпочетох да си взема "класически" апарат с К-байонет, защото там миграцията към по-нови тела е най безпроблемна
и като гледам сега новия Pentax istDS идеята ми не е лишена от разум

Автор: nikon_f2   
Дата:   03-12-04 00:13

[smile]Kaто "върл" Никонджия естествено бих избрал Никона. Но не не забравяй, че съм пристрастен.[smilie5]
Все пак ще опитам да ти направя съпоставка:
-Nikon FE- има приоритет на диафрагма и "Ръчен" режим.
"пълна" индикация във визьора/скорост, бленда, показания на светломер.
важен(+)-работи и без батерия -на 1/90.
-Canon A1-има двата приоритета/и на бленда и на скорост+програм+"ръчен" режим.
Светодиодни показания във визьора/скорост и бленда/
важен(-)-не работи без батерия!
още нещо: FE e с метален вертикален ламелен затвор, който не "мръзне"
при А1 затворът е от плат и "мръзне".
Е, да не ти влияя много, но поне аз съм за FE-то. Малко ме съмнява, че можеш да го намериш за 200лв с обектив, но ще се радвам ако успееш! Успех![smilie24]
P.S. A1 можеш да намериш със сигурност за 200лв с обектив.
Ако освен на лента снимаш и дигитално, обективите от Никона можеш да ги ползваш, макар и със загуби на някои функции. Обективите от Канон А1 стават на EOS само с адаптер!
[beer] [shtrak]

Pentax, Pentax, Pentax!
Автор: Travis   
Дата:   03-12-04 04:18

Pentax K1000, K-baionet! Tialoto e mnogo zdravo, obektivite sa hubavi, evtini i napalno savmestimi; M42 se kachva na K bez nikakvi tehnologii.

Cialata Canon/Nikon stara tehnika e dosta po-nasvirena.

Дата:   03-12-04 06:47

Хмм, важен минус на FE, е че няма приоритет на скорост все пак.[smilie23]
Дано и Thor i volokin се включат в темата, че да ме убедят за FE-то[smilie25]

Автор: thor   
Дата:   03-12-04 06:54

хмм ,K1000 е ученически фотоапарат и му липсват много екстри ,като например :
тест за DOF
запаметяване на експозицията
програма приоритет на диафрагмата -сравнен с Nikon FE
тези Pentax-и имат проблем с пружинките по затвора ( made in japan имам в предвид ),за другите пластмаски правените в китай можете да си представите защо са правени там и за качествения контрол ...
K1000 е на почти същата възраст ,ако не и по стар от Nikon FE -така че за насвиреността хммм..
другите предимства няма да ги споменавам ,като гамата обективи разнообразието им ,дори и да нямат голяма разлика в качеството ,ползата е на страната на Nikon тъй като без никакви адаптери може да се използуват обективи от 1959 год насам ,запазването на стойността на машинката - котирането ий на пазара ,възможностите за поправка на един Nikon са много по големи ,тъй като са продадени много повече от колкото другите-( е става въпрос за Canon A1 ) и винаги ще се намерят по лесно части , ..и най важното светломера на FE си е убиец и безгрешен в сравнение с Pentax-а ,имам ги и трите и съм безпристрастен ... а това че K1000 е известна машинка е така ,защото е базов солиден фотоапарат и евтин и му се носи името като фотоапарат за ученици ,какъвто и е бил ,....Nikon FE е съвсем друга класа ...
nikon_f2[smilie24] [smilie3]
цристо аабе хитрак си ти [smilie5] ама класиката си е класика ,друго е да си затискаш хартийките с Nikon [smilie5]

Дата:   03-12-04 07:02

Nikon FE

http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/nikonfeseries/fe/index.htm

Canon A1

http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/canon/fdresources/SLRs/a1/manual/htm/index.htm

друго предимство на FE батерийките с една батерийка хммм мноооо време може да се изкара ,докато Canon A1 ,неам думи колко бързо заминават ,пък и хич не са еФтинки - хубавите де ..

Дата:   03-12-04 07:14

а относно меренето ?
thor имах в предвид manual-а който си върви с апарата, в който всяко нещо е описано като за глупаци, като за мен де [smilie3]

Дата:   03-12-04 07:23

ми меренето ..хмм лично аз не виждам разлика ,между Canon A1 и Nikon FE ,
а на тези линкове е обяснено ,много по добре от-колкото каквото и да е упътване ,поне така мисля аз ,всъъщност никога не съм им гледал упътванията ,въпреки че ги имам някъде на книжка де ,на PDF ,ще погледна и ако ги открия ще ги постна ,
а то това тук не е ли упътване ??

http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/canon/fdresources/SLRs/a1/images/mapa1.pdf

най отдолу на страницата на Canon-а ,сигурно го има същото и за Nikon-а ..
[smilie7]

Дата:   03-12-04 07:29

ааааааа за меренето ,хех как го бях забравил ,
Nikon-чето си мери до минутка-две експозицията ,супер чудесно ,докато хмм Canon A1 е до 30 секунди ,което за времето си е било хит ,но Nikon-чето тука го бие ,въпреки че пише че мери само до 8 сек.[smilie24]
[smilie7]

Автор: Travis   
Дата:   03-12-04 07:31

-K1000+50/1.7 v ebay/US minavat kam 50-70$
-vseki mehanichen zatvor na 20-30 godini ima ednakav shans da e sasipan
-Na Nikon mojesh da slagash samo nikonski obektivi, vseki drug 35mm iska OPTICHESKI adater - M42, Canon, Minolta
-K ima sashtoto razstoianie kato M42, a M42 e nai-evtinia (i dosta populiaren) standart
-obshto vzeto, edin i sasht 35mm obetiv na staro e nai-skap kato Nikon i nai-evtin kato Minolta/Pentax - bez pari kato M42

Дата:   03-12-04 07:47

ами ,прави си извода .щом си ги видял за 50-70US$ ,защо цената им е такава [smilie11] и обратно защо Nikon-а държи цена ,след като последния сериозен механичен фотоапарат на пазара е Nikon FM3а ( е някой ще каже хибрид ,но все пак се разбира за какво става въпрос ) и както огледалните екранчета които се сменят на FE ,така и мотора и други магии са съвместими с тези на FM3а ,пък и с почти цялата гама на FM/FE ,ами не може да има еднакъв шанс да бъде съсипан - затвора - на FE доколкото знам е бил за 50000+щракания и в сравнение с този на K1000 е все едно да сравняваш порше с форд ,пък и е изчислен за над 2 кадара в секунда ... то това ти стига да го знаеш ..за да си направиш извод ,кое е по добро ....[smilie6] ,а за обективите M42 за да ги качиш на K1000 ти трябва преходник ,какъвто не ти трябва за да качиш и най старите Nikon-ски на Nikon FE ...[smilie6]

Автор: volokin   
Дата:   03-12-04 08:23

тъй като моето име бе спрягано, то се намесвам и аз [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] , а и името на един от любимите ми апарати също бе спрягано, а именно Никон ФЕ. Що ми е любим?
1. известно е че апаратите от тези години имат един единствен недостатък ---> прах.
Легенда или не наистина има малко истина, когато попадне прах върху плъзгача-потенциометър за ИЗО-стойностите, който е вързан и с блендата посредством едно ''въженце'' и на него естествено е поставена и корекцията за експонирането се получават едни прескачания на стрелката на светломера, породени от загубата на контакт. Решението е отваряне на горната част на корпуса и почистване със спирт (аз съм ползувал дори одеколони и единствения им недостатък бе, че фотоапаратите миришеха на напудрени дендита [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] .Толкова за недостатъците, други няма, повярвай ми няма. За скапването на затвора, хм. ми през мен са минали много механични апарати от тия години на Никон и досега не съм видял нито един чиито затвор да се скапе, даже такива като ЕМ се оказаха изненадващи танкове! Нещо повече, направил съм си едно ''уредче'' за измерване на скоростта на затваряне, т.е. дали тя отговаря на това което дава апарата, схемата на това нещо я намерих в нет-а, става чрез звуковата карта и подходяща програма, която може да ти дава звуците под формата на синусоиди, та винаги се изненадвах когато установях, че времената на тези 20-30 годишни машини отговаряха с изненадваща точност на това което трябва да е!
Приоритет на времето? Изобщо не смятам че тази функция е много важна, аз почти не снимам с нея, всъщност кога ли съм снимал не си и спомням, ако искаш примерно времена 1/15-1/30сек то това изобщо не е трудно да се постигне, просто въртиш ринга на блендата към високи бленди и стигаш до там до където ти душа сака. Тази фумкция, главно внедрявана от Канон по онези времена си я обяснявам по следния начин: Канон както винаги за да демонстрират високото си технологично ниво, тъй като приоритета на времената е по-трудна за изпълнение от приоритет на блендата, внедряват тази функция в камерите си, като изпускат другата, много по-стойностна такава, а именно приоритет на блендата, начин на стратегия на фирмата водещ до внедряване на безсмислени функции като контрол на фокуса със зениците, а липса на спот например [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] .
Та относно Фе: както Тор вече ти спомена, макар и механично времената да са ограничени, то апарата поставен на приоритет на блендата може да изчисли времена многократно надхвърляйки тези дадени му от производителя, т.е. минути, за съжаление не мога да ти кажа коя му е границата, щото не съм се сетил да го тествам ( в момента нямам нито едно ФЕ [smilie2] [smilie2] [smilie2] ), но със сигурност ще надхвърли и най-смелите ти очаквания!
Фе-то позволява и да му се сменят скрийновете (естествемо и Канон А-1-то също), и съответно един Е-модел, т.е. решетка е едно много, много полезно нещо. Освен това отзад на визьора с определн адаптер може да му се слага един увеличител (лупа) за увеличавана 2х на средната част от полето, прекрасен инструмент за макро снимки!
И накрая най-голямото му предимство е, че ти днес ако имаш кой да е никон-ски обектив (без серията Г, щото нямат ринг за блендата) може да го закачиш на тази машинка и да щтракаш на воля, без да ти пука, че на обектива пишело AF-S, IF, D, ED, или каквото и да е там, само не G (тази мода отново бе въведена от Канон, и Никон да не видят и те нещо [smilie23] [smilie23] [smilie23] )

Някой сега ще каже; ''...тоя пък е га ти и Канон-но мразеца и остарелия с разбиранията си пич..!''
Аз само ще му отговоря така: '' Хора, аз искам да снимам, а не да си играя с шики-мики копчета, които повече ме ограничават отколкото помагат, А Фе е един апарат, който няма, почти няма ограничения![smilie24] [smilie24] [smilie24]

Дата:   03-12-04 10:48

добре де, питам пак вас, защото няма кой друг да питам

Thor беше писал за Ф70 че е последният апарат от по ниския клас, който може да мери със старите обктиви. Какво ще рече това? Значи ли, че един Ф80 или Д70 не може да мери изобщо с такъв обектив (което ми се струва много странно) и например трябва да си носиш светломер [smile] или под този израз се разбира, че апарата не може да мери с отворена бленда и трабва да се затваря ръчно когато се мери? (stop down ли му викахте на това?) А бе като със М42 обективите се прави като се качат на EOS, PentaxK и т.н.

Дата:   03-12-04 10:56

ми така е cristo [smilie2] ,за съжаление иначе сигурно щях да си взема D100 ..щото ако F80 мереше сигурно и D100 щяха да го направят да мери .....[cool] мне изобщо не мери нито със стоп нито с нищо друго ,меренето отделно със светломер ,докато повечето от EOS-те си мерят супер .. с всякакви обективи ...[smilie6]

Дата:   03-12-04 11:00

Ф80 не може, щото е лентов, т.е. не можеш да видиш резултата и да го изтриеш ако не ти харесва, тук ти трябва светломер!
Д70, Д100 по конструкция също не могат, но, НО, НО!! Те са цифрови, имаш екран, имаш хистограма, имаш кви ли не екстри, снимаш гледаш, триеш, пак снимаш, пак триеш и т.н., т.е. можеш, само ако нямаш бърза работа. Не виждам смисъл за светломер и цифров апарат, особено ако лаптопа ти е наблизо, фотошопа ще ти покаже всичко. Това е едно голямо предимство на дигито, направо незаменимо. Тъй че смело купувай механични обективи ако имаш диги. Що ти ги говоря такива? Щото съм го правил, Д100 с механични 35/2, 28/2,8, дори една 16-ка, от тия руските дето ги продават в е-бай. Хистограмата и функцията която ти показва изгорелите места са просто незаменими в такива случай.
Та лентови камери от Ф80 надолу (от новата генерация) Ф80, Ф75, Ф65, Ф60, Ф55 не стават за механични обективи без светломер. Дигиталните им е все тая.[shtrak]

Автор: boni   
Дата:   03-12-04 11:01

Аз си използвам обективите които съм си купил за Д70-то като лентово тяло на един Киев 19 и съм си съвсем доволен:))
Важни са обективите в случая .Мога да ви кажа ,че Киева си работи перфектно и меренето му не е лошо .Не ме е подвеждал до сега никога :))

Дата:   03-12-04 11:06

Христо, за да не бъда голословен поглени ми в профила, по-точно тук:
https://photo-forum.net/i/27738&USER_ID=3586
това е с 35мм/2 закачен на Д100, само след два опита ми даде този резултат, по принцип истинският кадър е цветен...

Дата:   03-12-04 11:13

абе и така става ,но пък много се забавя ,пък и някои моменти се изтърват ,някакси трудно се свиква ,иска се доста щракане за опит ,тогава пък спота на Nikon-те ,хич пък не мое да се ползува [smilie2] и сигурно поне 25% брак,повече щракане ...е най добре си е с аутофокусни ,но като им погледне човек цените ,тъжно тъжно ...особенно за някои обективи , които рядко ще използува ,а струват 1000х€+ ......[cool]

първа  назад  1     всички  напред  последна