Автор: volokin
Дата: 03-12-04 08:23
тъй като моето име бе спрягано, то се намесвам и аз , а и името на един от любимите ми апарати също бе спрягано, а именно Никон ФЕ. Що ми е любим?
1. известно е че апаратите от тези години имат един единствен недостатък ---> прах.
Легенда или не наистина има малко истина, когато попадне прах върху плъзгача-потенциометър за ИЗО-стойностите, който е вързан и с блендата посредством едно ''въженце'' и на него естествено е поставена и корекцията за експонирането се получават едни прескачания на стрелката на светломера, породени от загубата на контакт. Решението е отваряне на горната част на корпуса и почистване със спирт (аз съм ползувал дори одеколони и единствения им недостатък бе, че фотоапаратите миришеха на напудрени дендита .Толкова за недостатъците, други няма, повярвай ми няма. За скапването на затвора, хм. ми през мен са минали много механични апарати от тия години на Никон и досега не съм видял нито един чиито затвор да се скапе, даже такива като ЕМ се оказаха изненадващи танкове! Нещо повече, направил съм си едно ''уредче'' за измерване на скоростта на затваряне, т.е. дали тя отговаря на това което дава апарата, схемата на това нещо я намерих в нет-а, става чрез звуковата карта и подходяща програма, която може да ти дава звуците под формата на синусоиди, та винаги се изненадвах когато установях, че времената на тези 20-30 годишни машини отговаряха с изненадваща точност на това което трябва да е!
Приоритет на времето? Изобщо не смятам че тази функция е много важна, аз почти не снимам с нея, всъщност кога ли съм снимал не си и спомням, ако искаш примерно времена 1/15-1/30сек то това изобщо не е трудно да се постигне, просто въртиш ринга на блендата към високи бленди и стигаш до там до където ти душа сака. Тази фумкция, главно внедрявана от Канон по онези времена си я обяснявам по следния начин: Канон както винаги за да демонстрират високото си технологично ниво, тъй като приоритета на времената е по-трудна за изпълнение от приоритет на блендата, внедряват тази функция в камерите си, като изпускат другата, много по-стойностна такава, а именно приоритет на блендата, начин на стратегия на фирмата водещ до внедряване на безсмислени функции като контрол на фокуса със зениците, а липса на спот например .
Та относно Фе: както Тор вече ти спомена, макар и механично времената да са ограничени, то апарата поставен на приоритет на блендата може да изчисли времена многократно надхвърляйки тези дадени му от производителя, т.е. минути, за съжаление не мога да ти кажа коя му е границата, щото не съм се сетил да го тествам ( в момента нямам нито едно ФЕ ), но със сигурност ще надхвърли и най-смелите ти очаквания!
Фе-то позволява и да му се сменят скрийновете (естествемо и Канон А-1-то също), и съответно един Е-модел, т.е. решетка е едно много, много полезно нещо. Освен това отзад на визьора с определн адаптер може да му се слага един увеличител (лупа) за увеличавана 2х на средната част от полето, прекрасен инструмент за макро снимки!
И накрая най-голямото му предимство е, че ти днес ако имаш кой да е никон-ски обектив (без серията Г, щото нямат ринг за блендата) може да го закачиш на тази машинка и да щтракаш на воля, без да ти пука, че на обектива пишело AF-S, IF, D, ED, или каквото и да е там, само не G (тази мода отново бе въведена от Канон, и Никон да не видят и те нещо )
Някой сега ще каже; ''...тоя пък е га ти и Канон-но мразеца и остарелия с разбиранията си пич..!''
Аз само ще му отговоря така: '' Хора, аз искам да снимам, а не да си играя с шики-мики копчета, които повече ме ограничават отколкото помагат, А Фе е един апарат, който няма, почти няма ограничения!
|
|