Автор: volokin
Дата: 25-11-04 02:38
Селяния
Първо, това изобщо ми е първия концерт на който снимам със светкавица, що? Щото за пръв път ми разрешиха! Ден преди това ходих да оглеждам залата, за да си избера място, нещо което също правя за пръв път, що? Щото ми разрешиха и щото залата си беше без места, а обшия брой на местата беше около 50, максимум!
Та преди да снимам, още предния ден попитах, може ли изобщо да се снима, вторият въпрос бе, а може ли да се използува светкавица, отговора беше категорично ДА! Изщраках 4 филма, един чернобял и три диапозитива. имам и такива без светкавици (естествено със съвсем друг ефект ---- силно размазани). Не само това, накрая си говорихме със всеки един от музикантите, вкл. величията като Глен Мур и Синелу (последния е свирил с Маилс Дейвис и Стинг, на чиито концерт бях преди около 5 години)и най накрая се снимахме с абсолютно всички, като приятелчета ;-)) Никой от тях обаче не ме нарече СЕЛЯНИН !
Смятам да пратя снимките на тези от тях които имат и-меили и нет-страници, особено там където съм снимал тримата.
И накрая, ефекта без светкавица е невъзможно да стане!
И последно, на всеки един концерт от звезди, не като този, има по един двама или повече специално изпратени от агенциите фотографи, които пляскат светкавици като, че ли ще се свърши света, и тези фотографи едва ли са селяни, щото списанията които съм чел като пубер, а може би и ти, са пълни с концертни фотографии на знаменити групи и изпълнители, 99% от които са така снимани. Не споменавам тези които се разкарват по сцената като че ли са част от групата и дори пречат на гледката на публиката само и само да уловят мига!
Снимката е правена от разстояние поне 10 метра от седнало положение, с ясното съзнание че на никой не преча с обектив Сигма 70-200/2,8 на 200мм. Лентата е с Изо 400, светкавицата е СБ27 (Никон), и съм изненадан от добрите резултати, щото до сега не я бях ''напъвал'' толкова!
Обичам да снимам на концерти, групи или величия които винаги съм мечтал да гледам, като INXS, Nirvana, Теодоси, Гарбарек, Металика, Готан Проджект, Де Фац и мн. др. Много от тях съм изпуснал, заради забрана, други (Нирвана) заради липса на пари (1994), INXS, заради липса на фотографска техника, Стоунс, заради забрана, Гарбарек силно размазани снимки (нелегално снимани) и т.н. и т.н. Така че преди да проявя селящината си, съм се сещал, че все пак съм от Европата и съм попитвал ''може ли?''......
|
|