Автор: Mobby_Dick
Дата: 20-11-04 20:57
volokin - от Никон по-големи копирачи на немска техника не съм виждал. Това лично на мен ми говори много зле и винаги ще ме дразни.
Апаратите и обективите им десетилетия са 1:1 с немските модели от няколко десетилетия назад, чак след 10-ина модела SLR са взели да творят нещо различно, но и досега повечето им обективи /тези които правят сега/ са по немските схеми.
Иначе японците се копират и един друг, а мисля, че някои обективи ги правят в общи фабрики - имам 3 такива, като братя близнаци, от различни марки.
Още нещо. Никонус подводен с обектив Никор, о ужас! На бледна 2.8 една байрета е по-добре, а това е фотоапарат, който няма алтернатива (от апаратите без подводен бокс). Е това на какво прилича!! И обектива не е за SLR при това /конструктивно предполага да е по-качествен/.
Никон, Канон са марки, които са символ за комерсиализация на фототехниката, а не легенди - за второто са още доста млади, по млади от доста фотографи дори . Те ще ти направят номер точно когато най-малко го очакваш. Който иска невярна напудрена булка - да се влюбва в тях. Аз просто ги ползвам, както ме използват и те./подобна е ситуацията с другите не толко популярни японски марки, които не винаги са по-зле от тези два гранда, но добрите им неща остават като , че незабелязани - изборът на байонет и пазарното предлагане е доста голям монопол:))/ Японската фототехника в последните две десетилетия вкараха в оптиката!! и механиката пластмасата, смениха призмата в SLR, набухаха камерите със всевъзможна нужна или обременяваща електроника. Снижиха цикъла за смяна на фотокамера до месеци. Изобщо и във фототехниката налагат своя начин на живот - масовка,еднократност и бизнес - все неща, заради които аз не снимам за кеф. Приятно им е така да си живеят, но на мен не. Техния начин на живот ми е антипод.
Когато "си чеша крастата" то е с Цайс или Лайка /има и много други стари марки, отдавна изтласкани и умрели...но човек не може да опита от всичко, може би някога/.
|
|