Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Някой знае ли?
Автор: Anarhia   
Дата:   11-11-04 10:25

Къде мога да намеря таблица която да показва на колко градуса светлина каква светкавица трябва или нещо от рода.И горе долу зима лято по часове от колко до колко варира

Отговори на това съобщение
 Re: Някой знае ли?
Автор: special_k   
Дата:   11-11-04 11:30

[smilie10]

Автор: niro   
Дата:   11-11-04 11:31

Я пак отначало и ако може по-подробно... И какво търсиш да получиш. За лента или цифров питаш.[smilie11]

Дата:   11-11-04 11:37

светлината се измерва в градуси по келвин
и примерно 3000 градуса колко светкавица ще му трябва за да се получи точна екзпозиция?
и попитах също ако има и за деня светлината как варира имам предвид зима-обяд- еди си колко си

Автор: Depeche_Fantasy   
Дата:   11-11-04 11:39

светлината се измерва в градуси по келвин
-----------------------
Я обясни да чуем[smilie21]

Автор: Vatman   
Дата:   11-11-04 11:47

Сигурно става въпрос за цветната температура, която наистина е в градуси Келвин. Ама.-.. за такива таблици не знам.

Питай Mr. Google

Публикацията е редактирана (11-11-04 11:48)

Дата:   11-11-04 11:48

84 stranica National Geographic kak se praqt hubavi snimki ako q nqmash shte ti go napisha dovechera

Дата:   11-11-04 11:49

da za tova stava na vypros
[smilie25]

Автор: asahi   
Дата:   11-11-04 16:51

Малко си се поомотал(а), докато стигнеш до 84 стр. За това накратко:
Точната експозиция се постига, като нагласиш правилната диафрагма на обектива, време на затвора и чувствителност на филма (матрицата и електрониката след нея в диг. апарат)към светлината, която се отразява от обекта на снимката за да получиш желания експозиционен ефект. Тук има малко вариации, но в общия и най-често срещан случай е така.
Цветната температура на светоизточника има връзка с цветната чувствителност на филма и постигането на желани цветни резултати на снимката.
Ти сигурно искаш да попиташ за таблица, която ти показва как се коригира цветната температура със светкавица за подсветка ли, що ли? Тази неяснота на въпроса ти поражда неразбирането ни.

Автор: volokin   
Дата:   11-11-04 17:45

Светкавиците имат една ''температура'' която може да се регулира със филтри пред светкавицата или филтри пред обектива. пример: дневен филм се регулира със ''син'' филтър когато се снима на лампово осветление т.е. крушка. За всеки филм обаче си има данни от производителя и съответните филтри които той предлага, което значи в страниците на Кодак и Фуджи ще намериш най-много информация.
иначе както ти го е казал Асахи, няма нищо общо със правилната експозиция.

Що се мери цвета на светлината в Келвин? Щото всяко тяло което е нагорещено има спектър на излъчване, при това този спектър не зависи от материята на тялото а само от ТЕМПЕРАТУРАТА. Т.Е. Ако те запаля с температура от 2000 градуса по Целзии ще светиш точно както и едно нагорещено желязо със същата температура, а именно жълто. Ако пък те запаля с 9000 градуса по Целзий ще светиш синьо [smilie18] [smilie18] [smilie18] Т.е. твоето тяло излъчва точно такива фотони, на точно тази температура, както и едно желязо, един камък (лавата например е червена, поради темп. от порядъка на 800 градуса) или каквото и да е. Температурата на светкавиците е съобразена с дневната светлина.
Кларо???[smilie11]

Публикацията е редактирана (11-11-04 17:57)

Автор: pinko   
Дата:   11-11-04 17:53

Асахи е момченце, ма нема значение, поне последния път като го видях определено мязаше на мъж...

изглежда ето така, брадясалия пич със сивата риза:

https://photo-forum.net/static/forum/2017-05/hqne8748.JPG
https://photo-forum.net/images//pinko_1091182024_IMG_0031s.jpg

Иначе останалото е до голяма степен вярно, на тия филтри им думат конверсионни[shtrak]

Публикацията е редактирана (11-11-04 17:55)

Дата:   11-11-04 17:58

Пинко, сори ,всъщност знам кой е Асахи, правописна грешка ;-))) [smilie3]
Асахи, сори няма да се сърдиш. ще черпя, поправих грешката [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   11-11-04 18:06

На немски им казват Farbfilter, ама няма да издребняваме сега де [smilie3]

Дата:   11-11-04 18:06

Ама никой на никого не се сърди, аз просто така, от любов към спора...

Автор: nrk   
Дата:   11-11-04 18:07

"Ако те запаля с температура от 2000 градуса по Целзии ще светиш точно както и едно нагорещено желязо със същата температура, а именно жълто."

[smilie3] това не е точно така, volokin енергията на възбуждане на различните атоми е различна, а оттам и цвета е различен...
натрия дава жълт пламък, примерно, стронция - червен и тн. и тн...
виж при 9000 градуса вече имаш плазма и там нещата не са ми много ясни, хихи

Всъщност това с цветната температура винаги ме е обърквало. Ако се използваше дължината на вълната щеше да е по-лесно и по-нямаше да се бърка с интензитета не светлината както в случея.
[beer]

Публикацията е редактирана (11-11-04 18:08)

Дата:   11-11-04 18:13

...та значи, енергията на възбуждане е едно, а това за което иде реч е друго! т.е. Тук става дума за спектър, т.е. за много вълни с различни дължини на вълната. максимума на този спектър зависи от температурата, а не от това дали е живак, натрий или каквото и да е.
Един атом има в спектъра си много цветове, спред зависи как е възбуден, т.е. кой електрон от кое ниво е ''прелетял'' на кое е ''казнал'' По този спектър на атомите пък който е абсолютно идентичен за всеки атом се съди за веществото във Звездите и небесните тела, т.е. всичко що свети.
На слънцето има Водород и Хелий (най-вече) те си имат своите спектри, които се различават един от друг, но максимума на светене на слънцето, т.е. цвета на този максимум си е термодинамична величина и лежи в порядъка на 6 000 градуса (на повърхността, вътре стига много повече)
дано съм бил ясен [smilie3]

Автор: asahi   
Дата:   11-11-04 18:20

Волокин, не видях какво си писал, ама почерпи за всеки случай [beer] .

Автор: Canon   

стандарта се базира на светенето на платината при съответнта температура

Хехе, волокин, физик такъв, подсети ме за прочутата перифраза на закона на Архимед от един фотограф, покойник вече за съжаление:

Всяко тяло, потопено в течност, потъва в блаженство.

Кръстан Дянков, най-добрия фотограф от английски и най-добрия преводач м/у фотографите[smilie24]

Дата:   11-11-04 18:21

''казала''вместо ''казал''за да няма недоразумения [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   11-11-04 18:21

ето това е точен отговор!!! Бяло![shtrak] [shtrak] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Автор: nrk   
Дата:   11-11-04 18:28

[smilie25] абсолютно ясен при 6000 К

2000 обаче обикновенно стигат колкото да електроните от външния електронен слой да се възбудят, при това със строго индивидуална енергия за всеки атом. На това се основава атомно-абсорбционната (е, и имисионната такава, но първата е по-популярна) спектроскопия :)
дори и при по-високи температури (в ICP), примерно, пак се влияят само електроните от най-външния слой и енергята на йонизация (в случея) отново има дискретни стойности.

Това за което ти говориш вече става при по-високи температури.

Навътре в слънцето няма нито водород нито хелий (тука вече минах малко на обща култура)... т.е там е малко топло за химия. Но от слънчевия спектър липсват абсорбционните линии на водорода и хелия, щото те са налични "по края" на слънцето, където температурата не е толкова висока :)

[beer]

Дата:   11-11-04 18:34

Не държа да ме наричат фотограф, Пинко, щото не съм такъв, а и нямам претенции, а и не печеля пари от това.
когато започнах да чета в тази посока, бях вече в Австрия, та затова терминологията на Български ми куца. Пък и на въпрос който бе поставен по-горе, едва ли е нужно да се отговаря по сложно, щото терминологията е условна, важно е какво се крие зад нея.
Пример: Аспух на български знаем какво значи, то идва от немски, само че на немски не е Аспух, а Ауспуф, където АУС-стои за нещо което излиза на вън, а ПУФ за пувтенето и т.н. важното е обаче, че и Българина и Немеца разбират за какво става дума когато им се каже Аспух и Ауспув съответно...
Примерно, думи като предходници, просветка [smilie11] ги научих тук, като просветка изобщо не виждам логика в тази дума, ама няма значение, важното е че знам за какво става дума, а именно: Beschichtung, Verguetung, Makroring, Zwischenring и т.н.[shtrak] [shtrak] [shtrak] [shtrak]

Дата:   11-11-04 18:42

Нееееееееееееееееееееее!!!
Това става при всички температури!!!!!!

В момента аз излъчвам в инфрачервения спектър и е все тая от какво съм направен, дали от водород, от натрий или каквото и да е!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Виж си в учебниците за излъчване на абсолютно черно тяло!!!!!
Виж температурата на вселената, откъдето се съди и за нейната възраст!!!! (около 3К) и т.н.
Нещо не се разбираме, незнам що така!

Спектъра на атомите има връзка с това, нали светлината излиза от там, аз ти говоря, за максимума на фукцията на излъчване на едно тяло, която за виси САМО от температурата, САМО, щото е статистическа величина, Планкова статистика!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

В момента всички човеци по земята излъчват с един максимум който отговаря на температура от около 36 градуса по Целзий и е все тая дали някой е ял днес боб или зеле или се е напил с мастика, все тая, докато е жив той излъчва с един и същ цвят, а именно с инфрачервен!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Дата:   11-11-04 18:42

Хич не ме зачеквай ти мен на тема немски език, това ми е болна тема, 4 години в Бон, после немската гимназия после Су-то, после социолингвистика пак там...

Швицер дюч знаеш ли?

Много е яко, "ach du tepaaat, kanst mich am arsch lekaaa"

Тва е от района на Цюрих...

как звучи само, не е истина...

Не те бъзикам изобщо за фотографчилъка и немския, просто съм в палаво настроение....

първа  назад  1  2     всички  напред  последна