Автор: volokin
Дата: 28-10-04 11:00
абе за ЕОС 30/33 мога да се съглася, все пак са полупрофесионални и въпреки това съм виждал как един отказва да работи при много виссока влажност, нищо че после му нямаше нищо, ама когато ти трябва отказа, това е. Съперника му Ф80 който е пластмасов, не му се случи нищо. ЕОС-а 30-ата беше моя, тогава го продадох и си взех Ф80. И въпреки разлика в оборудването (Канон-а беше с повече шники-шнаки както казват) Ф80 е в пъти по-добър за мен. Много прост за управление, много добър фокус, т.е. по-добър от този на Канон, и много полезна функция----> решетката!!
Относно чувствителността на този тип апарати от преди 20-30 години мисля е малко преувеличена. Що, ми щото когато влезе някаква прашинка и попадне между плъзгащите се контактни части и електрониката му започва да ''подскача'', достатъчно е само да го подуха с някой флакон сгъстен въздух и половината проблем е готов. Другата половина е да го занесе на един стар майстор в България да го отвори и почисти и е като нов. Тор повярвай ми доста такива ''развалени'' машинки са минали през ръцете ми и всъщност се оказва, че проблема е в почистването.
И все пак, един апарат е тогава сериозен, когато основната му част е метал, т.е. байонета, кухината където е поместено огледалото с призмата, това е най-важното. Когато това не е така, сори, но дори този апарат да доживее 20-30 години, той със сигурност е толкова разстроен като фокус, че няма смисъл да го обсъждаме. Има такива модели, които отвън са пластмасови, а от вътре имам метално ''шаси'' виж за тях не казвам нищо. Що съм толкова против пластмасата? Ми отговора е следния: що профи-бодитата са всички от метал? Центровката, т.е. равнината на лентата/матрицата трябва да е абсолютно перпендикулярна на оптичната ос, при това да остане във времето такава, въпреки условията на които е подложен един апарат. Байонета, този от пластмаса, ми то след няколко завинтвания на обективи и са отишли няколко микрометра от него, а там се иска константно разстояние. Що ги правят тогава такива, ми щото си мислят, че този който си купи такава камера, едва ли ще тръгне да си сменя обективите, обикновено си кара с китовия, т.е. изобщо не го маха....И накрая, я си предствави, че на един ЕОС 3000 му закачиш една Сигма като моята да речем 70-200/2,8 и случайно забравиш да държиш обектива, дали няма да ти се изкърти байонетчето и да си остане завъртяно на Сигмата??
Та не опира само за издръжливост на електрониката, щото тя може и да издържи. Естествено ако човек снима диапозитиви е за препоръчване един апарат с по-точно мерене, т.е. по-съвременен, но и тук бих могъл от опит да кажа, че в некритични ситуации всеки един апарат от преди 20-30 години се справя без проблем, изобщо без проблем. Ако на човек му е толкова важен един кадър, то той тогава би си дал малко време, би премерил тук и там нещата, би пресметнал необходимите бленди и времена и ето ти снимката.
А на мен лично кофти снимки са ми ставали и от по-модерните апарати с много електроника и т.н., когато не работи задапаратното, никой не може да ти помогне, дори и една Ф5-ца!
|
|