Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 EOS vs A-1
Автор: Stim   
Дата:   27-10-04 22:01

V momenta sum postaven pred dilemata da izbera avtofokusen Canon ili da si ostana sus stariq, no dobre funkcionirasht Canon A-1. Tui kato ot skoro zapochnah da se zanimavam s fotografiq, vse oshte ne moga da precenq koe e po dobroto. Mojete li da mi pomognete?[cool] undefined

Отговори на това съобщение
 Re: EOS vs A-1
Автор: athom   
Дата:   27-10-04 22:09

Зависи какъв ЕОС ще си вземеш.
Зависи дали по-натам ще искаш да минеш на цифров.
Зависи колко пари смяташ да отделиш/отделяш сега и в бъдеще.
Зависи какво ще снимаш...ако си алпинист или ходиш по пустини примерно, + за А-1-то.

И много други съображения.

Успех с избора.

[beer]
[shtrak]

Дата:   27-10-04 22:21

ami ne sam alpinist. Prosto A-1 mi e purviqt profesionalen aparat i ima santimentalna stoinost za men. Prosto iskam da znam zashtoto edin moi poznat fotoraf mi predlaga da gi zamenim s nqkakuv EOs /vse oshte ne znam kakuv/
Zaslujava li si i kakuvmodel trqbva da bude za da ima po-dobri harakteristiki ot a-1-to.

Автор: Thor   
Дата:   27-10-04 22:24

с Canon A-1 печелиш евтини обективи ,с EOS печелиш аутофокус и прецизно мерене -най-вече за диапозитиви ,ако смяташ да снимаш с диапозитиви най добре мини на EOS ,ако не ..аз лично бих останал с Canon A-1 ( пък и ако се стараеш можеш винаги да постигнеш добри резултати с диапозитивите и А-1 ) докато не започна да снимам с диапозитиви ,иначе качествените аутофокусни EF Canon обективи са 10-15 пъти по скъпи от същите FD Canon обективи е винаги има изключения ..но ..все пак изчети по възможност най много мнения за да си решиш най добре [smilie6]

Дата:   27-10-04 22:29

kato cqlo snimam samo negativi i ne mislq da minavam na diapozitivi. Prosto ne znam kakvi sa plusovete na EOS-a osven avtofokusut

Дата:   27-10-04 22:33

Различни видове мерене на светлината - целият кадър, 10% от центъра, 2% от центъра...

Сменящи се точки на автофокус, сменящи се точки на мерене...

Автомат. пренавиване на лентата...хм...тва май и А-1 го има...

TTL мерене на светкавицата, в повечето случаи Е-TTL...

ъъъ...ИМА РЕЖИМИ С КАРТИНКИ! [smilie18] ...тва в рамките на шегата...

[beer] [shtrak]

Дата:   27-10-04 22:38

ами плюсовете са че ,ако EOS - а е по нов фотоапарат ще е по нов фотоапарат по малък риск ще има да му откаже електрониката ,докато все пак A-1 е на 25-6 години а това не е малко за електрониката която е в него ,това би ме притеснило мен ,но иначе този A-1 спокойно може да изкара още 20 год без проблем ..кой знае ..въпрос на късмет или на по точно как е бил сглобен фотоапарата и качеството на точно неговите чаркове ,как старее, средата в която е бил съхраняван и ще се съхранява ..ето такива работи .. това е моето мнение [smilie7]

Автор: volokin   
Дата:   28-10-04 00:05

Според мед зависи от ЕОС-а, т.е. не бих заменил А-1-то с кой да е ЕОС, а само с едноцифрен (ЕОС3, ЕОС-1 и може би ЕОС 5, последния с малко резерви)
Второ наистина трябва да си помисли чòвек, дали има нужда от всички екстри, които му предлага един ЕОС3 например и дали ще инвестира в дигитална техника по-късно. По въпроса за издържливост, Тор, вярвай, А-1-то ще надживее апарати като ЕОС 30, ЕОС 300, 3000 и т.н., всъщност то последните два вече ги е надживяло, ако се съди по цените в И-бей [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] !
Техниката на това време макар и снякой слабости, е толкова проста, че е по-трудно да се развали, пък и човек ако малко разбира може да си поддържа апарата в едно супер състояние, даже може да го преправя (например меренето, да му върти ''потенциометрите'')
За съвременните процесорни апарати, трябва много, ама много да разбира и да има съответната техника да постига такива трикове [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Относно здравината няма смисъл да говоря! Виж оптично може би съвременните покрития са по-, ама не винаги, има и доста обективи които изобщо не отстъпват на новите си АФ-събратя.
Тъй, че виж за какъв ЕОС става дума[shtrak]

Автор: cristo   
Дата:   28-10-04 00:11

ами плюс е на EOS-а и че сам си пренавива лентата, и че има по няколко кадъра в секунда - голяма работа, то ако ти трябва скорост и много кадри в секудна по-добре направо дигитален

Дата:   28-10-04 00:14

cristo написа:

> ами плюс е на EOS-а и че сам си пренавива лентата, и че има по
> няколко кадъра в секунда - голяма работа, то ако ти трябва
> скорост и много кадри в секудна по-добре направо дигитален

cristo[smilie11] [smilie11] [smilie11]

Че то до момента лентовите апарати са по-бързи от цифровите бре!

Дата:   28-10-04 00:25

така е, само дето са ограничени до 36 кадъра в буфера[smilie18] [smilie18] [smilie18] [shtrak]

Дата:   28-10-04 01:06

volokin [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie5]
и аз това имах в предвид

Stim
А1 е твой, а EOS-а на твой познат фотограф;
та този фотограф надали ще ти даде EOS1 или дори EOS30/33, най-вероятно ще ти пробута 300 или 3000 моделите, които са като сапунерките, но по-големи
А-1 ще ти издържи още 20 години, а EOS300 или 3000 най много още 2-3 и при това при несериозно снимане

ако този човек ти е наистина близък, вземи апарата за 2-3 дни, вземи от Илиенци една пачка ленти Коника по 1,5лв/бр. и си пощракай, за видиш колко ти е удобно

поразгледай тук
http://www.canon.com/camera-museum/camera/series/f_eos.html

Публикацията е редактирана (28-10-04 01:23)

Дата:   28-10-04 01:11

Немаш ядове.

Лека нощ.

[beer]

Публикацията е редактирана (28-10-04 01:17)

Дата:   28-10-04 01:14

Публикацията е редактирана (28-10-04 01:21)

Дата:   28-10-04 01:15

Публикацията е редактирана (28-10-04 01:21)

Дата:   28-10-04 02:00

[smilie5] volokin ,който разбира да си го поправя ,това е хитро [smilie5] а който не разбира [smilie5] едно почистване на А-1 тук струва 100$ един А-1 струва 200$ -250$
смятай колко може да струва една поправка ,а А-1 го мори влагата ,събира прахоляци ,има проблеми със смазката , уплътненията , все пак и разните му материали пластмаски по кабелчетата на електрониката стареят от условията в които се съхранява и още много кусури ,така че малко трудно да издържи повече от един от новите ЕОS 30/33
пък и от незнам там EOS 300/3000 ,А-1 външно може много да е солиден ,но електронниката му ако не можеш сам да си я оправиш надали ще е по солидна и от най скапаните нови EOS - и намиращи се сега по магазините ,за мен е компромис заради FD обективите ,за теб е далавера че можеш да си го оправиш ако се развали ,за този който е пуснал темата е риск който мога да оправдая само по сантиментални и финансови причини [smilie6] лично аз бих предпочел един Canon FTB че при него има само едни пердета за смяна и центровка да му се направи и пак една поправка ще струва повече от фотоапарата [smilie6] иначе аз бих си запазил Canon A–1 и като се развали бих си купил един нов [smilie6] от сантиментални причини защото ми харесва фотоапарата а не защото е по добър [smilie6] пак това си е мое мнение [smilie6] а колкото до здравината на аутофокусните фотоапарати хех познавам хора с Minoltа Maxxum 5000 който сигурно е на 17 години и си бачка без проблем ,така че това нездравината на аутофокусните е относителна ,някой тук беше писал в една тема че железните корпуси на фотоапаратите не правели снимки [smilie5] и аз мисля така [smilie5]

Дата:   28-10-04 10:34

А бе Thor, от тук, от вас знам, че новите EOS-и от серията 300/3000 са като детски играчки и че над 50% вече били заминали!
Аз не съм снимал нито с А1 нито с EOS, просто обобщавам пред човека това което съм научил тук и прочел по други места.
В пробата е истината - да си усети апарата в ръцете...

И още нещо, за EOS никой няма да ти даде хубави обективи, така че ако по отношение на телата получиш равностойна замяна, по отношение на обективите ще си много назад.
AF апаратите според мен ще отпаднат, малко по малко дигиталните ще ги изместят и след 5 години никой няма да се сеща за лентов EOS, ще останат MF апаратите от типа на Leica, Nikon FM3 и апаратите на старо от типа на А1 и други подобни MF апарати, които носят спомени, радват със звукът си и здравината си, апарати при които няма толкова значение резултата върху лентата, а самото снимане с тях. Останалото ще бъде дигитално!

Така че ако не ти е на зор нещо, по-добре си остави А1-та и почвай да заделяш за хубав дигитален апарат. Така ще имаш един от най-добрите MF апарати, на който винаги ще се радваш като го хванеш в ръце, а за по-сериозно снимане ще си ползваш дигиталнто. [smilie24]

Дата:   28-10-04 11:00

абе за ЕОС 30/33 мога да се съглася, все пак са полупрофесионални и въпреки това съм виждал как един отказва да работи при много виссока влажност, нищо че после му нямаше нищо, ама когато ти трябва отказа, това е. Съперника му Ф80 който е пластмасов, не му се случи нищо. ЕОС-а 30-ата беше моя, тогава го продадох и си взех Ф80. И въпреки разлика в оборудването (Канон-а беше с повече шники-шнаки както казват) Ф80 е в пъти по-добър за мен. Много прост за управление, много добър фокус, т.е. по-добър от този на Канон, и много полезна функция----> решетката!![smilie24] [smilie24] [smilie24]
Относно чувствителността на този тип апарати от преди 20-30 години мисля е малко преувеличена. Що, ми щото когато влезе някаква прашинка и попадне между плъзгащите се контактни части и електрониката му започва да ''подскача'', достатъчно е само да го подуха с някой флакон сгъстен въздух и половината проблем е готов. Другата половина е да го занесе на един стар майстор в България да го отвори и почисти и е като нов. Тор повярвай ми доста такива ''развалени'' машинки са минали през ръцете ми и всъщност се оказва, че проблема е в почистването.
И все пак, един апарат е тогава сериозен, когато основната му част е метал, т.е. байонета, кухината където е поместено огледалото с призмата, това е най-важното. Когато това не е така, сори, но дори този апарат да доживее 20-30 години, той със сигурност е толкова разстроен като фокус, че няма смисъл да го обсъждаме. Има такива модели, които отвън са пластмасови, а от вътре имам метално ''шаси'' виж за тях не казвам нищо. Що съм толкова против пластмасата? Ми отговора е следния: що профи-бодитата са всички от метал? Центровката, т.е. равнината на лентата/матрицата трябва да е абсолютно перпендикулярна на оптичната ос, при това да остане във времето такава, въпреки условията на които е подложен един апарат. Байонета, този от пластмаса, ми то след няколко завинтвания на обективи и са отишли няколко микрометра от него, а там се иска константно разстояние. Що ги правят тогава такива, ми щото си мислят, че този който си купи такава камера, едва ли ще тръгне да си сменя обективите, обикновено си кара с китовия, т.е. изобщо не го маха....И накрая, я си предствави, че на един ЕОС 3000 му закачиш една Сигма като моята да речем 70-200/2,8 и случайно забравиш да държиш обектива, дали няма да ти се изкърти байонетчето и да си остане завъртяно на Сигмата??
Та не опира само за издръжливост на електрониката, щото тя може и да издържи. Естествено ако човек снима диапозитиви е за препоръчване един апарат с по-точно мерене, т.е. по-съвременен, но и тук бих могъл от опит да кажа, че в некритични ситуации всеки един апарат от преди 20-30 години се справя без проблем, изобщо без проблем. Ако на човек му е толкова важен един кадър, то той тогава би си дал малко време, би премерил тук и там нещата, би пресметнал необходимите бленди и времена и ето ти снимката.
А на мен лично кофти снимки са ми ставали и от по-модерните апарати с много електроника и т.н., когато не работи задапаратното, никой не може да ти помогне, дори и една Ф5-ца![shtrak]

Дата:   28-10-04 13:17

много мерси за инфото. Като видя модела първо ще се допитам до вас [smilie5]

Дата:   28-10-04 15:44

ами , незнам всеки може да попадне на лимон [smilie6] имам поне няколко чисто нови от рода на A-1 ,ама чистак по нови сигурно от тези дето още не са им биле отпечатали картонената кутия в магазина ( е така е приказката ) ,и всичките съм ги взел за канибализация на безценица за да поддържам един ден поне един фотоапарат в движение ,така че имам наличен пример че електромеханичните фотоапарати от преди 20-на години не са толкова надеждни ,иначе дори и 40 годишни механичните са като часовник ,искат само една центровка на затвора на година и готово ,издишат им само светломерите и като им се сменят уплътненията един път на 10 години могат да изкарат и 100-год сигурно ,а пък за светломеренето да не говорим има големи отклонения пък специално на тези от серията A-1 ,AE
ей сега пак пробвах с една и съща батерия единия мери ,другия ми дава грешка ,третия пък изобщо неще да мери ,трябва да сложа нова батерия за да мерят ,това какво показва ,че има отклонения ,които ме съмнява да ги е имало чак такива големи преди 20 год ,просто времето си оказва влиянието ,а това за металните байонети и пласмасовите предизвиква спорове и спорове ,съгласен съм скапаната пластмаса си е скапана ,но сигурно има пластмаски и композити които дори и да превъзхождат метала ,до колкото съм чел разни такива композити се използуват в аеронавтиката ,но да се върнем към фотоапаратите ,volokin има право ,но разглежда въпроса от гледната точка какво би направил той - като има познанията и опита да си оправя фотоапаратите и аз като него както писах по горе бих задържал A-1 най малкото защото за да се направи сега един такъв фотоапарат с такива качествени материали и изработка то той ще трябва да се продава поне 2 пъти по скъпо от един EOS 30 ,аз пък се поставих на мястото на този който пита и от гледна точка на какво съм видял от този род фотоапарати ,както и това което съм прочел из нет-а и за този A-1 ,оттам и си давам мнението ... и за да не изглеждат толкова празни приказките ми ..малко нагледен материал [smilie6]

https://photo-forum.net/static/forum/2006-08/eiyk3481.JPG
http://img.photobucket.com/albums/v364/kruos/A-1.jpg

https://photo-forum.net/static/forum/2006-08/dhik1062.JPG
http://img.photobucket.com/albums/v364/kruos/EOSElan730.jpg

[smilie6]

Дата:   28-10-04 18:48

Thor, такива композити има, само дето са по-скъпи от метала, ти знаеш де, нали караш колело [smilie18]
Разни керамични и карбонови съединения, и ти си прав, се прилагат в космонавтиката, но, са много скъпи!

А относно А-1, малко ме разочарова. Дали нямаш някакво проклятие с този А-1, я ги продай и си вземи един ФМ3А [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Иначе в последното си изказване си прав,така е, говоря от моята позиция, но все пак говоря и от позицията на стойността на един апарат.
Но все пак, не съветвам никой да си купува от серията 300 или 3000, щото, за толкова пари може човек да си купи на старо много по-добър апарат, много!!

Ако ше е 300, то що да не е 300Д тогава.
Пък и човека каза, той няма да снима на диапозитиви, къв му е проблема тогава, никакъв. Апарат с число < 300, да, иначе не учавствам повече. Се пак сме хоби-сти, а не някакви семейни щракачи, на които им е все тая[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: BuzzFuzz   
Дата:   28-10-04 19:01

Lele hora kolko ste izpisali za 1 den !!!
Da vi se pohvalq doide mi fotoaparata !!!
Nikon FM !!!
Are iz4ezvam 4e priqtelkata mi zvuni!!!

Дата:   28-10-04 19:02

ми ти си за завиждане!![smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Дата:   28-10-04 19:05

имаш право [smilie24]
имаш право [smilie24]
и точно това му писах , в първия ми коментар ,а иначе A-1 се лекува ,това че единия не понася използувана батерия до някаква степен или другия изобщо не иска да мери с нея не е проблем аз ги въртя ,като се поизхабят от A-1 ,хоп я слагам батерията в F 1New ,там стои с години докато се изхаби,та и аз предпочитам старите фотоапарати ,но не отричам и възможностите на новите що се отнася до меренето ,пък и честно казано леки отклонения в меренето мен не ме притесняват ,важното е да не са много и постоянни ,поне 2/3 от един филм искам да е добре експониран ( затова и си взех аутофокусните,единия ми е за велвия или провия 100 за деня другия с провия 400 за над вечер - е аз какво направих сякаш щракам хиляди филми ..мене ми е за като правя разни екскурзийки ) от страна на фотоапарата де ,а това за EOS 300 е така пластмаска е.....[smilie6]

Дата:   28-10-04 19:05

ей вие двамата (Thor и Volokin) сте голяма работа, ако някой ден така се случи, че да заидвате по едно и също време към БГ, непременно трябва да се направи една сбирка [smile]
а аз направо банкет ще дигна за вас [beer] [beer] [beer]
нямате си представа даже колко сте ми полезни

първа  назад  1     всички  напред  последна