Автор: Mobby_Dick
Дата: 28-10-04 13:00
В момента полафилтрите се наблюдава една цифромания за глупаци или маняци - все тая, люде без фотографска практика. Подплатена е все с реклама, визираща "загадъчни елементи и свойства" - темата го позволява, затова и цифрите растат, понякога над цената на добър обектив!! Нищо по-различно от рекламите на паста за зъби или дамски превръзки, със чудни свойства, все ненужни и фантагорични.
Полафилтъра е задължителен за природна фотография -ДА. Но търсете някой Цаисов филтър за 20-30 лв. а не на "световно призната фирма", /за мен популярна с пластмасовите си филтри,/ дето продава полафилтри ...и за AF!!(Да, тои не пречи на AF, но какво от това! Дали помага на основната му функция, или напротив..) На по стотици $.
Вероятно дилемата /и пазарната ниша/ е точно за хора, снимащи с апарати само с AF - малките дигиталки. Аз също снимам и с такъв апарат и често с Цайс-полафилтър отпред държа с ръка, и никога не съм забелязал проблеми с AF-а му (Leica Digilux 1). Според мен е глупост да си купиш апаратче само с AF за 400-500 лв. и да дадеш още толкова за "хубав" полафилтър.
Ако имаше още голям ресурс в подобряване на качествата на полафилтрите, то фотографските марки /известни/ щяха да се състезават в това начинание здраво. Просто необходимия ефект от физическа гледна точка отдавна е постигнат, останалото е реклама и маркетинг.
|
|