Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Какво е "vignitting" и как му влияе поли-филтъра?
Автор: cristo   
Дата:   28-10-04 12:05

Защото чета в LensMate за някакви скъпи (ама много скъпи) slim филтри дето не правели vignitting, та какво точно е това (изкривяване е май) и колко му влиаят нормалните поли филтри?

Отговори на това съобщение
 Re: Какво е "vignitting" и как му влияе поли-филтъра?
Автор: junior   
Дата:   28-10-04 12:06

затъмняване в краищата (и не само) на снимката...

Автор: TheMadMan   
Дата:   28-10-04 12:06

винетиране се нарича, няма нищо общо с пол-филтъра, само мисля ще засилиш ефекта от него с този филтър ...

Автор: neuromancer   
Дата:   28-10-04 12:20

на по-прост език ако обектива ти е много широк, понеже поларизационния филтър е доста дебел ръба на филтъра може да влезе в ъглите на кадъра (да се вижда).
и тези слим са по-тънки и това не става

Дата:   28-10-04 12:25

ами говоря за 52мм. филтър върху адаптер на дигиталка Canon А80, там мин.фокусно разстояние (35мм. еквивалент) е 38 или 39 мм.
има ли смисъл от слим полифилтър?
освен това винаги има място за малък кроп от цялата снимка, та колко навлиза нормално това затъмняване?

Re: Какво е
Автор: jimmy   
Дата:   28-10-04 12:27

Накратко няма смисъл....

Надълго питаш елементарни работи пък иначе се правиш на отворен.

Публикацията е редактирана (28-10-04 12:27)

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   28-10-04 13:00

В момента полафилтрите се наблюдава една цифромания за глупаци или маняци - все тая, люде без фотографска практика. Подплатена е все с реклама, визираща "загадъчни елементи и свойства" - темата го позволява, затова и цифрите растат, понякога над цената на добър обектив!! Нищо по-различно от рекламите на паста за зъби или дамски превръзки, със чудни свойства, все ненужни и фантагорични.
Полафилтъра е задължителен за природна фотография -ДА. Но търсете някой Цаисов филтър за 20-30 лв. а не на "световно призната фирма", /за мен популярна с пластмасовите си филтри,/ дето продава полафилтри ...и за AF!!(Да, тои не пречи на AF, но какво от това! Дали помага на основната му функция, или напротив..) На по стотици $.
Вероятно дилемата /и пазарната ниша/ е точно за хора, снимащи с апарати само с AF - малките дигиталки. Аз също снимам и с такъв апарат и често с Цайс-полафилтър отпред държа с ръка, и никога не съм забелязал проблеми с AF-а му (Leica Digilux 1). Според мен е глупост да си купиш апаратче само с AF за 400-500 лв. и да дадеш още толкова за "хубав" полафилтър.
Ако имаше още голям ресурс в подобряване на качествата на полафилтрите, то фотографските марки /известни/ щяха да се състезават в това начинание здраво. Просто необходимия ефект от физическа гледна точка отдавна е постигнат, останалото е реклама и маркетинг.

Дата:   28-10-04 13:02

Е тоя път вечее[smilie24] [smilie24] [smilie24]

Автор: pinko   
Дата:   28-10-04 13:04

Моби е прав отвсякъде, не намирам забележима разлика между моите полафилтри Солигор и Хоя и Кокин, а разликата в цената е в пъти[smilie5]

Автор: lukcheto   
Дата:   28-10-04 13:08

Може и да са ти казали какво е виниединг по-горе, но не ми се чете, явлението визуално се изразява в тъмни краища на снимката (като в самите краища на снимката е най-тъмно, а към вътрешността на снимката тъмното изсветлява и се прелива), за техничарите това е ужасен проблем, а за някои фтографи, това е ЕФЕКТ [smilie5]
Аз лично го обожавам[smilie5], но съчетан с подобаващо тониране например...да не изпадам в подробности [smilie5]

Автор: neuromancer   
Дата:   28-10-04 13:10

къде има цайсови филтри за 20-30 лв? че и аз съм с пластмасов

Дата:   28-10-04 13:45

jimmy
не се правя - отворен съм си [smilie19], но човек цял живот се учи! а и това е място за питане!
и мислиш че филтрите са елементарна работа, можеш да ходиш да се гръмнеш някъде!

Дата:   28-10-04 13:52

а така, и аз питам като neuromancer
Къде има Цайс филтри за по 20-30 лв.???
Не ми трябва афтофокусен филтър като снимам пейзажи, нагласям н абезкрайност и снимам, трябва ми само хубав филтър.
Миналат седимца някой се оплакваше че с UV-то му се скапвали снимките. Разликата с него и без него била ГОЛЯМА!

Автор: mib   
Дата:   28-10-04 13:53

Примерно при Арабина в близост до Халите (не си спомням улицата как се казваше) аз преди повече от година си взех Цайсов за 25 лева (М49)... и съм много доволен...
железен е...
Тази година го изпуснах в морето при едни скали, нищо му няма... за малко да го отнесе вълната [smilie5]
Продължавам да си снимам с него и да съм много доволен! [smilie24] [shtrak]

Re: Какво е
Автор: volokin   
Дата:   28-10-04 13:57

Стъклата в скъпите филтри са скъпи, за разлика от тези в евтините, където са най-обилновени[smilie18] . Разлика има и тя е най-вече в разделителната способност, т.е. всяко едно допълнително стъкло в оптиката е отрицателен фактор, намалящ качествата на иначе добрата (евентуално) оптика. Това че между определени филтри няма голяма разлика или изобщо никаква се обяснява с факат, че производителите на стъкла в света са малко и някои филтри са просто едни и същи стъкла с различни надписи.
Та разлика има. понякога голяма. който не вярва, да вземе един чарт и да сложи два различни филтъра, по-скъп и по-евтин (ама не с няколко долара по-евтин, а значително) и ще разбере. За съжаление, аз моите евтини филтри ги продадох, сега имам само оригинални на Никон и Кокин и един НД-сив на Хоя.Казвам за съжаление, щото не мога да направя тест.
Относно това на какъв апарат се слагат, едва ли бих сложил скъп филтър на апарат като Канон А80 или от сорта, за това са Хама-филтрите.
Евтините филтри мажат. Така както евтините обективи.
Лого, нали?[smilie18]

Публикацията е редактирана (28-10-04 13:59)

Дата:   28-10-04 14:06

Аз ползвам цайсови на филтрова резба 52 и 58. Втория е много удобен за повечето обективи който използвам за лайка формата, и дори за някои обективи за Пентакон Сикс.
За Flectogon 20/2.8 (62 mm филтрова резба ако не се лъжа) 58 не става - притъмнява ъглите малко - няма начин, свръхширок обектив е..с по-малък филтър!!:) Понеже нямам полафилтър на 62мм., а често ползвам флектогона за природа особено, после работя върху небето в края с фотошопа. Ще каже някои, ако не е небе, а друго? Тогава рядко ще ми е нужен полафилтъра:).
Според мен е важно да се купи само 1 полафилтър на възможно най-голямата резба (за да става на всички обективи - дали чрез адаптери или от ръка).
neuromancer - за такива пари се продават 2-ра ръка цайсови полафилтри в обявите ДИР.БГ и на пазара Невски. Стояли са по седмица и повече, без да се купят!! Популярни бяха у нас и много хора ги имат, и сега разпродават заедно с практиките си, пентаконите и т.н., а и отделно. Не е гаранция, че отиваш и купуваш, но ако се пооглеждаш известно време, винаги изпадне някои.

Дата:   28-10-04 14:23

Тези цайсови филтри вървяха с многообразието Цайсови обективи от времето на социализма (всички добри и още добри обективи), и затова са евтини. Стъклата в тях са цайсови! Цайс лоша оптика не прави и никога не е правил!
Един полафилтър представлява 2 плоски стъкла, с кристали между тях. Кристалите определят цената, а не стъклата (ако не я определя само рекламата и маркетинга де)
Плоските оптически СТЪКЛА /не пластмаси/ (еднакво добри) не са проблем не за Цайс, ами и за коя ли не мижава фирма.
Да ми продава Хама пластмасов!! B/W градиентен филтър М49 за 50 лв. за мен е върха на цинизма и идиотизма!! Просто хващам един цветен филтър, избивам му стъклото и го давам на мои човек в оптика, дето му слага съответно оптическо градиентно стъкло - от тези хубавите, за очила, през които гледат хора:) за ХХ лева:)
На запад не са будали, и те биха давали по 10$ вместо 100$ , ама там има само ново! Нямат наследство от социализЪма за приватизация:)) Те и Пентаконските обективи са луди пари там, когато се появи някои такъв:))

mobby, ia kaji ...
Автор: opeldjia   
Дата:   28-10-04 14:28

kyde gi praviat tia nomera:
"... и го давам на мои човек в оптика, дето му слага съответно оптическо градиентно стъкло - от тези хубавите, , през които гледат хора:) за ХХ лева:)"
... i kolko po-tochno e XX ?

Публикацията е редактирана (28-10-04 14:28)

Дата:   28-10-04 14:35

opeldjia - конфиденциална информация!:) .

Дата:   28-10-04 14:44

XX e римско 20 [smilie8]

Автор: Thor   
Дата:   28-10-04 14:47

цристо не са ли научи ве ,драйфащия както винаги има право подавайки се от нишата добре го обясни [smilie5] земи си един един B+W 77mm и разни преходници за по малки резби и готово , и няма да има вигнетаж и проблеми от този род ...[smilie5] още повече че ако си само с големи филтри можеш да ги наслагваш върху широкоъгълния по два и три и пак няма да имаш проблем с вигнетаж-а [smilie5] преди колко време ти го писах да търсиш по големи филтри ..ам !?!?!?![smilie5]

Дата:   28-10-04 15:17

junior - видя ли сега, защо инфото е "конфеденциално":)) Все пак ми е писнало да ограмотявам разни идиоти, в този момент да ме псуват...а утре да се правят на умни с изнесената информация https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley21.gif
Тоя пак се чуства "изнесен" от нишата си, ТОЙ ДА ОБЯСНЯВА,https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley21.gifhttps://photo-forum.net/forum/smileys/smilie7.gif/тук защо ли не обяснява...а се прави на клоун, които реди стъкла произволен брои за нещо си:)))/ и се запътва към онази, празната:)))))) Трябва си форумен идиот явно.
Лелеййй..това води само до похабени обеди, и похабена дрога и истерия (предната серия)https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley21.gifhttps://photo-forum.net/forum/smileys/smilie7.gifhttps://photo-forum.net/forum/smileys/smiley18.gif

Дата:   28-10-04 15:27

Пояснявам за идиотите, че "пластмасов!! B/W градиентен филтър М49 за 50 лв." означава ЧЕРНО и БЯЛО градиентен филтър на ХАМА,(защото има и цветни градиентни) а не да се бърка с името на друга фирма:)B+W

Дата:   28-10-04 15:48

хехе офчар - ерудиран не се притеснявай нема те местя от твойта ниша тя и без тва мирише на драйфоч ,злоба ,гадно настроение и....... грррр ..готин си бе льохман кефя ти се на културата дето я нямаш ...

[smilie5]

Дата:   28-10-04 16:03

кой са бърка ве офча главо някъде да съм писал B&W ( добре си го прочел B+W ,сега остана и ти да ме открехваш ,овньо ),нали става въпрос за поляризиращ филтър в темата ,пък нали посочвам че вече съм го писал на цристо по въпроса ..хех злобна офча главо ..май кат злобееш не можеш да мислиш ..[smilie5] айди оди да драйфаш време ти е ..не си само ти дет най много знае има и GOOOOOOOOOOOOOOGLE...офчар ..стой си там из нишата [smilie6]

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна