Автор: Mobby_Dick
Дата: 24-09-03 11:36
Композицията е необходимо, но недостатъчно условие за да бъде една снимка добра, овладяването на основните и изисквания е първа стъпка на фотографа - а не критерии за висша техника. Не е необходимо и възможно, във всяка снимка да се прилагат всички изразни средства за подсилване на възприятието, защото става...самоцел /или манджа с праз :))/. Всеки от авторите използва или не, композиция, съобразяваики се с конкретната снимка - разгледаите снимки от галерия портрет например, и определете в каква композиция са били решени..или снимка на храст рози - където идеята е да се поиграе със светлината и пречупванията по капките, а не да се търси някаква дълбочина или перспектива. Композицията както може да не се прилага, така и да се прилага, и то във всички сфери на фотографията, включително макрофотографията - където често се използва диагонална, триъгълна или S-образна композиция, нещо повече - правилата на композицията могат да бъдат дори грубо нарушавани, ако това е в унисон с идеята на автора, идеята, излъчването и внушението на снимката са важни, а не да се виждат някакви догми /защото които е учил композиция знае, че правилата и нямат претенции за задължителност/.
misho , мисля, че горе говориш за моя макроснимка - под нея има и пояснение с каква цел е пусната, прочети го, и виж и предната от серията /която бях избрал и пуснал/, беше отправено "съмнения" за авторството и. Лично аз бях избрал като по-изразна снимката на буболечката "до кръста", но на друго мнение бяха юсерите. Ако смяташ, че "главата на някаква буболечка" е нещо много по-недостоино от "главата на човек" скоро ще стигнеш до класическите средновековни догми, а може би до иконописа - като нещо единствено достоино за изобразяване.Макроснимките "демонстрират по скоро възможностите на апарата, а не на този който е зад него" - това е много интересно съждение, какво чакаш, щом имаш перфектни апарати - класически и дигитален - просто им продемонстрираи възможностите и възможностите на този, които е зад тях? Ако си беше направил труда, да направиш макроснимка, щеше да видиш, че не е точно така, и че обикновено е в пъти по-трудно, отколкото обикновена, и , че техниката помага малко, аз използвам и класически, и дигитален апарат при макроснимане (в зависимост от обектите) - винаги нося и двата + един класически за обикновени снимки, специални оптически и други приспособления , които съм си направил, понеже не ме удовлетворява обикновеното заводско решение (за макро) на апаратите с които снимам + понякога фонове, сенници, храни,стативи, рефлектори, заслон-прозрачен чадър дори, а често ходя на снимки с помощник. Опитаи да използваш някои страшно добър дигитален апарат, за снимка на "главата на някоя буболечка"? Дяловете във фотографията никъде по света не са разделени на важни и маловажни. Никъде никои не те пита, с каква техника и възможности разполагаш - а гледа какво показваш. Макрофотографията е цял един свят, не само буболечки, и е възможно в рамките на няколкото квадратни сантиметра преден план да се изобразят емоции, отношения дори, хумор, дори целия космос. Нека да не забравяме, че имаме доста общо със всяка жива твар. Снимаики животинки, доста бързо се установяват навиците им, сходствата в поведението, закономерности, нищо не е случаино и хаотично, и колкото и примитивни да са, мога да те убедя, че знаят кога да се плашат или не, дори могат да се привързват и да си чакат дажбата храна - като една богомолка, която храних известно време, и след това не искаше да си ходи и се връщаше пак до компютъра ми /където е буркана с храна/. Мога да давам примери с часове. За мен най-приятното снимане и неусетно изнизване на времето, минава когато правя макроснимки, защото ми е по-интересен този по-непознат свят. Интересно, ако някои водолаз-фотолюбител реши да си показва колекцията снимки от пъстрия подводен свят, и ако ги е направил добре, сигурно няма да има право, защото не всички се гмуркат може би..и някои по-знаещ ще смята, че гласа му тежи повече от другите, и трябва да агитира за "големите ценности" и как те се пренебрегват?
|
|