Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 За макро снимките
Автор: misho   
Дата:   23-09-03 22:19

Абе напоследък много макро, много нещо..

Аз снимам и с лентов и с добър цифров апарат/понякога/ и много се кефя на макро снимките, но мисля че те незаслужено обират точките на публиката, защото демонстрират по скоро възможностите на апарата, а не на този който е зад него. Не отричам, че и макро фотографията е майсторлък, но понеже сега е време разделно за аналогова/цифрова фотография и е предварително ясно кой ще надделее, смятам, че все пак класическите и естетически изисквания към фотографското изображение не са се променили. Говоря зя тези неща, поради простата причина, че редом до една макро снимка която показва главата на някакава буболечка,стои друга която е с добра композиция и излъчване, но сканирана и естесвено с не толкова атрактивна визия и незаслужено пренебрегната /точки, гласувания и пр./ Имам предвид и двата форума /албуми по-точно/.
Има ли някой виждания по тази тема, ще бъде интересно, дори да ме оплюе някой, но да ме убеди че е прав!

Отговори на това съобщение
 Re: За макро снимките
Автор: sagittarius   
Дата:   24-09-03 00:40

Все повече ми се струва, че думата "композиция" е измислена за да могат тези със съответните дипломи и титли да четат лекции из университетите.
Една снимка може да е хубава, дори когато показва само главата на насекомо, и не е необходимо някой да може да обясни защо я харесва. Никъде в условията на конкурса не е казано, че се търси (добре де) композиция, и не са предявени "класически и естетически изисквания". Харесва ти -6, не ти харесва -1, ... и разни други междинни [smilie5]

Автор: J0R0   
Дата:   24-09-03 10:51

Макро снимките са като всички останали раздели във фотографията, има хубави, има и лоши. Повечето снимки тук са, както беше отбелязал някой в коментарите "цветенце с пчеличка" или "пчеличка с цветенце".
Но има и такива, които заслужено си получават шестиците, защото ни показват такива неща, които обикновено пропускаме да видим.
Например - скакалецът на Моби дик. За да му видиш "физиономията" ще трябва да го гледаш през лупа, а аз лично никога не съм се заглеждал във физиономията на скакалец под лупа.

Автор: Pho   
Дата:   24-09-03 11:32

Бих искал да добавя само, че за една добра макро снимка са нужни не по-малко търпение, много часове и неуспешни кадри и много пристрастие към фотографията, както впрочем за всяка друга снимка.

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   24-09-03 11:36

Композицията е необходимо, но недостатъчно условие за да бъде една снимка добра, овладяването на основните и изисквания е първа стъпка на фотографа - а не критерии за висша техника. Не е необходимо и възможно, във всяка снимка да се прилагат всички изразни средства за подсилване на възприятието, защото става...самоцел /или манджа с праз :))/. Всеки от авторите използва или не, композиция, съобразяваики се с конкретната снимка - разгледаите снимки от галерия портрет например, и определете в каква композиция са били решени..или снимка на храст рози - където идеята е да се поиграе със светлината и пречупванията по капките, а не да се търси някаква дълбочина или перспектива. Композицията както може да не се прилага, така и да се прилага, и то във всички сфери на фотографията, включително макрофотографията - където често се използва диагонална, триъгълна или S-образна композиция, нещо повече - правилата на композицията могат да бъдат дори грубо нарушавани, ако това е в унисон с идеята на автора, идеята, излъчването и внушението на снимката са важни, а не да се виждат някакви догми /защото които е учил композиция знае, че правилата и нямат претенции за задължителност/.
misho , мисля, че горе говориш за моя макроснимка - под нея има и пояснение с каква цел е пусната, прочети го, и виж и предната от серията /която бях избрал и пуснал/, беше отправено "съмнения" за авторството и. Лично аз бях избрал като по-изразна снимката на буболечката "до кръста", но на друго мнение бяха юсерите. Ако смяташ, че "главата на някаква буболечка" е нещо много по-недостоино от "главата на човек" скоро ще стигнеш до класическите средновековни догми, а може би до иконописа - като нещо единствено достоино за изобразяване.Макроснимките "демонстрират по скоро възможностите на апарата, а не на този който е зад него" - това е много интересно съждение, какво чакаш, щом имаш перфектни апарати - класически и дигитален - просто им продемонстрираи възможностите и възможностите на този, които е зад тях? Ако си беше направил труда, да направиш макроснимка, щеше да видиш, че не е точно така, и че обикновено е в пъти по-трудно, отколкото обикновена, и , че техниката помага малко, аз използвам и класически, и дигитален апарат при макроснимане (в зависимост от обектите) - винаги нося и двата + един класически за обикновени снимки, специални оптически и други приспособления , които съм си направил, понеже не ме удовлетворява обикновеното заводско решение (за макро) на апаратите с които снимам + понякога фонове, сенници, храни,стативи, рефлектори, заслон-прозрачен чадър дори, а често ходя на снимки с помощник. Опитаи да използваш някои страшно добър дигитален апарат, за снимка на "главата на някоя буболечка"? Дяловете във фотографията никъде по света не са разделени на важни и маловажни. Никъде никои не те пита, с каква техника и възможности разполагаш - а гледа какво показваш. Макрофотографията е цял един свят, не само буболечки, и е възможно в рамките на няколкото квадратни сантиметра преден план да се изобразят емоции, отношения дори, хумор, дори целия космос. Нека да не забравяме, че имаме доста общо със всяка жива твар. Снимаики животинки, доста бързо се установяват навиците им, сходствата в поведението, закономерности, нищо не е случаино и хаотично, и колкото и примитивни да са, мога да те убедя, че знаят кога да се плашат или не, дори могат да се привързват и да си чакат дажбата храна - като една богомолка, която храних известно време, и след това не искаше да си ходи и се връщаше пак до компютъра ми /където е буркана с храна/. Мога да давам примери с часове. За мен най-приятното снимане и неусетно изнизване на времето, минава когато правя макроснимки, защото ми е по-интересен този по-непознат свят. Интересно, ако някои водолаз-фотолюбител реши да си показва колекцията снимки от пъстрия подводен свят, и ако ги е направил добре, сигурно няма да има право, защото не всички се гмуркат може би..и някои по-знаещ ще смята, че гласа му тежи повече от другите, и трябва да агитира за "големите ценности" и как те се пренебрегват?

Дата:   24-09-03 12:38

Абсолютно прав си Mobby_Dick и ти завиждам на търпението да разясняваш всичко това, така подробно и систематизирано. Не мога да не се сетя, че някой беше предложил да се запише на курс при теб, ясно е, че за добрите снимки са нужни и знания и практика.

Дата:   24-09-03 12:55

Mobby_Dick: точно към твоите снимки нямам никакви забележки, дори ако провериш, ще видиш че съм се изказвал добре за тях. Може би стана ясно, че не съм професионалист, а любител и постинга ми бе по-скоро добронамерена провокация, към можещите и знаещите. Сега научавам от теб че има толкова тънкости, които повечето като мен не знаят и е едно предизвикателство за творчество. По отношение на "буболечките" имах предвид че са по достъпни и може би по търпеливи към нас, отколкото дивите животни, поради което макро снимките са по- колоритни понякога. Специално на теб благодаря за инфо-то и успехи![beer]

дивите животни
Дата:   24-09-03 16:53

Да, затова макроснимките са по-колоритни, дивите животни рядко се срещат,освен, че са малко обикновено първи разбират за срещата, която обикновено им е нежелана, а може да бъде и опасна. Тази фотография е скъпа, и обикновено се извършва от командировани сътрудници, или кореспонденти, на които се предлагат удобствата за целта, това е индустрия, а не ежедневно аматьорско хоби.
От форума на споттаун разбрах, че в началото на идния месец в София се открива изложба от фотографии собственост на Нешънъл Джеографик, там ще ходим да ги разглеждаме.

Автор: milen   
Дата:   24-09-03 17:33

samo che sa preobladavashto reportajni kadrite :((

Re: дивите животни
Дата:   24-09-03 21:16

По повод изложбата, сега се сещам, мой приятел фотограф ми спомена, че ще излиза и албум на Нешънъл Джеографик /след книгата която излезе/!

Автор: DanielDimov   
Дата:   27-09-03 16:58

Аз без да прегледам темите написах по-горе нещо, но няма значение...

Моето мнение по въпроса за макро снимките е следното:

Представи си че показваш някаква хубава снимка на различни хора. Някои казват: Ебаси яката снимка - кой я е правил? Други казват: Ебаси яката снимка - с какъв апарат е правена?

Според мен във всяка снимка трябва да се усеща човека зад апарата! Ако си проличи че човека има по-голямата заслуга за хубостта на снимката тогава тя е хубава - иначе не е чак толкова хубава...

Дата:   27-09-03 17:30

DanielDimov, ot mnogoto snimki, koito sam vijdal, kakto i ot sobstvenia si opit znam, che moje s mnogo hubav fotoaparat da ne napravish hubava snimka i obratno - s nai-obiknoven aparat da napravish shediovar. Uveriavam te, che aparata ulesniava, no ne toi pravi snimkata. Zatova zaslugata za hubavata snimka vinagi e na choveka zad aparata, bez nego prosto niama snimka. Nikoi ne se interesuva s kakuv aparat e pravena hubavata snimka, taka kakto edvali ti se pitash " Abe, tozi Leonardo da Vinchi s kakvi boi e narisuval Jokondata?"

Дата:   28-09-03 02:36

И пирамидите са хубави отвън, но вътре има малко хора.
Анжел продаваше собствените ни мечти, аз лично си купувам фотографска техника от магазин, иначе обичам да слушам и приказки, но ми е досадно да ги чета.
Не харесвам PR кампаниите, мисля, че те работят не на принципа на демокрацията 1 човек = 1 глас, а на принципа как да излъжем човека.
Мога да приема мнението някому по глобални фотографски въпроси, само ако е фотограф, говори от свое име и с факти (снимки).
Аз имам ли макроснимка, която желая да публикувам тук, я пускам в раздел "макро", желая ли да видя макроснимки ги търся пак там, но явно доста хора се объркват с рубриките и постингите, може би трябва да се поуголеми шрифта, за да не попадат естети-ценители на неподходящи места, или което е по-добре - да се уголеми шрифта само на високоценните фотографски раздели в структурата на сайта, или да им се сложи някакъв таван на макроснимките, да се реитинговат отделно,.. то и без това общия воал на оценките за всички снимки е голям, и няма как да не е така, защото духът тържествува над материята (ни храна иска, ни вода) - особено във виртуална среда.:))
Да се наложат квоти на публикуване - примерно: 1 макроснимка, 5 портрета, 10 голи тела, 20 природа...и т.н и наново...и то със стара дата, тези които са "си изяли" квотите да могат да публикуват само там, където още им е останала.
Да се разреши участието само на снимки, правени с 1 модел, достъпен фотоапарат, но все пак не за всички участници де.:))
Ако негласно се приложат горните няколко правила във форума и конкурса, тогава тои ще стане изключително роден, даже може да се роди още някоя родна "звезда", и ще стане, като когато майка и дете отишли на биенале, и детето казало - "Мамо, видяхме наградените снимки, а кога ще видим хубавите?"
До този резултат могат да доведат много фактори, не само "идеалните" казани по-горе, добре, че много добре всички знаем, че няма да бъдат допуснати, поне тези които са чели и знаят за целите и политиката на сайта, иначе винаги ще има хора да се изпускат неподготвени, и други, да им отговарят, когато са на кеф.
Вместо да се броят и смятат пикселите, е добре да има повече фокус и светлосила, ако са нужни на мнозинството, разбира се.;)[beer]

Автор: Ivan_A   
Дата:   28-09-03 10:22

Mobbi Dick,възхищавам се на макро снимките ти, напълно съм съгласен с гореизказаното, с изключение на леката нотка на раздразнение към форума/може би грешно съм разбрал?/ за отношението му към макро - ако има наистина раздразнение, не си прав-виж първата страница на рейтинга - три макро снимки са там, включително първата!
И малко отклонение за "Мамо, видяхме наградените снимки, а кога ще видим хубавите?" - детето е искрено, но от фотография не разбира! Сигурен съм, защото на 22 години изпаднах в ролята на детето на биенале - първа награда получи серия на Росен Донев "Мълчание" мисля беше - всички от фотоклуба бяхме потресени - "такава тъпотия ..." - ДЕЦА! Просто не разбирахме езика на фотографията! А фокус и светлосила постигахме. Сега още виждам серията на Р.Донев - може би най-наситената с атмосфера и настроение серия и до сега от наш автор-за мен - след като излязах от детсвото... А тогава оплюхме с кеф журито ...
Дали съм прав - не зная - " принципа на демокрацията 1 човек = 1 глас"-няма по-добър! - дори и при конкурсите ...

Дата:   29-09-03 00:17

Ivan_A - не виня спечелилите по биеналетата, може би хората са предложили това, което се търси от даващите оценките, доста от тези хора /не мога разбира се да цитирам имена, на неучастващи тук/ тогава отразяваха "новото строителство", после "новата демокрация" а сега "новото време", без да са щатни придворни фотографи. Това им даваше привилегията да работят на специални фотоматериали и да публикуват снимки на първите страници, така бяха погребани с времето наред с класираните неща, и невиделите бял свят и медиен и зрителски комфорт,хубави неща.Ако смяташ, че недооценяването им при теб е било "грешка на растежа", то аз още ги помня, и ги имам по списания и брошури, и след 15-20 години пак ми изглеждат толкова безмислени, колкото тогава. Разбира се, има снимки, които може да не допаднат на един младеж, но при всички случаи случаини хора не отиват на специализирана изложба, ...надяваики се да видят Мики-Маус.
Търсенето-предлагането е важен фактор. Тук и не само тук, хората имат интерес към макро снимките, може би,/затова смятам, че тези форумни изяви пак тук не отговарят на реалността/ защото те са най-далеч от ежедневния им свят и обкръжение, просто се разглеждат и гласуват от повече хора...мисля, че в галерия "портрет" по-рядко влизат...ето, и аз пуснах една снимка там, която знам че се харесва от колеги-фотографи, но там пълен пас..и 1-2 троики маи има..ми като не искат хората това, ще го предложа там, където го искат, или ще си го задържа за себе си. Според мен друга интересна категория тук е "природа", там снимките се движат "нон-стоп" и се качват и се гледат доста, и това е обяснимо, по другите сайтове също е така, и са я "накъдрили" на десетки подкатегориики /както и макрото/. Какво да се прави, така е живота, фотографа си предлага снимките, а хората избират. Не бих казал, че тук за макроснимките гласуват все с големи оценки. На мен ми е криво, че най-високо оценените ми снимки в личен план /и то не са макро/ в чужди интернет форуми тук минаха направо незабелязано, и дори с ниски оценки...Като повечето фотографи, имам и снимам много снимки, и на зрителите предлагам това, което им се харесва, а за предпочитанията им съдя по интереса, коментарите и оценките.

първа  назад  1     всички  напред  последна