Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 200mm vs 70-210mm
Автор: Thor   
Дата:   06-10-04 00:43

за тези за които може да представлява интерес ,
преди два дни реших да направя едно сравнение между стари обективи в случая сравнението е между
Nikkor 200mm f 4 non AI - този обектив е произведен в началото на 1970-те години и тъй като снимките са правени с DSLR от 200mm f 4 обектив се получава 320mm f 4 обектив ..
другият обектив е,
Zoom Vivitar Series 1 70-210mm f 3.5 обектив M42 ( застопорен на 210mm ) произвеждан също 1970-те години известен като един от най добрите и най скъпите за времето си зумове произвеждани от независими производители на обективи заради кроп-фактора на сензора от 210mm f 3.5 от този обектив се получи 336mm f 3.5 обектив ..

и двете снимки са правени при диафрагма 5.6 на около 13-14мин една от друга и са обработени по един и същ начин и параметри , само USM и Auto Color ,обективите са закачени чрез адаптор и двата адаптора са без оптически елементи ..[smilie6]

https://photo-forum.net/static/forum/2007-02/kvvi1806.JPG
http://images3.fotopic.net/?iid=yftzno&outx=600&noresize=1&nostamp=1

а ето и сравнението

https://photo-forum.net/static/forum/2007-02/hurh7944.JPG
http://images2.fotopic.net/?iid=yftznp&outx=600&noresize=1&nostamp=1

а ето и от центъра на снимката

https://photo-forum.net/static/forum/2007-02/stqn7113.JPG
http://images2.fotopic.net/?iid=yf6y1l&outx=600&noresize=1&nostamp=1

[cool]

Отговори на това съобщение
 Re: 200mm vs 70-210mm
Автор: Krassy   
Дата:   06-10-04 00:51

Пу, имам същия скъп вивитар да се търкаля някъде... ще взема да го хвърля и да не си купувам преходници ами направо някой свестен Л серия на Канон...

Дата:   06-10-04 00:53

що , !!??
можеш да го използуваш за портрети ,но пък ако не ти е на резба ще бъде още по голям ужас ..[smilie7]

koeto otnovo pokazva ...
Автор: opeldjia   
Дата:   06-10-04 09:28

... che
1.tvyrdite sa za predpochitane pred zoom-ovete, osobeno ako zoom-ovete ne se vodiat vyrha na sladoleda.
2. zoomchetata za kofti po kraia v sluchaia 210, no predpolagam i na 70 e podobna kartinka ...
Thor, probvai Nikkor-a sreshtu niakakyv drug 200mm - az imam edin naM42 ama kato gledam kvo snimash komai ne si v Bulgaristan che da probvame

Публикацията е редактирана (06-10-04 09:29)

Автор: BuzzFuzz   
Дата:   06-10-04 11:32

S na 1 takuv Vivitar 70-210mm kvi pari moje6 da my zeme6 v Bulgaristan ??? i za kvi pari moje6 da si zeme6 tvurd 200 mm??
a i kolko moje6 da prodade6 edin 500-1000mm Vivitar ??? 4isto nov ?

Автор: Митко   
Дата:   06-10-04 13:48

Thor, (и други, ако знаят), има ли такава точка от зума, при която обектива да дава макс. рязкост - сравнима с тази на твърд, т.е. дали е сметнат добре за средното фокусно разстояние и да маже в краищата, или си маже по цялата дължина

Автор: volokin   
Дата:   06-10-04 14:30

зумовете имат такава точка в която са най-добри, обикновено средата (не е задължително, щото съм виждал и изключения), но дори и там не могат да се опрата на твърдото. Все пак, ясно е че има много добри зумове, които се доближават до твърдото, както по сила, така и по-качество, но нещо не им достига...основното което е трудно да се оправи е кривенето, защо? Ами да речем един зум в началото криви под формата на бъчва, а в края криви под формата на възглавница, човек каквито и хитринки да прилага, няма начин да коригира и двата дефекта еднакво добре. В нет-а има доста тестове на обективи и когато човек си купува или възнамерява ги гледа (а и не само в нет-а, а и спеиалната литература), преценява къде използува най-много един зум и за какво му трябва. обикновено за репортажи не се изискват кой знае какви качества (освен светлосила).
Пример: аз преди няколко месеца си купих Сигма 70-200/ 2,8, т.е доста отворен зум. Много шарп, много рязък, супер цветове, боке, бързина, здравина и т.н. но на 200мм криви с около 1,2% (тзи цифра ми е останала в главата, може и да е по-малко), което значи, че не става за архитектура на 200 (е друг е въпроса че архитектура се снима с други фокусни разстояния, 28, 35, 50мм). Но аз не съм го взел с тая цел, а за портрети, за природа, ландшафти , концерти и т.н. т.е. за случаи в които кривенето няма значение.
Та затова когато се взема зум се гледа за какво.
Това имах предвид като казах, че зума е някакъв вид компромис, с нещо, с някакво фокусно разстояние и т.н.

Дата:   06-10-04 15:25

на 105mm Zoom-а е може би малко по добре ,сравних го със Nikkor 105mm f 2.5 non AI ,но пък и тези Nikkor-Q Auto 200mm f 4 non AI ,каквото съм прочел за тях са биле много добри и по рязки от сегашните професионални зумове ,единствения им проблем е че не са им обработени лещите за разните цветни и светлинни аберации ,но пък аз до сега не съм забелязал такива , и въпреки че е с един елемент по малко , по рязкост са точно толкова рязки колкото и последните версии на Nikkor 200mm AI/AI-s ,та в общи линии на който му попадне такъв Nikkor-Q 200mm f 4 non AI и ако има фотоапарат Nikon FM или Nikon FE на които спокойно може да го използува ,да не го изтърва още повече че сега цената му се върти около 100-150лева по фотографските магазини на втора ръка а иначе на улични цени на полувина ,ако пък ако е конвертиран AI-s ,ще може да го качи на абсолютно всички Nikon-и и определено ще е по рязък от които и да е китов,или средна ръка зуум до 1000US$ които от своя страна ще са само малко по добри от този Vivitar Series 1 70-210mm f 3.5 , а и е като танк има и вграден сенник ,за такива с ограничени финанси е чудесен ..
ето една снимка правена с един Nikkor-P 300mm f 4.5 non AI - който е първият 300mm някога правен от Nikon ,снимката е правена при много лоши условия, до тръгването на кораба слънцето буквално беше в ценъра на обектива , този обектив е остър според това което съм чел но не е нещо особенно ,въпреки че е по добър от евтините съвременни зумове ..[smilie6] трябва само да го сравня с някой зуум някой ден [smilie6]

http://images3.fotopic.net/?iid=yf67hz&outx=600&noresize=1&nostamp=1

иначе според зависи как ще пада слънцето има хроматични аберации ,които много лесно се оправят във Photoshop CS още при RAW конвертора ,при всякакви положения за мен си струва този обектив ,още повече че дори и съвременните 300mm страдат от хроматични аберации ,не са кой знае колко по рязки пък и струват 20 пъти по скъпо ,докато евтините и средни зумове 70-300mm се доближават до рязкостта на този обектив на f 5.6 едва на f 11 ,така че за около 100лева за които го платих този обектив си ми е чиста далавера иначе много трудно ги срещам ,а иначе ако на някой му попадне Asahi-Takumar 300mm на резба казват че е бил един от най добрите за времето си и сега върви около 400-500 евро на втора ръка ,но пък когато е на резба ,все може да изпадне на някой бит пазар за без-пари .. [smilie6]
[cool]

Автор: cooler   
Дата:   06-10-04 15:56

Az mislia che s tia crop faktori neshtata vinagi sa malko kompromisni.Naistina tezi niakolko godini sa dosta povratni vuv fotografiata i obektivite razcheteni za 24/36mm shte se polzvat oshte izvestno vreme(dokato matricata ne dostigne tozi razmer kato pri nai-barovskia Canon)Poluchavash po-dulug obektiv,ama ne mu polzvash optimalno poleto na izobrajenie.Predi godini snimah s edin nikkor 300/f4 ED i biah porazen.Ne mojah da go kupia i oshte sujeliavam.Skoro polzvah sushtia obektiv s Nikon D70 i kato izkliuchia tova che beshe po-dulug kato fokusno razstoianie s nishto drugo ne me grabna.Beshe chuvstvitelno po-mek.Vervaite mi.Ta misulta mi e che ako se tursi visoko kachesrvo s tezi kameri, obektivite e iasno che triabva da sa smetnati za formata.I drugo Thor, primerite koito davash sa snimani v leko difuzno osvetlenie mislia ot kum gurba.Tova moje da e malko podvejdashto.Az dosta shtasliv predi godini si kupih edin 210mm za Mamiya 645 i vseki put kogato v prednata leshta popadne i edin miniatiuren slunchev luch ili refleks ot osvetitelno tialo posle jestoko sujeliavam shtoto vsichko stava strashna boza.A inache obektiva e kato nov i niama i sleda ot kofti stopanisvane ili matirane.Prosto e po stara generacia i sloevete, koito sa naneseni za prosvetka sa ot po-stara tehnologia.Mejdu drugoto vinagi se chudia kak Mamiya mogat da pusnat takuv lainarski obektiv!!!Obache Money Rules!Vseki znae za kva cel mu triabva optikata.

Дата:   06-10-04 15:58

е този зуум Vivitar Series 1 70-200mm f3.5 ,е прекалено стар за да бъде даван за някакъв пример ,за последните 30-на години от това което съм прочел излиза че най големия прогрес при обективите е при зумовете особенно професионалните докато при твърдите обективи ,няма кой знае какви подобрения ,освен козметични ,както и по добри обработки на лещите за по добро предаване на цветовете ,даже и при някои твърди обективи ,механичните са по добри от аутофокусните ,най вече заради моторите които пречат за по добри изчисления ,просто заемат място ,а това че новите не са по добри от старите се компенсира с новите по финни емулсии на филмите и прогреса в по добрто им цветово предаване ,затова и повечето си мислим че новите твърди обективи без съмнение са по добри от старите ,четох някъде че най добрият 50мм произведен някога от друг освен Leica ,е Canon FD 50mm f 1.2L Asph.- произведен 1976 год.и от тогава насам Cанон не е произвеждал по добър аутофокусен ,нямам навика да се задълбавам в техническите данни за да го обясня по добре ,но това което го прави толкова добър са асферичните лещи ,които коригират изкривяванията и същевременно позволяват на обектива да бъде с по голяма светлосила ,но е много трудно да се внедрят при аутофокуса пак заради моторите ,без да увеличат стойността на произвеждане на обектива - рентабилността ,както и теглото ,затова и при аутофокусните такива обективи като Canon EF 85mm 1.2L - 1500US$/2000евро - аутофокуса му е толкова бавен че тези които го ползували предпочитали да го използуват ръчно ,а и по качество отстъпва от механичната му версия Canon FD 85mm 1.2L ,но пък няма за сега зумове които да превъзхождат твърдите обективи поне аз не съм срещал някъде да пише за това , е сравняваме такива от подобно качество ,затова и този вид обективи са предпочитани от професоналистите фотографи които се занимават с определен вид фотография ..[smilie7]
[cool]

Автор: cooler   
Дата:   06-10-04 16:02

Da, absoliutno sum suglasen.I mejdu drugoto za tazi Mamiya imam edin zoom 55-110mm, koito e kato ostrilka ot vsiakude.Obojavam go, pri uslovie che vinagi sum predpochital tvurdi obektivi.Abe interesa klati fesa.Trebva da se snima.Tova e!Az izkachm navun v prekrasnia sledobed.

Дата:   06-10-04 20:28

Thor a zaslujava li si Tozi Nikkor-q auto 200m f4 za 65-70 $ ?

Дата:   06-10-04 20:33

според мен си заслужава ,но не повече ,зависи и в какво състояние е ,иначе спокойно можеш да си го закачиш за Nikon FM ,има на байонета едно лостче ,трябва само да го повдигнеш и да закачиш обектива и готово ..[smilie6]

Дата:   06-10-04 20:39

Mi toi e s garanciq daje !!!!

Дата:   06-10-04 21:10

ми то даже с гаранция като е на старо ,не му пречи да е очукан ,но да си работи ,на мен мисълта ми беше не само да работи ,но да е и в добро козметично състояние ,иначе очукани които са в перфектно състояние на работа ,сигурно можеш да намериш и за 40US$ ,но каква ти е гаранцията че като мине гаранцията няма да му се случи случка ,а иначе ако е в колкото се може по добро/отлично козметично състояние дори и да му се случи проблем някой ще ти даде поне 50US$ за него ,понякога един фотоапарат който струва 300$ но е много добре запазен външно на части можеш да му вземеш повече.. ,например един Niko F ,само от гърба му можеш да продадеш за 150$ ,главата може и 200$ да ий вземеш и разни други магии по него стига по отделно да са в идеално състояние ,на части можеш да му вземеш двойно ,без значение дали е бил изправен или не ..[smilie6]

Дата:   06-10-04 21:11

Thor edin vapros ti ot kade si bre ???
Kude jivee6 4e ne si v BG ne si !!!
Pa i ne kaza vednuj " Kanq si4ki ot Foruma na gosti za po 1 kife !!!!

Дата:   06-10-04 21:36

Thor a kakvo 6te kaje6 za tozi vivitar 80-210mm zoom lens ??
dobur li e i kvi pari mogat da mu se zemat ??? \

Дата:   06-10-04 23:22

нямам идея за този Vivitar който имаш ,но от това което знам ,по добър от този с който съм снимал по горните снимки май Vivitar не са произвеждали ,незнам колко можеш да му вземеш ,мога да ти кажа колко можеш да дадеш ,но за взимане е доста сложно лично за мен не представлява никакъв интерес ,но не бих го захвърлил,най добре се разходи из eBay за да видиш на какви цени се продава ,също така и из други сайтове за фототехника на втора ръка ,този Vivitar е най вероятно компромис -евтина алтернатива за любители от преди 20-на год ,така че не очаквай цени по големи от 50US$ и пак трябва да можеш да му намериш купувач ,а ако някой е на зор можеш да му вземеш и незнам 60-70-100US$ ,ще те излъжа аз бих го разменил за нещо ,все пак по добре да имаш него отколкото никакъв обектив на дази дължина... [smilie7]

първа  назад  1     всички  напред  последна