Автор: jester
Дата: 05-10-04 18:23
Отпреди няколко дни съм горд собственик на Canon ЕОS 20D.
Въпреки че вече бях изчел почти всичко по западните форуми за него, докато не го хванах не можех да предположа, че това ще е любов от пръв поглед.
Е, може би е нужно да се отбележи, че преди съм имал само една цифрова огледално-рефлексна камера - 300D, така че нямам база за сравнение с първа серия на Канон, примерно.
Плюсовете са ужасно много и за тях вече се изписа много. Наистина всичко е вярно - много е бърз като стартиране и автофокус, новата 9 точкова система е много по-добра и точна. 5 кадъра в секунда, голям буфер, който в JPEG се пълни чак след повече от 20 кадъра, USB2.0, хубав и доста по стабилен корпус - почти 1:1 с 10D.
Минусите са наистина малко, но аз ги намерих :)
- първото ми разочарование беше така прокламираната E-TTL II система за мерене на светкавицата. Наистина е фантастична за запълваща светкавица и там "грешка нема", но са снимане в затворено помещение, особено при слаба околна светлина, пак си е нужна поне +2/3 до +1 ЕV компенсация. Днес някой беше писал, че ако се използват обективи с поне 2.8 светолосила, всичко било на 6, но аз нямам такъв обектив все още.
Има добавена потребителска функция, да избираш дали светкавицата да мери оценъчно или усреднено, което поправя нещата донякъде при снимки на закрито, но не напълно.
- не ме зарадва фактът, че със зарядното устройство, което се продава с комплекта, мога да зареждам само оригиналната канонска батерия, а тя ми е само една. Попитах Канон дали това е официално или имам проблем с другата батерия, но пак съдейки по коментарите и от други форуми, по-скоро Канон се опитват да накарат хората да си купуват само техни батерии.
- нещо малко, което не е кой знае какво, но ми прави впечатление: вратичката за флаш картата има известен луфт и при затворено положение не равни с тялото, а се получава едно ръбче. А, да и леко скърца (онова скърцане на пластмаса, което при този клас вече не би трябвало да се чува) :(
- хамериканските братя пропищяха от проблем, който се проявява понякога при смяна на обектив или карта - апаратът забива, като че ли е с Уиндоус - просто си седи включен, но не може да снима. Оправя се като му се извади батерията и пак се сложи - абе като с Уиндоус, нали Ви казах. :)
Аз такъв проблем не съм имал още, но японците пуснаха нова версия на фърмуера, който коригира именно тоя бъг, само дето на някой хора има умряха апаратите след флашването, та днес новата версия беше свалена от официалния сайт на Канон, явно за да видят аджеба що некои машинки мрат, а некои не.
Та ако някой се чуди - не се чудете, машинката е страшна! Наистина си заслужава парите!
Допълнение:
Забравих да кажа - никога не съм виждал апарат с по-ниски нива на шума. При 1600 ISO шумът е много много по-малко отколкото при ISO 800 на 300D. Просто перфектно!
Публикацията е редактирана (05-10-04 18:30)
|
|