Автор: cristo
Дата: 12-09-04 14:34
тази тема трябваше 2 дни по-рано да я пуснеш - в петъка
spider, четеш ли темите във форума? а? а обръщаш ли внимание как хората говорят за кристални снимки, за това как "твърдите" обективи дават по-добро качество от зумувете? за това как зумовете "мажат"? а?
а ти тук говориш за дигитален зум - остави го това на Джеймс Бонд, и ония дето дигитално увеличават спътникови снимки та чак успяват да видят номерата на колите! `баси дигиталния зум! ми то ако това беше така кой ли щеше да купува обективи за по 5000$??? отива спортния фотограф на стадиона с телефон Самсунг с дигитална камера, снима, после на РС-то и кеф голем кеф
как мислиш че действа дигиталния зум? просто от един пиксел прави няколко и в крайна сметка в изображението нямаш повече информация, а повече обем. и когато увеличиш една снимка 4 пъти (двойно по хоризонтала и двойно по веркитала) от всеки пиксел стават 4 пиксела, като програмата (или диг.зум на апарата) сравнява даден пиксел със съседните и прави пладко преливане между тях. да, ама ако точно там в картината трябва контраст, а не преливане, какво става? става мазало! пример - минаваше веднъж покрай блока една девойка много готина, едни гооолеми бомби, та аз веднага скокнах за апарата, всичките зумова на макс... направо и залепих циците на дисплея :) и снимам и хем подпрях апарата за опора, за да не трепери, че аз се бях разтреперил целият :) и после от този дигитален зум какво мислиш че видях - нищо!!! плоска, плоска... съсипах хубавата жена, както се казваше в един виц.
има обаче едни професионални програми, и тук миналата сезмица някой пак беше споменал една такава, но не мога да открия темата - те се стараят малко повече, като анализират изображението се опитват да предположат къде трябва контраст и къде плавно преливане. но това са програми за компютър, а не дигитален зум. освен това, едно е да прадположиш, едно да знаеш.
Та така -доколкото можах и доколкото разбирам се опитах да те "светна". Дано съм успял, че иначе язък за писането.
|
|