Автор: Mobby_Dick
Дата: 13-01-04 15:08
Markishky – това не са проблеми в научната фотография. Аз например понякога ползвам микроскоп Wild с фотоапарат Wild към него. Фотоапарата е проста камера, с 1 опт.елемент и централен затвор.Фокусирането – през комплекта окулярите на микроскопа ,системата е подобна на SLR , но НЯМА призма, както няма тласък от огледалото, намаляване на светлината и т.н.
Скоро колега от един институт ме помоли за консултация. Снимат досега с филмова Praktica, пригодена на Zeiss микроскоп, но искат да сложат вече диг. камера. Препоръчах им Canon 10D с адаптер M42-EOS, но се указа, че производителя е помислил и за – това фокуса синхронизиран с окулярите, върху екрана на ПС, ако искаш го прави и ръчно.
Знаеш, в професионалните уреди в астрофотографията, където размерите на носителя са най-големи, до 50х70 см! а матрици се ползват …от поне 70-та година ;), как се фокусира и как се контролира фокуса (там фокуса си есамо на безкраиност :) но има корекции за температурни колебания на оптиката и плаката) по време на многочасовите, експозиции и водене с гид. 2-метровия Caiss на НАО Рожен , когато използват CCD матрица, изображението се предава и контролира от монитор, разположен на по-долните етажи на кулата-купул. В астрофотографията все още матриците не се използват за снимки (няма толкова големи, и с необходимите качества по отношение на цветопредаване), доколкото ми е известно, а само за денсетометрични измервания на яркости.
SLR не е незаменим, дори необходим елемент и в малките астроуреди си е на почит древната система – фокус по матовото стъкло, което се заменя с фотоматериала, а обекта няма къде да избяга :) На такъв принцип работеше и астрокамерата (с Tessar 250/4) към 2225/10 рефлектор Касегрен (Zeiss) за гид, както и лунопланетната камера, която се свързваше към него. Използвал съм SLR фотоапарати само в един случай - вместо лунопланетна камера при Telementor 1000/10 Zeiss. Не си спомням, приспособлението дали беше самоделка, или фирмено, но дори при снимки на луната , фокусирането е затруднено (светлосилата е само 1:10). Понеже знам, че ти снимаш на подобни уреди с SLR и е трудно, ако ти се наложи да слагаш диг.апарат, какъвто описвам..просто фокуса може да го правиш с клин от диг.снимки. Съгласи се, че това не са обективни пречки за модела?
За спектрографите не мога да говоря, никога не съм се занимавал, но там нали светлината се разлага през призма, и се получават спектрални линий. Предполагам, че съвременната матрицата няма да е много подходяща за регистрацията им.
С няколко думи – класическата огледално рефлексна фотокамера притежава доста недостатъци и сега намира твърде малко приложение в научните уреди, още повече, че там не се изисква нито мобилност, нито оперативност и т.н. И най-добрата пентапризма поглъща доста светлина, както и матовото стъкло. Използването им е ограничено само в любителската астро и микрофотография, но наложително във повечето универсални малкоформатни филмови апарати.
За фокусирането по LCD дисплей (вместо по матово стъкло). Както споменах, и сега се използва във видеокамерите. Предполагам, че в бъдеще ще се прилагат все по-съвършени LCD, и фокусирането по тях (чрез окуляр) ще е доста по-улеснено, отколкото по матовото стъкло. Виж, микропризмения растер, лещи Френел, меслупа…незнам, може би ще отпаднат. Във всеки случаи, Маркишки, не се притесняваи – SLR и филми ще има поне и през нашия живот :), и аз ще снимам и на филми, поне докато ги има, защото съм убеден, че дигиталната и класическата фотография не са едно общо множество, а две различни с пресечна точка.![[beer]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley20.gif)
|
|