Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Идва му времето...
Автор: Mobby_Dick   
Дата:   12-01-04 17:59

Класическата огледално-рефлексна 35 мм. филмова камера (SLR) има много предимства, спрямо телеметричната 35 мм. такава (TM), предимства, които всички знаем и използваме, но аз искам да акцентирам на недостатъците им една спрямо друга, и най-вече върху факта, коя от тях ще е по-приложима в дигиталната фотография, където тези недостатъци ще имат друго значение, или въобще ще липсват при TM (условно казано, защото не телеметърът ще определя фокуса в диг.камери) . Нека припомня факта, че към днешна дата TM камери произвежда само изобретателят им Leica. Това са устоичиви камери, доведени до механическо и оптическо съвършенство, предпочитани заради тяхната специфика преди всичко от пътуващи фоторепортери.
SLR - недостатъци спрямо TM.
- голям размер и тегло, идващи от наличието на призма и втори опт.път до нея, механиката на огледалото, вида на оптиката.
- тъмен образ във визьора.
- > 100% покриване от огледалото на изображението.
- тласък, създаван от ударите на огледалото.
- невъзможност за наблюдение на обекта по време на експонирането.
- необходимост от устроиство в обективите, т.н. "скачаща бленда".
- голям работен отрязък (р-ето м-у филма и закрепващата с-ма за обектива). Това е наложително, заради осигуряване на пространство за движение на огледалото. Прави невъзможно използването на някои оптически конструкции, като (Biogon на Zeiss например - най-добрият широкоъгълен обектив. Biogon в класическия си вид, е възможен при TM,. Хаселблад има модел апарат, с несменяем Biogon и допълнително матово стъкло за фокусиране). В широкоъгълните обективи за SLR се налага вкарване на допълнителни лещи (до 30% дори от общия брой) за преодоляване на този голям работен отрязък (т.н. "обърнат телеефект", такива са например обективите Flectogon на Zeiss, които са си конструкция biotar + допълнителни компоненти отпред за ъгловия обхват, а отзад за "обърнат телеефект", броя лещи е нараснал на 9-10, /вместо на 6-biotar/ в разл. варианти), а както е известно, повечето лещи водят до повече рефлекции, поглъщане на светлина, тегло и размер, изобщо - до известно влошаване на опт.характеристика на обектива. При вариобективите ситуацията е особено неприятна - там се налагат поне 13 лещи за сравнително къс добър зоом за обикновена (не SLR) камера.
Недостатъците на TM спрямо SLR няма да изброявам, но почти всички са отстранени в съвременните дигитални (без SLR) камери, благодарение на факта, че носителя може да предава изображението на LCD дисплей, които от своя страна може да служи за контактен или дистанционен визьор. В такава ситуация, SLR вече ми изглежда тромав, дебел и остарял вариант за дигиталната фотография. Защо ли тогава най-добрите съвременни камери са DSLR или SLR с цифров гръб !? Отговора на този въпрос за мен има чисто конюнкурна същност - просто НЯМА пройзведена , масова и добра сменна оптика за другите. Докато фирмите не са готови да я предложат, и преодоляват "инерционния момент", като правят изкуствено дишане на SLR (пък той може да е и обосновано по-скъп, защото конструкцията е по-сложна;)) , а предлагат малки матрици в компактни камери с несменяема оптика, които засега подхождат повече на любителя. Рулетката се върти, независимо от машинацийте, които я забавят отдолу, и аз съм сигурен, че дигиталната камера на близкото бъдеще ще има вид, по-близък до този, които днес щтрака от ръцете на любител. Производителите сега са в небрано лозе, и аз се чудя Leica от солидарност (или някакъв друг интерес;)) не пуска вече дигитална камера на сменяема оптика, байонет LM (телеметрична лайка).

Публикацията е редактирана (12-01-04 18:01)

Отговори на това съобщение
 Re: Идва му времето...
Автор: jumbo   
Дата:   12-01-04 18:16

абе как не те домърза да напишеш всичко това????????????? това за тъмния образ във визьора и за по-малко от 100% покритие ме разби съвсем
вземи един еос1 или ф5 или ф3 или ф4 и виж дали са с тъмен визьор и по-малко от 100% а и някак как да ти кажа аз съм задръстен и като ходя да снимам репортажи кой знае шо виждам колеги да снимат с СЛР или ДСЛР но никой с лайка М6[smilie19]

Автор: boni   
Дата:   12-01-04 18:17

Моби ,има някои основен проблеми при използването на апарати с дисплей по който можеш да кадрираш и фокусираш:
1. Дисплея обикновено е малък и неудобен за ръчно фокусиране.
2.Постоянното превю предполага че апарата е с постоянно отворен затвор и само в момента на снимането той първо се затваря ССД-то се изчиства и после пак се отваря и се затваря за да се направи същинската снимка,което определя по-голямото закъснение.
3. Не знам дали тази матрица,която е работи постоянно на превю не се скапва по-бързо...

Иначе и аз се чудя защо още няма телеметри с голяма матрица...

Дата:   12-01-04 18:59

jumbo - аз репортажи за пресата снимах още 1989 г. с SLR , и колегите го правеха..но гледах по ТВ какво правят някои водещи световни фоторепортери, когато снимат например на улицата, а не в конферентна зала. Защо не помислиш, защо така правят? Може би, ако работодателят ти те командирова до Кербала 1-2 пъти, ще загрееш. Сега гледаи "Шпионски игри", и се чуди, що ли Вал Килмър (ако се не лъжа), снима в Ливан с такава, може би, щото ЦРУ не може да му купи SLR :)
Относно светлия образ - снимал съм с някои модели, през други съм гледал:)това което може да се каже, че имат по-светъл образ от други SLR, например, а защо не си погледнеш какво си писал тука във форума за твоя апарат -"Пентапризмен с корекция на диоптъра -3/+1. Видимост 96%
" - нали е добър SLR..ама все пак е 96%?
Бони - автофокуса със съответните си зони май си влиза по подразбиране в диг. камери, а за любителите на ръчен фокус (като мен) и по-светъл образ...от реалния дори, защо мислиш, че няма да заменят матовото стъкло (както е при SLR) с LCD, а през лещите на визьора да гледаш LCD? Имам такава видеокамера Панасоник;)- с издърпваща се тръбичка:) Проблема със затвора май още сега е решен, с полуспусък, а матрицата мисля, че не се хаби (как ли ще е при видеокамерите и подобни тогава), но и да не, мисля, че ще стават доста евтини.

Тюх, деба...
Автор: GenaDP   
Дата:   12-01-04 19:14

Бони кат на човек ти обяснява, ти - "полуспусък"...

Полукретен си ти, от такива най-добре да се бяга надалеч, че може и да е заразно.

Re: Тюх, деба...
Автор: markishky   
Дата:   13-01-04 12:05

То добре, ама при снимане през други оптични инструменти - микроскопи, телескопи, спектрографи и пр., как ще става фокусирането само по LCD-то? Тогава автофокус - йок, пък незнам до колко ако гледам LCD през окуляр /под увеличение/, ще мога надеждно да фокусирам, или май по-скоро ще виждам по-уголемени пикселите на дисплея!

Публикацията е редактирана (13-01-04 12:11)

Автор: jumbo   
Дата:   13-01-04 13:18

селски аз да съм писал нейде Ф100??????
писал съм Ф5 и еос1 до колкото мога да чета
и в шпиоски игри играе на пит брат му (брат пит) и до колкото си спомням снима с СЛР а не с телеметрична лайка

Дата:   13-01-04 14:39

“Селски” – не, не сме.
“пит брат му (брат пит)” – да тои, не е “Вал Килмър (ако се не лъжа), ” както казах. Мисля, че това не е предмет на спора.
“и до колкото си спомням снима с СЛР а не с телеметрична лайка” – снима и с Телеметрична камера и с СЛР, взависимост от типа на снимките, аз добре си спомням.
“аз да съм писал нейде Ф100??????” – не си, аз го написах, повод за размисъл. ЕОС1 знам с колко % е, както и Киев 6. Не ги сравнявам, но някои хора знаят какво искам да кажа, затова дадох и пример с много добър SLR- Ф100, за да е ясно, че този проблем е хроничен за този тип камери. –“ нали е добър SLR..ама все пак е 96%?”
На мен лично ми се дискутира темата в приличен тон, и бих я продължил в такъв.

Дата:   13-01-04 15:08

Markishky – това не са проблеми в научната фотография. Аз например понякога ползвам микроскоп Wild с фотоапарат Wild към него. Фотоапарата е проста камера, с 1 опт.елемент и централен затвор.Фокусирането – през комплекта окулярите на микроскопа ,системата е подобна на SLR , но НЯМА призма, както няма тласък от огледалото, намаляване на светлината и т.н.
Скоро колега от един институт ме помоли за консултация. Снимат досега с филмова Praktica, пригодена на Zeiss микроскоп, но искат да сложат вече диг. камера. Препоръчах им Canon 10D с адаптер M42-EOS, но се указа, че производителя е помислил и за – това фокуса синхронизиран с окулярите, върху екрана на ПС, ако искаш го прави и ръчно.
Знаеш, в професионалните уреди в астрофотографията, където размерите на носителя са най-големи, до 50х70 см! а матрици се ползват …от поне 70-та година ;), как се фокусира и как се контролира фокуса (там фокуса си есамо на безкраиност :) но има корекции за температурни колебания на оптиката и плаката) по време на многочасовите, експозиции и водене с гид. 2-метровия Caiss на НАО Рожен , когато използват CCD матрица, изображението се предава и контролира от монитор, разположен на по-долните етажи на кулата-купул. В астрофотографията все още матриците не се използват за снимки (няма толкова големи, и с необходимите качества по отношение на цветопредаване), доколкото ми е известно, а само за денсетометрични измервания на яркости.
SLR не е незаменим, дори необходим елемент и в малките астроуреди си е на почит древната система – фокус по матовото стъкло, което се заменя с фотоматериала, а обекта няма къде да избяга :) На такъв принцип работеше и астрокамерата (с Tessar 250/4) към 2225/10 рефлектор Касегрен (Zeiss) за гид, както и лунопланетната камера, която се свързваше към него. Използвал съм SLR фотоапарати само в един случай - вместо лунопланетна камера при Telementor 1000/10 Zeiss. Не си спомням, приспособлението дали беше самоделка, или фирмено, но дори при снимки на луната , фокусирането е затруднено (светлосилата е само 1:10). Понеже знам, че ти снимаш на подобни уреди с SLR и е трудно, ако ти се наложи да слагаш диг.апарат, какъвто описвам..просто фокуса може да го правиш с клин от диг.снимки. Съгласи се, че това не са обективни пречки за модела?
За спектрографите не мога да говоря, никога не съм се занимавал, но там нали светлината се разлага през призма, и се получават спектрални линий. Предполагам, че съвременната матрицата няма да е много подходяща за регистрацията им.
С няколко думи – класическата огледално рефлексна фотокамера притежава доста недостатъци и сега намира твърде малко приложение в научните уреди, още повече, че там не се изисква нито мобилност, нито оперативност и т.н. И най-добрата пентапризма поглъща доста светлина, както и матовото стъкло. Използването им е ограничено само в любителската астро и микрофотография, но наложително във повечето универсални малкоформатни филмови апарати.
За фокусирането по LCD дисплей (вместо по матово стъкло). Както споменах, и сега се използва във видеокамерите. Предполагам, че в бъдеще ще се прилагат все по-съвършени LCD, и фокусирането по тях (чрез окуляр) ще е доста по-улеснено, отколкото по матовото стъкло. Виж, микропризмения растер, лещи Френел, меслупа…незнам, може би ще отпаднат. Във всеки случаи, Маркишки, не се притесняваи – SLR и филми ще има поне и през нашия живот :), и аз ще снимам и на филми, поне докато ги има, защото съм убеден, че дигиталната и класическата фотография не са едно общо множество, а две различни с пресечна точка.[beer]

Дата:   13-01-04 16:45

Добре.
Аз за да си напрява визьора по-прозрачен на един от старите си Зенити, му махнах пентапризмата и изведох окуляр на мястото на синхрон-контакта за светкавицата, като усилих пречупването на френеловата леща за да махна вигнетинга /сложих върху нея матирано плоско-изпъкнало стъкло от по-стар Зенит/ и стана супер... но това са мои си доработки. На точен фокус след еднократно фокусиране с матово стъкло в началото не разчитам, щото при работа на студено - около и под нулата, стават направо невероятни изменения на фокуса след като истине техниката! А пък ако я темперирам предварително за по-дълго, после изпотяването на оптиката след около час си е направо сигурно при работа около полунощ или след това... та за туй там не мога без SLR-а!

Публикацията е редактирана (15-01-04 10:39)

Автор: Ronson   
Дата:   13-01-04 20:56

Mobby_Dick би ли обяснил какво разбираш под
"...необходимите качества по отношение на цветопредаване"
Става дума за параграфа където обясняваш за CCD камерите и астрономията.

Дата:   13-01-04 22:59

Ronson - ще се опитам. Съвременните матрици отстъпват на филма по точност на цветопредаването в зелената и особено червена част на спектъра. Реагират в по-голяма степен на енергиините, късовълнови лъчения (нали точно заради това се дразниме, че “цифраците” не предават добре човешката кожа, портрет и т.н., а така е, защото софта им не е толкова съвършен, за да заглади добре разликите). Тепърва се работи по добри трислоини матрици (приличащи по устроиство на филма), в които ще бъде подобрение. Докато в популярната фотография това не е голям проблем, а и го решават със софт-намеса още в първичното изображение, матрицата, то в научната фотография намесата в първичното изображение е недопустима. Там, където се измерват с голяма точност спектри, това си е проблем. На мен не ми е известна все още матрица, която да се използва в астрофотографията, която да служи за определяне на спектри на звезди. Ако има нещо такова – кажи, не съм разглеждал скоро подобни материали.
В допълнение: аз лично най-вече затова уважавам повече полупрофесионалния модел на Canon 10D, пред Canon 300D – поради факта, че в първия има по-малка софт-намеса в първичното изображение.

Дата:   13-01-04 23:05

Мисля, че е добре да направя няколко разяснения:
Защо EOS 1V има 100% покритие на изображението във огледалото например?
Добре е, да се припомни, EOS (EF байонет), /както и Nikon/ имат доста по-голяма работна отсечка от по-старите SLR камери (с по-малка такава, които имат към 60-80% покритие на изображението), т.е. по-голямо пространство, което позволява по-голямо огледало, което води до други негативи, като – широкоъгълна оптика, с по-изразен “обърнат телеефект” (което е негативно не само от чисто оптическа гледна точка) и по-голяма конструкция, както и по-сложна механика, която да придвижва това огледало без големи вибрации. Които е хващал EOS 1V, знае, че усещането за тегло и обем е равно, като да снимаш с Pentacon Six 6х6 например. Хроничния недостатък си остава, само се видоизменя в други негативи, напр. правени са SLR с друг тип, полупрозрачно огледало – недостатъците му са по-големи от предимствата.
Като сложим и факта, че среброто върху огледалата е с най-висока отражателна способност, но не надхвърля 80% отразяване на попадналата върху него светлина (може да бъркам точната цифра), то 20% загуба има само до там, а после матовото стъкло (или матова лупа), пентапризмата (в която става 5-кратно отразяване на образа, за да бъде обърнат и насочен към окуляра?). Оказва се, че недостатъците на “съвършените” SLR не са толкова малко. Като капак да добавя, че среброто върху огледалото доста бързо потъмнява, ако преди това не е се е вече отъркало, овлажнило, изронило.
Ще пропусна още няколко недостатъци на SLR, които Маркишки е написал на сайта си, и повечето сме ги чели, ако иска тои да ги обоснове 
Бони – погледни някои динамични макро и тези, последните спортни снимки, които съм качвал.
Правил съм ги с този “полуспусък” на лайката, не ме е затруднила. Проблема е чисто механичен и решим, и зависи от …..качеството на камерата. Няма смисъл да навлизаме там в подробности, защото и аз и ти знаем само принципното у-во на такъв затвор, мисля, че още няма публикувани схеми и т.н. , което е обяснимо.

Дата:   14-01-04 09:07

Само да добавя че според мен нищо не пречи с матрица да се снимат спектри - правят го на Рожен от години а и любители-астрономи го практикуват на запад. За който иска да види доста интересни неща от това може да посети: http://www.regulusastro.com/regulus/papers/spectroscopy/index.html - CCD-спектроскопия.
Незвисимо от евентуално нееднаквата чувствителност на матрицата към различните цветове, предполагам тя може софтуерно да се игнорира. Но при спектрите е по-важно да се регистрира наличието/отсъствието на дадена линия на дадено място в спектъра, тъй че с това вярвам и по-проста матрица би могла да се справи. Разделителната способност на спектрографа несъмнено би зависила от големината на пикселите на матрицата, но и от конструкцията на оптиката - например ако фокусното растояние на колиматора /този между процепа и диф. решетка/ е по-дълго, съизмеримо или дори по-дълго от фокусното на обектива за чистото спектр. изображение /демек този на камерата/, то разд. способност нараства значително. Затуй на Рожен долу в Кудето имат 2 огледала-колиматори с дълги фокусни - едното със 7100 мм и другото с 10800 мм, докато матрицата им е 1024/1024 пикс. мисля че, доста стара - на Фотометрикс, но им върши работа. Другият фактор е собствената резолюция на решетката - пък тя обикновено е добра.

Публикацията е редактирана (14-01-04 09:09)

Дата:   14-01-04 15:45

Маркишки, ей за такива неща ти писах по-горе:
15 см. рефлектор астрокамера фотометър . С такива работихме тука в Сф., но после нам де отидоха. Тези са си ваши, в Шумен. Имали сте обсерватория, гледам: http://astro.shu-bg.net/oborudvane.htm#astrokamera Там не можеш ли да снимаш, предполагам, че ще си добре дошъл. То не, че 15 см. рефлектор е нещо, заслужаващо си купул, но..
Владимир Шкодров още гледал небето, сега при вас. Да е жив и здрав.
Мадара е древно средище на звездобройци. Поддържаите традицията.
Виж, ако не си обърнал внимание астрорубинар било със страхотна резолюция 50-40-35!! Тези правят страхотни обективи, и 300 мм. фотоснайпер новия им, е с много добри характеристики.

първа  назад  1     всички  напред  последна