Автор: lOpu
Дата: 09-10-06 14:32
Благодаря на вснички за написаното, особенно на HSGeorgiev :)
За какво ще го ползвам? Аз не разбирам много от фотография, никога не съм използвал ръчни настройки, въпреки че съм имал, просто в даден миг искам да хвана някой момент и снимам на стандартните "модове" на апарата. Не държа да правя страхотни сминки, просто обичам да снимам. Да ако си взема канона пред панасоника, има шанс да "дръпна" и поне малко да понаправя нещо с ръчни настройки и да видя разликата, но ако ми остане време, а аз не отделям време за снимането, а снимам когато ми трябва. Интересно ми е и сигурно след година -две ще почна да чета и да се опитвам да регулирам блендата и т.н., но за сега няма да ми трябват такива опции. Занимавам се с архитектура и ходя от време на обекти и там зума много ми помага да снимам от далеч детайли, това ми върши работа и когато пътувам и снимам архитектурни и природни забележителности. В общи линии свикнах с 10х зум на canon S1 i sled tova da хванеш х3 се чувствам като с вързани ръце и нито мога да композирам обектите в снимката нито нищо (трябва да го правя във фотошоп, но за мен удоволствието е не пред монитора да правя композиция, а на място когато видя елементите и сам да подбера тяхното разположение в снимката). Друго супер приятно ми е да видя катеричка в гората и да я снимам - е ако имам малко зум (х3) и да се напъвам не става, нито мога да се приближа до нея нищо... а с 10х си я снимам без проблем, така е и с птичка в небето... или пък като снимах едни приятел на сърф в морето. Та идеята ми е да имам зум, но държа да е малък като размер, за да мога да го нося в себе си на различни места и на делови срещи и по строежи, като там ще нося и чертежи и т.н. и да не ми пречи, не е удобно да носиш и фотографска чанта.
За батерията може да не съм прав, ще кажа само, че с Canon S1 съм правил по 300 снимки във всякакви условия с 4х АА 2100 MAh NiMH, a za малкото aparatche Canon Ixus 700 (SD500) s LiIo-батерийка числото е доста по-малко, но проблема е като отидеш на планина или на строеж на банско зимата при под 0 градуса, нося си 2 LiIo-батерийки и ги пазя на топло и пак ми умират много бързо от ниската температура. За това засегнах проблема с батериите, защото Панасоника няма визьор, а за такива нискофотографски снимки, за които е важна не снимката, а чисто информативно как е изпълнен елемента от сградата е по-важно да използвам визьор и да пестя батерията за повече снимки.
Относно 2-та апарата, ходих до ТехноМаркет и ги погледнах. Първо впечатление от магазина - на външен вид Канона си е Канон! Панасоника е доста на зад по дизайн, размери и тегло, класа... Но А710 IS много ме разочарова от към снимане (не знам дали А-сериите на канон са по-евтините им и по-слабите), но Канона се бави доста между 2 снимки (това е типично за евтините модели и марки малки апаратчета, но не и за хубавите на канон)... страшно учуден съм, защото очаквах панасоника да се бави много повече между сминките, а то е обратното. Все пак това е дреболия, основното е стабилизатора - на панасоника работи много по-добре, а канона размазва много повече и то при х6 спрямо х10 на панасоника (вярно, че canon F2.8 - F4.8, към F2.8 - F4.2 на панасоника), но за мен разликата в зуумираните снимки е доста сериозна (дисплея на панасоника е доста по-добър, а снимките ги направих на моя SD и ги сравнявах на компютъра). Не съм сигурен, но ми се струва, че канон (колкото и да ги предпочитам) са малко на зад в технологията и разработките на малки апарати с повече зум, а според мен това ще е тенденцията в следващите 1-2 години за компактните модели и може би до година канон ще друпнат или ще се равнопоставят по-сериозно на опита в това отношение на панасоник.
Така, че ще помисля още 1-2 дни, но като цяло взех решение, все пак най-важното са снимките... :)
|
|