Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Съвет за малко апаратче с повече зуум...
Автор: lopu   
Дата:   07-10-06 18:41

Искам да помоля за съвет. Търся си компактен апарат с повече опрически зуум.
В общи линии се двуомя между Panasonic Lumix DMC-TZ1 и Canon PowerShot A710 IS и искам да чуя мнението на някой, който е имал възможност да ги сравни или просто е с повече опит във фототехниката.

като цяло мнението ми е - предимството на канона е от към начин на управление (досега съм имал канон и съм свикнал). Превъзхожда панасоника по наличието на визьор, АА батериите, които се намират лесно и са универсални (литиевоьонната на панасоника е скъпа и тръдно се намира резервна в БГ) и по-краткото изчакване след снимка за направата на следваща. Голямото предимство на панасоника за мен е 10х зуум спрямо 6х на канон, което за мен е доста важно.
Иначе като разликата canon F2.8 - F4.8, към F2.8 - F4.2 на панасоника е много малка, размерите им също са близки, а 7-те мегапикесела на канона спрямо 5-те на панасоника също не отчитам като особен плюс, понеже няма да снимам на повече от 5 (както правя сега като имам 7mP апарат), tif-формата на канона също надали ще използвам.

(четох спесификации, мненията във форума за 2-та апарата, но не намерих сравнение м/у тях или мнение кой е по-добрия и затова реших да помоля за вашето мнение)

Благодаря предварително [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за малко апаратче с повече зуум...
Автор: achmore   
Дата:   07-10-06 18:44

Lumixa

Дата:   07-10-06 18:46

благодаря ти, но защо според теб лумикса е по-добър?

Автор: achmore   
Дата:   07-10-06 18:51

повече Зуум, по-добра оптика, / цена :)

Автор: lrn   
Дата:   07-10-06 19:39

Това за обикновените батерии е голяма заблуда. С обикновените батерии колко кадъра изкарващ докато ги хвърлиш [smilie5] ?!

Дата:   07-10-06 20:00

lrn, нямах предвид обикновенни батерии, а AA алкални NI-MH примерно 2300 или 2500 MAh ... s 2х2 такива (както са в комплекта) с канона сигурно ще изснимаш поне х3 до х4 спрямо панасоникските, а струват много по-малко от тези LiIO на панасоника (ако искаш втора батерия - 50$). На студено LiIo се стaпят няколко пъти по-бързо дори и да криеш резервната в якето.
Батерията не е без значение, но съм далеч от мисълта, че заради нея ще избера апарата....

Публикацията е редактирана (07-10-06 20:02)

Автор: solo5   
Дата:   07-10-06 20:02

FZ50 [smilie24] [beer]

Автор: Шморхи   
Дата:   07-10-06 20:11

Аз имам FZ5 и S3is и относно батерийте не съм на мнение, че обикновенните батерийки за предимство. Верно има ги на всеки ъгъл, но има тези от по 30 стотинки, които изкарват десет(10) кадъра. Хубавите от по лев-два не ги има във всяка бакалия, но това си е личен избор. И още нещо....Панасоника е добър и видях, че е 699 лева. Защо не прибавиш още 50 и да се обзаведеш с ФЗ-7. Горещо ти го препоръчвам! 12х оптика, 6 мегапиксела, стабилизатор....идеалната сапунерка с корпус приличащ вече на истински. :) Имам и Канон от добър клас и найстина не съм работил много с негп(аман от приятели), но нещо не съм кой знае колко очарован. Нямам конкретна причина, но може би очаквах повече от марката. Според мен, добавяш 50 пари и се обзавеждаш с нещо което няма да те кара да съжаляваш!

Дата:   07-10-06 20:12

FZ50 е прекалено голям [smilie2]
141 x 86 x 142 mm [smilie10] и 734 g

срещу 112 x 58 x 40 mm на ТЗ1 250 g
и канона - 210 g /98 x 67 x 41 mm

Дата:   07-10-06 20:20

Шморхи съгласен съм с теб за по-добрия апарат. Проблемът за мен са размерите. Държа де е малък. До сега съм снимал с Canon S1 i ixus 700, в общи линии осъзнах разлината между по-големия апарат с оптика и екстри и тези с по-малки размери. Изводите за мен са, че не бих си взел апарат с по-малко от 6 зум и без IS/OIS, но и не бих си взел голям модел, който не мога да пъхна в джоба при необходимост, защото големия не мога да го нося на всякъде с мен и го взимам само при по-специални случаи и пак ми създава неудобство. Трябва ми малък модел, за който едва ли не да забравям, че го нося, затова дилемата ми е между тези модели и изобщо и не поглеждам към категорията S3, FZ50, FZ7 i t.n.

Дата:   07-10-06 20:27

Ами в такъв случай, бих те посъветвал за Панасоник. Нямам конкретна причина и доводи. Просто лично предпочитание. Айде за да не съм голословен,ще кажа, че има по добро оптично увеличение и съм убеден, че на края на оптично+цифрово ще ти е по-лесно с него отколкото с Канон-а. Поне при мен е така.

Автор: Neli78   
Дата:   07-10-06 21:19

Никога не си купувай апарат, преди да си направил и видял снимка с него.
какъв е смисълът да имаш апарат с много функции и лошо качество на снимката?
(не визирам някой конкретен модел)

виж и това http://www.dpreview.com/reviews/specs/Canon/canon_a630.asp

Автор: surg   
Дата:   07-10-06 22:20

ufff, pak she pohne spor za canon/Panasonik...

зависи за какво ти трябва парат
1. Панасоник...да има 10 х зоом, което е добре, но няма мануал моде, а само авто, не, че няма да снима прилично на маса и при фамилни сбирки да речем, но нямаш свобода по нататък,. Няма опт. визьор, нещо много важно, за стабилност при снимане, и при лоши условия - ярко или тъмно...дисплея не се върти, което също е ограничаващ фактор, високото изо имало шум казват...

2. за Канона, има само 6 зоом, има стабилизация, и това не е малко, има оптичен визжор, и това е добре, за жалост и неговия дисплей не се върти, им апо малко шум, и може би е малко по голям. Най важното е, че има пълни ръчни настройки, и това развръзва ръцете за повече фотография

така , че не са много еднакви по възможности, но зависи за какво ти трябва...
лично аз бих предпочел Канона,

3. за батериите,

АА типа имат няколко предимства според мен...
1. при аварийни нужди, каквито и да са батерии могат да спясят положението,
2. скъпи АА батерии за едникратно ползване карат доста над 10 снимки...
3. акумулаторни батерии АА от всякакъв тип производител, днес, са много добър живот и възможности и са евтино решение, особено при други електронни неща в дома, а аз имам доста такива...важно е да имаме добро зарядно...
лично аз след няколко евтини вида стигнах до AlkaXline от 28 лв, и съм много дооволен...
успех

Дата:   07-10-06 22:38

Панасоник също има стаби, а това за визьора на обикновен апарат....смешка. Нищо не се вижда или поне нищо както трябва. Опитвал съм се да снимам през визьор и не ми се отдава нещо това начинание. Панасоник найстина има шум, но която и да е сапунерка с високо исо си прави шум. За ръчните настройки вече, не мога да дам мнение. Дотам имам да уча още.

Дата:   07-10-06 23:05

ami na men mi otne 1 godina da proumeia che sna oko se snima po dobre, i po malko zamazva pri trudni uslovia...
a vdigni ruce napred i snimai na 1/30 dori s zlatna stabilizacia da vidim kakvo stava

Автор: zaiko   
Дата:   07-10-06 23:16

surg, с вдигнати напред ръце, апарат Panasonic FZ5, 432мм еквивалент, скорост 1/15 имам неразмазана снимка. И нямам златна стабилизация. Ето ти линк да видиш снимка:

https://photo-forum.net/static/forum/2006-10/uwoe7266.JPG
http://photo-zona.net/images/user18586/album811/large/432mm.JPG

Дата:   07-10-06 23:49

zaiko, ne sporia
za tvoite vuzmojnosti sreshtu stena.,...
a pri polevi uslovia...
nai dobre e da se snima ot oko, imash po dobre podkrepa po princip...

aq kogato govoirm za snimki ne na masa, poniakoga tova ima znachenie...

Автор: zaiko   
Дата:   07-10-06 23:55

Ти говориш за съвсем различни неща. Едно е да снимаш движещи се обекти, съвсем друго - статични. Където и да съм, каквото и да снимам, тази скорост е постижима на тия милиметри, ако говорим за статични обекти. Съвсем ясно е, че за другото тази скорост ще доведе до размазване, но не от трептенето на ръката ми, а от самото движение. Но за снимане от визьор, или от екран, ясно е, че от визьора е по-стабилно. Горното беше само да ти покажа, че стабилизаторите не са само за красота.

Автор: dent   
Дата:   08-10-06 00:08

За шума при панасониците:
In the past, many Panasonic digital still cameras were marked (both by camera reviewers and ordinary users) as a very noisy cameras (at all levels of ISO). The truth is that the Panasonic cameras are not noisier than other cameras on the market with similar sensor size. The problem was in lower in-camera noise reduction. Thanks to this the images were not so pleasant to see, but significantly better for later PC denoising (using the Noise Ninja or Neat Image). Noise could be removed while the fine details are still preserved.
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1033&message=19846460&changemode=1

Дата:   08-10-06 00:59

nito sum kazval che stava duma za dvijeshti se obekti, nito che stabilizaciat ae bez polza....
imam Canon S2 i znam che e dobro...
no vsepak, i spored men e nai dobre da se snima ot oko kogato e vuzmojno...
tolkoz. [shtrak]

Автор: HSGeorgiev   
Дата:   08-10-06 06:32

[smile] Не мислите ли, че тук се разгаря общо взето безсмислен спор...
Аз например използвам Panasonic FZ4, зная че Surg използва Canon S2 и общо взето съм сигурен, че каквото аз направя с панасоника, той без проблем ще го направи с канона и обратно. А пък DMC FZ7 и S3 са по-добри все пак... Всичко, което сте написали тук е вярно, но не е чак толкова определящо. В крайна сметка макар и сапунерки, при тези апарати вече има значение и как точно снимаш. Дори аз съм виждал класификации, които разделят дигиталните апарати на огледално рефлексни, компактни (сапунерки) и супер-зум.

Тук би трябвало спора ДА НЕ Е Panasonic vs. Canon. Поставения проблем е наистина нелесен за разрешаване, тъй като доколкото разбрах lopu търси едновременно максимално голямо оптично увеличение, съчетано с максимално компактен размер. В тази връзка можем ли да прехвърлим опита от PS S2 IS върху А710 (или аналогичните модели на панасоник де)? Няма да пиша нищо против Canon и Panasonic, по-скоро ще изразя съмнение, че и двата модела от първия постинг няма да дават очакваните ОТЛИЧНИ резултати при максимално увеличение, независимо че и двата имат стабилизация. lopu, замисли се (все пак) дали е добра идея да купиш камера, планирайки да я използваш най-вече при максимално увеличение - това значи и при най-тежки условия за стабилизирането и при най-ниска стойност на светлосилата на обектива. Не зная за какво точно ти трябва апарата, но аз лично бих се замислил все пак за нещо с по-големичък обектив [smile]
Това дето е изписано за батериите смятам за несериозно - батериите за панасоника се намират вече под път и над път, струват под 30 лв., много е важно, че се зареждат само за 2 часа и осигуряват след това няколко стотин снимки (при мен лично, тъй като FZ4 е старичък и само с 4 МП с едно зареждане снимам поне 850 снимки върху карта от 1 ГБ - първо свършва картата, не батерията). От друга страна АА батериите на Canon-а също не са недостатък - имам опит с такива при Canon А60, а дъщеря ми снима с А430 - никога не съм имал проблем с батериите, стига да използваш поне малко от малко качествени батерии и качествено зарядно най-вече. Вярно, че се зареждат 8-10-12 часа, но ако имаш два комплекта и зареждаш втория докато използваш първия и това не е проблем. По мои наблюдения батерията на панасоника се представя малко по-добре при снимане с вградената светкавица - зарежда по-бързо и интервала между две снимки е по-малък, ама с А710 с достатъчно мощни батерии не съм снимал - може и да се справя също добре.
За снимане евентуално в tiff (или raw още повече, но повечето от дискутираните тук модели не го предлагат) - ти си знаеш, но аз лично мисля че все пак е предимство да имаш поне некомпресиран формат, ако очакваш да използваш максимално оптично увеличение, особено пък ако нямаш достатъчно контрол върху шумоподтискането ...
За да получиш тук истински отговор най-добре е да пишеш за какво точно ще се използва апарата и да ти отговори няой, който използва точно такъв модел (а не FZ4/5/7 или S1/2/3 IS)

Публикацията е редактирана (08-10-06 06:50)

Автор: simbon4o   
Дата:   08-10-06 09:10

FZ50 или FZ7(ако не ти е компактен 50-ката) заслужават си парите!

Дата:   08-10-06 23:50

Автор: HSGeorgiev
Дата: 08-10-06 06:32

[smilie24]

ami i az tov aiskah da kaja, 2 ta aparata sa razlichni, i zavisi toi kakvo iska da pravi...

Автор: nikiii82   
Дата:   09-10-06 00:40

И двата апарата са много добри! Пробвай кой по ще ти допадне. Ако ми се налага да избирам между двата бих предпочел ръчните настройки на Канона. Ако избирам в този ценови клас - Канон А610, А620, А630. Това го казвам въпреки че снимам с Панасоник.

Автор: lOpu   
Дата:   09-10-06 14:32

Благодаря на вснички за написаното, особенно на HSGeorgiev :)
За какво ще го ползвам? Аз не разбирам много от фотография, никога не съм използвал ръчни настройки, въпреки че съм имал, просто в даден миг искам да хвана някой момент и снимам на стандартните "модове" на апарата. Не държа да правя страхотни сминки, просто обичам да снимам. Да ако си взема канона пред панасоника, има шанс да "дръпна" и поне малко да понаправя нещо с ръчни настройки и да видя разликата, но ако ми остане време, а аз не отделям време за снимането, а снимам когато ми трябва. Интересно ми е и сигурно след година -две ще почна да чета и да се опитвам да регулирам блендата и т.н., но за сега няма да ми трябват такива опции. Занимавам се с архитектура и ходя от време на обекти и там зума много ми помага да снимам от далеч детайли, това ми върши работа и когато пътувам и снимам архитектурни и природни забележителности. В общи линии свикнах с 10х зум на canon S1 i sled tova da хванеш х3 се чувствам като с вързани ръце и нито мога да композирам обектите в снимката нито нищо (трябва да го правя във фотошоп, но за мен удоволствието е не пред монитора да правя композиция, а на място когато видя елементите и сам да подбера тяхното разположение в снимката). Друго супер приятно ми е да видя катеричка в гората и да я снимам - е ако имам малко зум (х3) и да се напъвам не става, нито мога да се приближа до нея нищо... а с 10х си я снимам без проблем, така е и с птичка в небето... или пък като снимах едни приятел на сърф в морето. Та идеята ми е да имам зум, но държа да е малък като размер, за да мога да го нося в себе си на различни места и на делови срещи и по строежи, като там ще нося и чертежи и т.н. и да не ми пречи, не е удобно да носиш и фотографска чанта.

За батерията може да не съм прав, ще кажа само, че с Canon S1 съм правил по 300 снимки във всякакви условия с 4х АА 2100 MAh NiMH, a za малкото aparatche Canon Ixus 700 (SD500) s LiIo-батерийка числото е доста по-малко, но проблема е като отидеш на планина или на строеж на банско зимата при под 0 градуса, нося си 2 LiIo-батерийки и ги пазя на топло и пак ми умират много бързо от ниската температура. За това засегнах проблема с батериите, защото Панасоника няма визьор, а за такива нискофотографски снимки, за които е важна не снимката, а чисто информативно как е изпълнен елемента от сградата е по-важно да използвам визьор и да пестя батерията за повече снимки.

Относно 2-та апарата, ходих до ТехноМаркет и ги погледнах. Първо впечатление от магазина - на външен вид Канона си е Канон! Панасоника е доста на зад по дизайн, размери и тегло, класа... Но А710 IS много ме разочарова от към снимане (не знам дали А-сериите на канон са по-евтините им и по-слабите), но Канона се бави доста между 2 снимки (това е типично за евтините модели и марки малки апаратчета, но не и за хубавите на канон)... страшно учуден съм, защото очаквах панасоника да се бави много повече между сминките, а то е обратното. Все пак това е дреболия, основното е стабилизатора - на панасоника работи много по-добре, а канона размазва много повече и то при х6 спрямо х10 на панасоника (вярно, че canon F2.8 - F4.8, към F2.8 - F4.2 на панасоника), но за мен разликата в зуумираните снимки е доста сериозна (дисплея на панасоника е доста по-добър, а снимките ги направих на моя SD и ги сравнявах на компютъра). Не съм сигурен, но ми се струва, че канон (колкото и да ги предпочитам) са малко на зад в технологията и разработките на малки апарати с повече зум, а според мен това ще е тенденцията в следващите 1-2 години за компактните модели и може би до година канон ще друпнат или ще се равнопоставят по-сериозно на опита в това отношение на панасоник.

Така, че ще помисля още 1-2 дни, но като цяло взех решение, все пак най-важното са снимките... :)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна