Автор: Стефан
Дата: 05-10-06 14:56
baenas, правилно си се ориентирал към Смолянските езера Там есента е уникално явление. Както и въобще в Родопите, където има широколистни гори. Да, трябва да се има в предвид, че високите части на Родопите са предимно иглолистни, докато в Балкана са предимно широколистни навсякъде и затова там също е страхотно, даже бих казал, че там където и да отидеш ще намериш нещо ценно.
Бях на Смолян и на Смолянските езера на 21-24.09., тогава е още рано, но забелязах, че тази година имаше повече пожълтяли дървета от колкото предишни години по това време. На Смолянските езера и други подобни места есента е толкова красива и заради характерния ландшафт - ливади, горички, обградени от скалисти върхове. По този начин дори околните върхове да са предимно в иглолистни гори, достатъчно е между тях да има малко смесени участъци и става невероятна гледка!
За да уцелиш точния момент помага много и денивелацията в планината. Миналата година по това време (7-8.10.) бях на Стенето. Сега се канех да ходя пак, но като гледам прогнозата за времето може би ще го отложа. Та по-това време е още малко рано, но не и във по-високата планина, над 1500м н.в. Защото тогава там, в горната част на резервата, при х. Дерменка есента си беше съвсем напреднала, дърветата бяха съвсем пожълтели, докато като слизах надолу гората ставаше по-шарена, с все повече зелено и долу при Нейковци си беше все още съвсем зелена. Това дава възможност в един единствен ден да видиш и снимаш съвсем различни фази. Същото беше и по-миналата година на х.Рай. Пак тогава, последната седмица на октомври, около Рилския манастир забелязах особено отчетливо разликата и на отделните склонове - на един и същи хребет виждаш как на северния склон е драстично по-напреднала есента от колкото на по-южните.
Като питаш за снимки виж слайдшоуто ми в съседната тема В профила ми есенните снимки са предимно от Централен Балкан, макар че има и от Родопите. Най-лесно ще ги видиш като сортираш по рейтинг А, не по Б, прекалено са цветни за рейтинг Б ![[smilie18]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley18.gif)
Публикацията е редактирана (05-10-06 15:01)
|
|