Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 може ли ..пак аз
Автор: joy04   
Дата:   05-09-04 09:37

Нали съм си башка луд филолог, няма да ви се размине без стихотворение:)))

Колко тъжно е да правиш
изкуствени цветя-
книжни лентички да нареждаш,
да не виждаш как идва
навън пролетта,
истински цветя как довежда...
Не е ли ясно,
че нито една пчела
не прави мед от книжки?
Ако е ясно, аз мисля,
ще разберат,
че изкуствените цветя
са излишни.

А сега по въпроса- това стихотворение създава у мен асоциацията за разликата между оригиналните и редактираните във фотошоп снимки. Да, зная какво ще кажете - като не разбираш от фотошоп - затова така говориш - вярно е ,че не разбирам. Направих си труда /просто налучквах/ да направя няколко некадърни редакции. Хареса ми, но все пак мисля,че оригиналът крие такова излъчване, което не може да се постигне по никакъв друг начин.
Ето ви за сравнение- това са моите неуспешни опити, не вашите професионални кадри, но мисля, че един албум за оригинали и редакции до тях няма да е излишен.

Отговори на това съобщение
 Re: може ли ..пак аз
Дата:   05-09-04 09:38

https://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=PHOTOGRAPHER&uid=3281&offset=12

https://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=PHOTOGRAPHER&uid=3281&offset=12

Какво мислите, но не казвайте - ти не можеш - искам да видя ваши оригинали и редакции - не ви насилвам , разбера се - който има добра воля само

Публикацията е редактирана (05-09-04 09:43)

Дата:   05-09-04 09:40

[shtrak] ,хайде фотографи:))))

Публикацията е редактирана (05-09-04 09:45)

Автор: SEAL   
Дата:   05-09-04 12:27

На мен лично самият оригинал ми е крайно неприятен, да не говорим пък за "обработеното" изображение. Ма аз нали не съм фотограф, кво ли разбирам

Автор: PerfectDreamer   
Дата:   05-09-04 13:19

joy04: boish le se ot bydeshteto ... ?

Живеем в цифров свят и няма смисъл да го заобикаляме сега и после да се опитваме да го догоним, защото "този свят" е вече поне с десетки години пред нас.... И след като Европейците си довлечат задниците на нашата земя, тогава ще стане още по-страшно ..... Изучавай и обогатявай главицата си, докато имаш още време .... https://photo-forum.net/joro/emoticons/1088.gif

може ли ... и аз
Автор: Radina   
Дата:   05-09-04 13:35

Аз лично нямам нкакви претенции да съм голям фотограф - нито имам необходимите познания, нито добрата техника, но ми прави удоволствие да снимам и да се уча от по-добрите. Човек винаги трябва да се учи в този живот - па докъдето стигне!

Но нека, въпреки това, да се включа в обявената дискусия.

Ето една обработена снимка :
https://photo-forum.net/static/forum/2007-08/gtpu3244.JPG
http://www.radina.net/PHOTO/baba.jpg

ето и оригинала:

http://www.radina.net/PHOTO/DSCI0034.JPG

А ето и аргументите:

1. Апаратът ми е абсолютно любителски и не дава желаното от мен качество.
2. Нямам статив и никога не мога да улуча идеалния фокус, колкото и където и да си подпирам ръцете.
3. Изпитвам неудобство да се навирам в лицата на хората и трябва да ги снимам от разстояние - зума само разваля снимката.
4. Никога не мога да отделя обекта от средата му - винаги има нещо наоколо, което пречи, но така или иначе нито мога да го изгоня, нито да премахна, нито да отскубна и т.н.

Ето за тази полза от фотошопа гласувам с две ръце и не знам защо много хора категорично се обявяват против това.

[smile]

Автор: Георги   
Дата:   05-09-04 14:16

докато го научат са против него :)

Автор: Анонимен   
Дата:   05-09-04 14:20

Якото е да правиш яки снимки яко само с як фотоапарат или с якия фотошоп независимо един от друг, яко а?

Автор: murnau   
Дата:   05-09-04 15:14

joy, mnogo se byrkash.
originalut moje da e pulen bokluk, kakto i redakciata...
za da napravish dobra snimka, se iziskvat umenia oshte predi da shtraknesh kopcheto i naj-veche idei.
Dooformiat se v shopa, no v nikakyv sluchaj ne moje da se kaje, che originalut sam po sebe si e dostatuchen vinagi.
i tia nameci original/kopie(redakcia) sa malko neumestni : subujda asociacii u men realnost/kino, realnost/mimesis... kakvo sht ekajesh za tezi asociacii?

Още едно стихотворение...
Автор: GenaDP   
Дата:   05-09-04 15:21

Реже някой лентички и прави цветя.
Друг се напъва - изсира лайна.
Щом не харесваш изкуствени цветя -
върви да се тъпчеш с естествени лайна...

Публикацията е редактирана (05-09-04 20:40)

Автор: Георги   
Дата:   05-09-04 15:34

ха ха ха ха [smilie24] [smilie24]

стиховете си ги биваше

Автор: PerfectDreamer   
Дата:   05-09-04 16:01

GenaDP: evala ve bate... Brutalqga si.. kefish .. https://photo-forum.net/joro/emoticons/simp0064.gif

Автор: epixs   
Дата:   05-09-04 16:29

joy, ti si bila filolog, be!!! tykmo predi vreme mi beshe napravilo vpechatlenie, che postingiteti sa s izriadna gramatika... li4i si ot kilometri!!!

Автор: nsirakov   
Дата:   05-09-04 20:36

ГЕНА ис бак :)))

Автор: ognyan   
Дата:   05-09-04 20:52

Spored men bez da sum fotograf,ako choveka naistina e uvlechen po fotografiata shte mu dostavi nai goliamo udovolstvie procesa na snimaneto a ne chasovete pred shopa.
E na koito mu haresva samo rabotata pred PCto niama losho.No tova spored men veche ne e istinska fotografia.

Автор: nsirakov   
Дата:   05-09-04 21:16

огняне... и аз съм увлечен фотограф.. дълги години снимах със Зенит - и кво - снимам и после скенера и пак в компютъра...... се пак що не останахме с четките и палитрата на художника от 16 ти век....?

Дата:   05-09-04 21:23

nsirakov ne me razbra.Ima zaduljitelni nastroiki i korekcii za PC.Az sum razuchaval oshte purvite versii na shopa.Losho niama.
Prosto spored men trupkata e da dokarash expoziciata na miasto.Balansa na bialoto ako ne snimash RAW,filtri,efekti razni pri razlichni skorosti i tnt.A orazmeriavane,zavurtane,B&W i tnt sa prosto neizbejni po niakoga.

Автор: rolla   
Дата:   05-09-04 23:20

хайде стига с този фотоСХоп де.Като мислиш че не е фотография,прави си фотография(каквато ти си знаеш),и остави другите да си я правят както желаят.мурнау го каза перфектно:"...и най-вече идеи".Като липсват никой не може да ти помогне.Тая снимка за мен е безидейна и за това и редакцията е скапана.
nsirakov,те четките и палитрата още си съществуват бе(женка ми е бъдещ художник[smile] [smile] )не ги пращай в 16век.[smile]

Дата:   05-09-04 23:20

Наистина защо ли не останаха четките и палитрите на 16 век - това е истинско изкуство според мен , докторе.
В този форум има фотографи, но че е пълно и с циници - това е факт- на какво ли се дължи - май трябва да се обърнем с този въпрос към Фройд.
Благодаря на хората, неизпитващи комплекси и дошли тук не да ги избиват върху другите, а наистина да радват окото и душата[smilie24]

Автор: cristo   
Дата:   05-09-04 23:22

Огниан е прав, точно процеса на снимане е удоволствието, въображението да си представиш предварително какво ще излезе на кадъра, съставянето на композицията и неизвестността какво е излязло.

Дигиталните апарати ни отнемат тази неизвестност - поглеждаш на екрана и знаеш отговора, но... това пък ни дава възможност да се учим по-бързо (и по-евтино) от грешките си. Имам приятел, профи, който никога (поне така твърди) няма да се откаже от лентовите апарати, но докато на него му трябват 2 кадъра за да направи онова което иска, на мен ми трябват 30, ако до 30-я кадър обекта не е избягал. Но дори и той използва Фотошоп, най-малкото за да си слага името върху снимките за да не му ги крадат от списанията и агенциите (както ми се е оплаквал).

В една тема по-рано бях казал нещо (дето тогава ми дойде на ума), че изкуството се корени във въображението. Един опитен фотограф, поглежда към реалния свят и си представя картината която иска да получи от този свят. После, владеейки тениката на фотографията, той прилага необходилите средства за да я пресъздаде, да я "нарисува". Преди са слагали филтри пред обективите (все още някои от тях незаменими) и с часове са си играли в тъмните стаички, сега се сяда на РС-то... за мен разлика няма. По скоро има разлика между опитните фотографи и неопитните (като мен и теб) - първите предварително знаят какво искат да постигнат и дали с филтри, дали с Фотошоп, преследват този резултат. Вторите, неопитните, снимаме някаква глупост и после я по случайност, я, като видиме че нищо не става от снимката, преднамерено внасяме промени и тя евентуално заприличва на нещо :) Това с твойта гора е пример за случаен успех на неопитен фотограф. Но точно по този начин човек се учи и следващият път като вземеш апарата ти ще знаеш, че можеш, за постигнеш онзи същия резултат, нали? Не може да отречеш обработката, това е все едно за отречеш всички технически средства и да се върнеме 100 години назад. Защото няма разлика дали ще изщракаш 3 ленти, всеки кадър с различен филтър и настойка, или ще направиш 2-3 снимки и после бачкане със софтуерните филтри на Фотошопа. Разликата е само в удобството - един куфар с филтри и ленти или 2-3 часа пред Фотошоп (ако не знаеш какво искаш да постигнеш предварително). Сигурен съм че има хора от по-старото поколение, които и без Фотошоп, но с къртовски труд, пак биха направили същият ефект, като при твойта гора.
Та това е моят дълъг отговор на твоя въпрос - не се притеснявай от софтуерната обработка!
Колкото до цветята и пчелите - те са създадени от природата (или от господ, ако някой предпочита така), докато и фотоапаратите, и Фотошопа са си наши, човешки творения, така че всичко направено от нас си е фалшиво и си е вид изкуствено цвете [smile]

Публикацията е редактирана (05-09-04 23:34)

Дата:   05-09-04 23:57

кристо,[smilie24] [smilie24] [smilie24]
Джой,аз един път се обънах към Фройд да го питам що съм такъв кретен но и той неможа да ми отговори,ха, смятай кретенията ми!
Тази тема ми прилича на една дето срещнах скоро в друг форум:"За или против чата"
Кво толкова може да има човек против чата?Аз например не го ползвам ама чак пък да съм против...хм,който се кефи там да си го ползва![smilie25]

Публикацията е редактирана (06-09-04 00:11)

Дата:   06-09-04 00:19

rolla, не го ползваш,защото тук си много активен - в темите имам предвид

Дата:   06-09-04 00:21

rolla cheti vnimatelno.Az niamam nishto protiv shopa.Dori sum siguren che sum se zanimaval s nego mnogo predi teb na purvite mu versii.No togava rabotih v reklamata.
A tova che ti chuvstvash shopa kato osnova na fotografiata dobre niama nishto losho tvoia si rabota.
cristo
prav si digitalkite sa dar boji za liubiteli kato men:)i ne samo.Nikoga ne triabva da se otricha novoto.

Дата:   06-09-04 01:13

ма аз какво съм казал за тебе бе огняне??щото викаш"rolla cheti vnimatelno.Az niamam nishto protiv shopa",пък аз не говорих на тебе!ти щото поста ми беше без обръщение и след твоя и за това помисли че за теб!
Поста ми беше директно към темата.
джой,за "активен" благодаря!!ми да ,мене повече ме кефят форумите от чата,лошо ли?

Автор: SEAL   
Дата:   06-09-04 01:28

мило joy-че, в профила ми има icq номер, ако имаш да ми дадеш някой друг "ценен"[smilie18] съвет, няма нужда да ми пишеш глупости под снимките

съжалявам, че не ти харесах "нежната прегръдка на дебелото дърво" или квато там глупост беше, ама няма да кажа на черното бяло заради твоето дребнаво заяждане

първа  назад  1  2     всички  напред  последна