Автор: cristo
Дата: 05-09-04 23:22
Огниан е прав, точно процеса на снимане е удоволствието, въображението да си представиш предварително какво ще излезе на кадъра, съставянето на композицията и неизвестността какво е излязло.
Дигиталните апарати ни отнемат тази неизвестност - поглеждаш на екрана и знаеш отговора, но... това пък ни дава възможност да се учим по-бързо (и по-евтино) от грешките си. Имам приятел, профи, който никога (поне така твърди) няма да се откаже от лентовите апарати, но докато на него му трябват 2 кадъра за да направи онова което иска, на мен ми трябват 30, ако до 30-я кадър обекта не е избягал. Но дори и той използва Фотошоп, най-малкото за да си слага името върху снимките за да не му ги крадат от списанията и агенциите (както ми се е оплаквал).
В една тема по-рано бях казал нещо (дето тогава ми дойде на ума), че изкуството се корени във въображението. Един опитен фотограф, поглежда към реалния свят и си представя картината която иска да получи от този свят. После, владеейки тениката на фотографията, той прилага необходилите средства за да я пресъздаде, да я "нарисува". Преди са слагали филтри пред обективите (все още някои от тях незаменими) и с часове са си играли в тъмните стаички, сега се сяда на РС-то... за мен разлика няма. По скоро има разлика между опитните фотографи и неопитните (като мен и теб) - първите предварително знаят какво искат да постигнат и дали с филтри, дали с Фотошоп, преследват този резултат. Вторите, неопитните, снимаме някаква глупост и после я по случайност, я, като видиме че нищо не става от снимката, преднамерено внасяме промени и тя евентуално заприличва на нещо :) Това с твойта гора е пример за случаен успех на неопитен фотограф. Но точно по този начин човек се учи и следващият път като вземеш апарата ти ще знаеш, че можеш, за постигнеш онзи същия резултат, нали? Не може да отречеш обработката, това е все едно за отречеш всички технически средства и да се върнеме 100 години назад. Защото няма разлика дали ще изщракаш 3 ленти, всеки кадър с различен филтър и настойка, или ще направиш 2-3 снимки и после бачкане със софтуерните филтри на Фотошопа. Разликата е само в удобството - един куфар с филтри и ленти или 2-3 часа пред Фотошоп (ако не знаеш какво искаш да постигнеш предварително). Сигурен съм че има хора от по-старото поколение, които и без Фотошоп, но с къртовски труд, пак биха направили същият ефект, като при твойта гора.
Та това е моят дълъг отговор на твоя въпрос - не се притеснявай от софтуерната обработка!
Колкото до цветята и пчелите - те са създадени от природата (или от господ, ако някой предпочита така), докато и фотоапаратите, и Фотошопа са си наши, човешки творения, така че всичко направено от нас си е фалшиво и си е вид изкуствено цвете ![[smile]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smilie1.gif)
Публикацията е редактирана (05-09-04 23:34)
|
|