Автор: Kanonir
Дата: 06-09-06 06:18
Личен опит от Canon FD 300mm f2.8L (new). Много остър от f2.8 до f5.6. От 5.6 нататък почват да се усещат дифракционните проблеми, които понижават постепенно разделителната способност. В реалния живот и когато ти трябва дълбочина - до 11 не са нещо за което трябва да се притесняваш. Виждат се най-вече при козина на по рошави животни.
Изработка - механическа - най-висок клас - страшно здрав, копринено мек но бърз фокус. Има и ринг за предварително ограничаване на фокусирането с които можеш да спреш фокуса между 3м и 5м примерно. В някои ситуации е много удобно за бързо фокусиране. За качествата на оптиката е писано много по нета, няма какво да добавя.
Тежък - с тяло от рода на F1N+двигател подминава 3.5кг с лекота. Става за снимане от ръка, но не за дълго време и е винаги за сметка на качеството на кадрите - поне за мен статива е задължителен и то не какъв да е статив. Пробвал съм го с различни и примерно Манфрото 055про с максимално разпънати крака без вдигната централна колона си трепти гадно, а инак е не лош статив за класа си.
За българските реалности голямата челна леща е недостатък за снимане от укритие - прекалено е издевателствано над всякакви живи твари в родината ни за да не са подозрителни при такъв размер стъкло и само 300мм фокусно разстояние.
Работа с конвертори - с Canon FD 1.4x не съм имал шанс да го пробвам - казват че страхотен. С Canon FD 2x-B е добър, но проблемите със стативите се увеличават повече от 2 пъти. Оптически резултата е доста задоволителен, но си е компромис. С Hama - f2.8 е неизползваема - винетира гадно, но като му изкарах оптиката на конверорчето стана идеален 25мм макро пръстен!
Най-големия кеф и най-голямо наказание едновременно - страшно плиткия фокус при 2.8!
Сравнявал съм го с EF 300 f4 L IS - малко е като да сравняваш портокали и ябълки, но за моите нужди EF-а е по добрия вариант. Липсва ми единствено f2.8 и бокето и, но и при 4 е добро - по оптически качества (говоря за реалния живот не за снимане на тестови таблици и др.) двата обектива са доста близки, а автофокуса и особено стабилизацията са голям плюс, колкото и да ги оплюват хора които нямат опит с тях (нещо като лисицата и киселото грозде). EF-a е страхотен от ръка включително и с 1.4х конвертор. В сравнение с FD-то успеваемостта по резки кадри е над два пъти при това с конвертора - да не говорим че накрая на деня все още можеш да държиш чаша с ... кафе спокоино! За движещи се обекти предимствата са отново за автофокуса и стабилизацията. Другото огромно предимство на EF обектива - 1,5м най-близък фокус и мога да го ползвам с прецизирано допълващо осветление на EOS светкавиците навън.
И накрая - FD 300 f2.8L поевтиняха доста - може да се намерят на цени между 650 - 800 долара с лош външен вид, но външния вид не прави снимката.![[beer]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley20.gif)
Публикацията е редактирана (06-09-06 06:23)
|
|