Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Опит и впечатления с просветлени телеобективи?
Автор: ivodam   
Дата:   05-09-06 15:42

Някой може ли да сподели поне някакъв опит и впечатления от работа с яко просветлени теле-та, примерно 300 на 2,8?
Благодаря предварително.

Отговори на това съобщение
 Re: Опит и впечатления с просветлени телеобективи?
Автор: mravunko   
Дата:   05-09-06 15:45

звучи ми като $5000+

http://www.pbase.com/cameras/nikon/300_28d_afs

Публикацията е редактирана (05-09-06 15:48)

Автор: ALBIREO   
Дата:   05-09-06 15:51

Просветляването касае покритие по лещите, а не колко е Еф Стоп-а на обектива. Нали? :)

Иначе, ако това е обектив де - 1000мм ф/5,6 :)
Имам мааалък опит и знам, че тежи... само 14 кила. Пробвах го на слънчевото затъмнение - 1999 от Шабла. Т'ва не е обектив - т'ва е прасе! :)

Автор: falcon   
Дата:   05-09-06 15:52

300/2,8 е най-острия телеобектив на Канон,дори на 2,8 е перфектен.Това съм го чел,не съм пипал прасето,дано доживеем този момент[smilie5]

Автор: apollo   
Дата:   05-09-06 15:55

АЛБИРЕО, искам го това прасе:-)))

Автор: Wildkid   
Дата:   05-09-06 16:07

Абе като стана дума за големи прасета - някой помни ли колко мм беше оная голямата гьостерица на Никон, дето от време на време поствате снимката му тук (дето един чичко го е турил на рамо). Аз мисля, че беше 1600мм и 16 кила (и някаква баснословна цена от 80 хилки в зелено), ама нещо не мога да го налазя в Гугле, пък изникна тука едни спор........

Автор: foe   
Дата:   05-09-06 16:15

http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/speciallenses/12001700mm.htm

Автор: Wildkid   
Дата:   05-09-06 16:19

Мда, Мерси ФОЕ, туй е "прасето".....начи 1700.........[smilie10]

Дата:   06-09-06 02:21

ALBIREO: Да, имах предвид светло-силни обективи, грешка, но стана ясно за какво иде реч. Жалко е, че няма директни впечатления, а само препратки към други източници...

Автор: ALBIREO   
Дата:   06-09-06 04:03

ivo - дам :), няма, защото такива обективи струват мноооо паре.

Автор: Kanonir   
Дата:   06-09-06 06:18

Личен опит от Canon FD 300mm f2.8L (new). Много остър от f2.8 до f5.6. От 5.6 нататък почват да се усещат дифракционните проблеми, които понижават постепенно разделителната способност. В реалния живот и когато ти трябва дълбочина - до 11 не са нещо за което трябва да се притесняваш. Виждат се най-вече при козина на по рошави животни.
Изработка - механическа - най-висок клас - страшно здрав, копринено мек но бърз фокус. Има и ринг за предварително ограничаване на фокусирането с които можеш да спреш фокуса между 3м и 5м примерно. В някои ситуации е много удобно за бързо фокусиране. За качествата на оптиката е писано много по нета, няма какво да добавя.
Тежък - с тяло от рода на F1N+двигател подминава 3.5кг с лекота. Става за снимане от ръка, но не за дълго време и е винаги за сметка на качеството на кадрите - поне за мен статива е задължителен и то не какъв да е статив. Пробвал съм го с различни и примерно Манфрото 055про с максимално разпънати крака без вдигната централна колона си трепти гадно, а инак е не лош статив за класа си.
За българските реалности голямата челна леща е недостатък за снимане от укритие - прекалено е издевателствано над всякакви живи твари в родината ни за да не са подозрителни при такъв размер стъкло и само 300мм фокусно разстояние.
Работа с конвертори - с Canon FD 1.4x не съм имал шанс да го пробвам - казват че страхотен. С Canon FD 2x-B е добър, но проблемите със стативите се увеличават повече от 2 пъти. Оптически резултата е доста задоволителен, но си е компромис. С Hama - f2.8 е неизползваема - винетира гадно, но като му изкарах оптиката на конверорчето стана идеален 25мм макро пръстен!
Най-големия кеф и най-голямо наказание едновременно - страшно плиткия фокус при 2.8!
Сравнявал съм го с EF 300 f4 L IS - малко е като да сравняваш портокали и ябълки, но за моите нужди EF-а е по добрия вариант. Липсва ми единствено f2.8 и бокето и, но и при 4 е добро - по оптически качества (говоря за реалния живот не за снимане на тестови таблици и др.) двата обектива са доста близки, а автофокуса и особено стабилизацията са голям плюс, колкото и да ги оплюват хора които нямат опит с тях (нещо като лисицата и киселото грозде). EF-a е страхотен от ръка включително и с 1.4х конвертор. В сравнение с FD-то успеваемостта по резки кадри е над два пъти при това с конвертора - да не говорим че накрая на деня все още можеш да държиш чаша с ... кафе спокоино![smilie21] За движещи се обекти предимствата са отново за автофокуса и стабилизацията. Другото огромно предимство на EF обектива - 1,5м най-близък фокус и мога да го ползвам с прецизирано допълващо осветление на EOS светкавиците навън.
И накрая - FD 300 f2.8L поевтиняха доста - може да се намерят на цени между 650 - 800 долара с лош външен вид, но външния вид не прави снимката.[beer]

Публикацията е редактирана (06-09-06 06:23)

Автор: falcon   
Дата:   06-09-06 07:28

Дааа, ЕF 300/4L IS е много добър обектив,страшно съм доволен от него.С 1,4x също е супер.[smilie7]

Автор: otvorenia   
Дата:   06-09-06 10:12

ivo , точно за това ти говорих. Стоев го има тоя обектив.
Със 1.4 х конвртор си бачка, евтин е па и по лек

Публикацията е редактирана (06-09-06 10:15)

Автор: dau   
Дата:   06-09-06 10:30

Никонския не е 1700мм а е зуум

1200-1700мм [smilie18]

Автор: neddrag   
Дата:   06-09-06 11:24

ALBIREO, това прасе не е ли огледално?

Автор: Стоев   
Дата:   06-09-06 12:09

Дамянов, не е с 2.8 а с 4.0+1.4х

https://photo-forum.net/i/207621&USER_ID=1962

Ще потърся оригинала, че линка в коментариите води другаде вече...

Само с 300/4.0 https://photo-forum.net/i/183724&USER_ID=1962

Не са тестови снимки, а е снимано за кеф [smilie21]

Дата:   06-09-06 22:58

Стоев: Да, разбрах, благодаря - с конвертора отиваш на 420, но мисля, че в такъв случай 100-400 е по-добре да се ползва...

първа  назад  1     всички  напред  последна