Автор: todorov
Дата: 02-09-04 18:07
Преди около месец и половина имах същия проблем и отправих подобен въпрос към форумците.
Накрая след многодневно четене, преглеждане на ревюта и размяна на мейли се спрях на Panasonic FZ10. Купих си го преди три седмици /още един път благодаря на Boni/ и оттогава до сега изснимах около 800 снимки.
За този апарат мога да ти кажа няколко неща, които мен доста ме впечалиха:
1. Бърз зум и то 12х /макар, че повече от 10х-това го каза и Boni преди време, не върши перфектна работа. Естествено направих и снимки на 36х използвайки 10х х 3х цифров зум, но за качествто им мога да ти кажа като ги извадя на хартия/.
2. Бърза и много удобна работа с фокуса /вкл. при фул авто режим/.
3. Бърз спусък и много кратък запис на файловете /внимавай имаш само JPEG, ако ти трябва RAW или TIFF избери си друг апарат/
4. Лесно и разбираемо боравене с менюто.
5. Естествено Image Stabilization която се справи отлично.
С една дума за цената си апарата е супер /поне аз мисля така/. Имай впредвид, че ако си поръчваш филтри, допълнителни батерии и т.н. са скъпи, но това се отнася и за Sony напр. Другото, което е важно, че работи с карти SD. Аз си купих такава 256 MB на eFilm /с доживотна гаранция/ от Метро за 120 лв. А 256 MS на Sony е 200-250 лв.
Моята препоръка е като си търси апарат не гледай само цената на самия апарат, но и цените на принадлежностите.
Какво не ми хареса:
1. Светкавицата /говоря за вградената, можеш да си сложиш и допълнителна/. Справя се добре на около 2,5-3м. /обаче ти говоря за светлина идваща от няколко цветни прожектора - ако искаш ще ти пратя снимки от няколко заведения/. За поголямо разстояние не върши работа.
2. Липсата на въртящ се дисплей. Едно такова нещо върши доста добра работа, когато се снима обект от неудобна позиция.
3. И някои дребни неща: евтина каишка /върши работа но можеха да се постараят/, неудобна капачка за обектива /трябва да внимаваш да не я изгубиш/.
И накрая. Лично не съжалявам за избора си. Със сигурност тези, които доста по-отдавна се занимават с фотография ще четат това с насмешка, поглеждайки към своя 300D или D70, но нека имаме впредвид разликата в цените /2-3 пъти, цени в България подчертавам/, а освен това аз съм си просто един начинаещ. Когато направя 10000-15000 снимки и се изуча ще си потърся нещо по-добро.
|
|