Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Нещо не ми излиза 16-битовата сметка
Автор: blr2   
Дата:   07-08-06 22:16

Питал ли се е някой защо при работа с 16 бита/канал на PS хистограмата пак показва само 256 нива. Една проста сметка показва че би трябвало да има 65536 (2 на степен 16). Като се има предвид, че RAW файловете са 12 битови а останалите битове са незначителни при конвертирането до 16 бита на канал, би трябвало хистограмата да показва поне 4096 нива (2 на 12)

Отговори на това съобщение
 Re: Нещо не ми излиза 16-битовата сметка
Автор: krassimire   
Дата:   07-08-06 22:37

E, то монитора няма толкова пиксели и без това.

Автор: designwerk   
Дата:   07-08-06 22:57

Аз съм с 19" монитор. Знаеш ли на 1280 колко ми е широка хистограмата...[smilie5]
48 битова хистограма вадя без проблем.

Автор: krassimire   
Дата:   07-08-06 23:03

[smilie10] Х

Автор: jordan82   
Дата:   07-08-06 23:27

ъ?

Дата:   08-08-06 00:04

Нещо се бъзикате вие с мене[smilie18]

Питах защо при работа с 48 битови файлове (3x16) черното си е RGB=0,0,0 (това добре), а чисто бялото е пак RGB=255,255,255 като би трябвало да е RGB=65536,65536,65536.
За пиксели не говорим

Автор: fujifan   
Дата:   08-08-06 08:55

ми да, бъзикаме се, нали тва е фото-спам форумът [smilie18] [smilie18] [smilie18]
земи си 19" монитор и ако и с него не стане пробвай на http://www.adobeforums.com/cgi-bin/webx?14@@.3bbf2764 тва е официалния адобски форум за фотошоп и имидж-реди

Дата:   08-08-06 09:19

Какъв 19" монитор бре хора?
Аз съм с с 19" (Philips 109B5) въпреки че това няма абсолютно нищо общо с въпроса.

fujifan спами се в зоната. Тук ако имаш какво да кажеш компетентно го казваш, ако не си мълчиш

Автор: fujifan   
Дата:   08-08-06 09:30

ми и аз тва казвам, спами се на корем. нямам кво компетентно да кажа, освен линка, дето го дадох. тва е официален сайт, там хората требе да знаят. порови се малко, некой може да е питал вече, или направо си спретни една регистрацийка и питай. ако там не ти отговорят не виждам кой

Дата:   08-08-06 09:40

"нямам кво компетентно да кажа, освен линка, дето го дадох"

Сполай ти за линка, не е ново. Ако с това се изчерпва твоята компетенция по въпроса спираме да говорим.

Автор: didesignbg   
Дата:   08-08-06 10:09

във инфо палитрата, там където гледаш цветовете от дясно имаш пипетка, а от ляво съответните цветове в които се изобразява. предполагам така и гледаш цветовете, това е правилния начин. под тях е написан и колко битов е цвета. просто натискаш върху пипетката и избираш да ти показва 16 битовите изражения на цветовете, така ще виждаш истинските 16 битови числени стойности и няма да се притесняваш че те цакат от адоуб.
по една или друга причина са решили да не те притесняват с всичките 65 536 нива във всеки канал при хистограмата.

все пак има известен проблем при 16 бита и той е че адоуб използват квази 15 битов модел за изчисления, това води до грешки в цветовете при конвертиране между различните цветови модели, при многократна промяна е възможно значително изместване на цвят. това се наблюдава при работа с 16 битови изображения. това в момента не е реален проблем тъй като ти сам отбеляза нямаме истински 16 бита и това не е проблем но новите разработки най-вероятно ще са с 16 битови матрици, и тогава адоуб ще трябва да преминат към истинско 16 битово смятане. все пак това не са неща които ме притесняват при работата с роу файлове, въпроса е чисто математичен. не се сещам за изходни устройства със поддръжка на 16 битови канали.
снимай конвертирай смело в 16 бита и работи, така или иначе основния ефект на работата с 16 бита е избягването на постеризацията при обработка, а не гоненето на цветова акуратност.

Дата:   08-08-06 10:27

Точно това имах предвид.
didesignbg много благодаря за инфото. [smilie24]

И аз съм се чудил защо не се изписват всичките нива. Самата хистограма изглежда по-гладка, при работа с 16 бита, което значи, че нивата все пак се изобразяват, просто не се броят правилно. Същото е и при кривите.

За постеризацията си напълно прав, особено в сенките, където нивата са си малко на 16 бита можеш да ги разтегнеш доста повече от при 8 бита без постеризация

първа  назад  1     всички  напред  последна