Автор: loveforever
Дата: 03-08-06 10:53
baytosho,
Не схванах точно идеята на темата - дали се опитваш да направиш някакъв разумен избор използвайки споделения опит или търсиш класиката в жанра? Ако е второто поне според мен това е непосилно и хич не ми чети писанията надолу защото не съм изобщо веща. Аз съм само любител, който все още има да учи доста неща, снимането ми харесва и искам нещата да стават добре, но намирам по-специализираните обективи за твърде скъпи и не особено удобни за моите цели. Затова съм се ориентирала към варио с голям зум (18-200). Понеже никога не знам какво точно ще ми предложи случайността и не бих искала заради липса на удачно фокусно разстояние да изтървам кадър. А от друга страна качеството е съвзем прилично. За перфекционистите си има специални класни твърди обективи, задължителен статив и т.н. Така моя скромен личен опит показва, че предимно снимам пейзажи на 18 (27)мм - около 80% от случеите, но останалите 20% също са много важни, защото спомагат за това малко по-отдалечен обект (къща, мост), който би станал като петънце при тази дължина да се превърне в интересен акцент при снимане на 50мм. В повечето случеи крачния зум е неприложим, защото няма техническа възможност за приближаване, а и ракурса се променя. Рядко се случва, но има ситуации в които много неблизо минава интересно животно или прелита атрактъвна птица. И ако в този момент трябва да смениш обектива - просто вече няма какво да снимаш, докато с голямото многофункционално варио секунда и кадъра е твой. Само да подчертая говоря за ДСЛР, а не за сапунерка - има голяма разлика.
И така понеже става въпрос с какво тръгва човек в раницата си - аз тръгвам навсякъде, не само за пейзажи със следното:
- КМ5Д + 18-200 + CPL
- 70-300 Макро
- 50/1,7
- статив
- резервна батерия
- допълнителна памет
- ND4
|
|