Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Обектив за пейзажи - каква дължина?!
Автор: baytosho   
Дата:   03-08-06 02:48

Каква е най-подходящата дължина обектив, която е необходимо да има човек в раницата тръгвайки да снима пейзажи? И още - твърд или варио?

Отговори на това съобщение
 Re: Обектив за пейзажи - каква дължина?!
Автор: CYPER   
Дата:   03-08-06 03:07

17мм да кажем. Твърд да кажем, щото евентуално ще е по-качествен [smilie8]

Автор: ogimag   
Дата:   03-08-06 06:13

Само дето не уточнихте, че е за кропфакторка [shtrak] [shtrak] [shtrak]

Автор: Стоев   
Дата:   03-08-06 07:48

Според зависи какво ще снимаш [smilie5]

Автор: sagittarius   
Дата:   03-08-06 08:12

Аз имам и пейзаж сниман на 300 mm.

Автор: laodzin   
Дата:   03-08-06 08:32

Ааа, много хора казват - за пейзаж широко.
Да, ама не. Зависи от пейзажа, или по-точно какво точно ще бъде заснето.
Един пример:
планина, скали, птица на скалата. Птицата много хубава, и с бинокъла виждаме, че е орел. Да, ама във фотофорум ни казаха да си вземем само широки обективи и сега освен с бинокъл, нямаме шанс да я видим на компютъра у дома или на слайд, щото на широкия обектив, тя, птицата от орел, заприличала на насекомо.
Няма правило, природата е многообразна, по-многообразна от бройката обективи, които притежаваме, тюх...по дяволите [smilie3]

Дата:   03-08-06 09:00

Значи, дотук - един широк и твърд, и един дълъг и ....оп?!....

Май няма да се размине само с един обектив, ще трява да се мъкнат тежести, Или пък?

Дата:   03-08-06 09:01

Варио [smilie5] [beer]

Автор: tofo   
Дата:   03-08-06 09:04

Зависи кво снимаш, но класиката за пейзаж си е 28 или 35. А онуй с орела вече не е пейзаж.[smilie5]

Дата:   03-08-06 09:07

Тофо патки да пасе [ezik] [smilie5]

Това е ли пиЙзаж или е не?

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/evvd7215.JPG
https://photo-forum.net/imgs_thumbs/155/1_1128526661.jpg

https://photo-forum.net/imgs/155/1_1128526661.jpg

Дата:   03-08-06 09:16

Байтошо, влез в Архив, натисни Търсене и търси по име на Тема "Питане за обективи на М42" - там покрай другото пише и доста за пейзажните обективи.

Опита ми сутринта да линкна тук Темата завърши с тъпото съобщение "Не може да има поредица от символи....."[smilie11]

Автор: PolarBear   
Дата:   03-08-06 09:18

Ами зависи от формАта на кадъра. За 35 мм най-често 28 - 135. Макар че страхотни неща се правят и извън този диапазон.

За орела - зависи от това, какво място заема в кадъра и каква функция изпълнява. Хубавият пейзаж често съдържа подобни акценти.

Автор: Sidewinder   
Дата:   03-08-06 09:20

Правилно си преценил, че с един няма да минеш. Не съм съгласен и с твърдението на TOFO, че "класиката е 28 или 35 мм" . Снимаш с такъв, с какъвто ти харесва. С много късофокусни понякога се изкривява хоризонта а обектите нереално се отдалечават. В други случаи , когато снимаш пейзаж с дългофокусен, се получава интересно "изкривяване на перспективата" - по-отдалечените обекти изглеждат по-близко. Така че грабвай по-голяма раница( да има място повече обективи ) и ....

Автор: cristo   
Дата:   03-08-06 09:27

laodzin кой те излъга, че орел върху скала е пейзаж [smilie3]
ако на някой му се занимава може да потърси и опредлние в тълковният речник за "пеизаж" ама за мен това е равносилно на "изглед" - сядаш, оглеждаш се и това което си видял въртейки главата насам натам ти е пеизажа [smile]
широк обектив, колкото пари имаш толкова широк [smile]

Дата:   03-08-06 09:30

Кристо, това твоето с въртенето на главата му викат "панорама" [ezik] [smilie5] [beer]

Автор: n1x0n   
Дата:   03-08-06 10:14

Дефинициите "пейзажен обектив" и "портретен обектив" са много вредни и ограничаващи мисленето. Няма такива обективи, нито пък има "идеална дължина".
На мен лично, най-сполучливите пейзажи са ми на фокусни разстояния между 100 и 200мм.

Извода е: носиш си цялата техника винаги с теб, докато не разбереш кой точно обектив ти е нужен. Ако те мързи - слагаш в джоба някоя сапунерка с х10 варио и тръгваш.

Автор: dephil   
Дата:   03-08-06 10:48

Добър въпрос [smilie18]

Ще пробвам един малко по-практичен отговор ==>

Ако искаш по-панорамни неща да стават - всяко широчко стъкълце ще ти свърши работа.
Китовите тук се справят отлично.
Особено ако си земеш и стативче.

С какъв апарат/обективи разполагаш?

Автор: loveforever   
Дата:   03-08-06 10:53

baytosho,
Не схванах точно идеята на темата - дали се опитваш да направиш някакъв разумен избор използвайки споделения опит или търсиш класиката в жанра? Ако е второто поне според мен това е непосилно и хич не ми чети писанията надолу защото не съм изобщо веща. Аз съм само любител, който все още има да учи доста неща, снимането ми харесва и искам нещата да стават добре, но намирам по-специализираните обективи за твърде скъпи и не особено удобни за моите цели. Затова съм се ориентирала към варио с голям зум (18-200). Понеже никога не знам какво точно ще ми предложи случайността и не бих искала заради липса на удачно фокусно разстояние да изтървам кадър. А от друга страна качеството е съвзем прилично. За перфекционистите си има специални класни твърди обективи, задължителен статив и т.н. Така моя скромен личен опит показва, че предимно снимам пейзажи на 18 (27)мм - около 80% от случеите, но останалите 20% също са много важни, защото спомагат за това малко по-отдалечен обект (къща, мост), който би станал като петънце при тази дължина да се превърне в интересен акцент при снимане на 50мм. В повечето случеи крачния зум е неприложим, защото няма техническа възможност за приближаване, а и ракурса се променя. Рядко се случва, но има ситуации в които много неблизо минава интересно животно или прелита атрактъвна птица. И ако в този момент трябва да смениш обектива - просто вече няма какво да снимаш, докато с голямото многофункционално варио секунда и кадъра е твой. Само да подчертая говоря за ДСЛР, а не за сапунерка - има голяма разлика.
И така понеже става въпрос с какво тръгва човек в раницата си - аз тръгвам навсякъде, не само за пейзажи със следното:
- КМ5Д + 18-200 + CPL
- 70-300 Макро
- 50/1,7
- статив
- резервна батерия
- допълнителна памет
- ND4

Автор: tofo   
Дата:   03-08-06 11:15

Абе аз пейзаж знам да е по широоочко понятие. А ако искаш да снимаш част от него, май си е вече друга работа. Въпросът придобива по-философски измерения- що е то пейзаж. По-миналата неделя лазих по едни сипеи и тръни нагоре като изоглавен, щото Йончевото езеро не се събираше в 50мм. [smilie2]

Дата:   03-08-06 11:46

Все се каня да повторя онази снимка с 17мм, а не както я праснах на 420мм - в случая с широкото щеще да има и гадно село и скапани къщи или прекалено много море - и в двата случая съвсем друг резултат [smilie5] [beer]

Дата:   03-08-06 13:22

Лофефоревер, Благодаря за изчерпателни отговор. Имам Канон 350д, 18-55 - китовия, и 28-135, което за сега виждам че е добра комбинация.
Мислех си за нещо твърдо в късите фокусни разстояния, щото 18-55 много маже, но засега ще почака.
Ще трява да помисля и за филтри:
ND и някакъв поляризиран, ама се чудя кръгов ли, или линенен. Досега съм снимал с само с линеен и канон Г5, и имаше голяма фаида от филтъра, но за кръговия поляризиран, дали се справ добре - не знам!?

Автор: boni   
Дата:   03-08-06 13:27

Купете си книгата "Пейзажните снимки" на NG , там хората са описали с какви обективи се снима пейзаж. Най-често това са от 18 до 500мм [smilie18] според случая.[smilie18]

Дата:   03-08-06 13:30

Ето и тука има по въпроса:
https://photo-forum.net/ebook/page4-9.htm
Тука бат'Жоро, който има внушително количество от добри пейзажи е казал следното:
"Широкоъгълната оптика не е предимство. Много хора смятат, че колкото е по-широкоъгълен обективът, толкова по-добре ще се справя с пейзажите, защото вкарва много повече от зрителното поле в кадъра. Да, това е така, но пък е за сметка на мащабите. На мен лично не ми допадат снимки на планини, снимани с широкоъгълна оптика, защото това така смалява всичко в кадъра, че човек губи представата за величието на планината. Широкоъгълната оптика има естествено приложение в някои от пейзажните кадри, но като цяло по-добър вариант са обективи близки до нормалните 50-55 mm. Ако не можете да обхванете всичко, което искате в един кадър, заснемете два, три или четири. После лесно на компютъра с подходящия софтуер ще ги сглобите в панорама, която при всички случаи ще изглежда много до-добре, отколкото един кадър, заснет със широкоъгълна оптика."

Дата:   03-08-06 13:38

Нещо подобо ми се въртеше из главата като си мислех за твърдия обектив, 17мм ли, 35, или пък 50 ??? Според бат Жоро излиза че ми трява 50мм. Били ми дал линк към галерията му!

Дата:   03-08-06 13:45

Ето личния му сайт,в него има повече пейзажи:
https://photo-forum.net/joro/

Ето профила му във ФФ:
https://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=PHOTOGRAPHER&uid=14

първа  назад  1  2     всички  напред  последна