Автор: TPECHAT
Дата: 20-08-04 13:45
кви котки те подгониха тебе бре
чей са да ти обясним за ДОФ. начи по принцип само професионалните обективи имат такова нещо. при другите нема и нема. аз съм се пробвал с кви ли не филтри и бленди. различен ДОФ мое да се получи само ако имаш различни бленди и фокусни разстояния, демек ако ти е варираща лупата. аз съм пробвал с много големи и с много малки. ако е голема дупката влазя повече светлина и пречи на ДОФ-а. всичко се маже. пусни по-малко де. виж после кво е. като разделиш гормата на долната граница получаваш нефиксираното разстояние в пъти. колкото повече пъти ти се получи, толкова повече ще си маже и по принцип. аз имам вариращ и статичен обектив.
едният не е много професионален, но може да се използва. другият статичния го използвам само на светло. на тъмно ми бега. ни го вида. та треа да фокусирам на ръка. ама ръката ме боли от въртене на друго варио. та съм си взел така наречената виагра за обективи - АФ. то си го пише отзаде. има копче. фани и го цъкни и върти. ще си счупиш лупата. аз теб Тхор ни та знам кой си, ама ... сигурно имаш някав фотоапарат... сигур щракаш.
аз снимам от малък де. имам бая снимки. е някои нямат ДОФ, други имат... то си зависи от обективите и от филтрацията. има едни с УСМ, дето мажат малко като ги понатиснеш. ама верно де, статичните, дето ти непрофесионално ги нарече твърди?!?! са по-яки в някои случаи, ама на тях па периметъра им е по-малък и тва ме дразни да ти кажа. не че няма такива и с по-голям, ама защо дет викат да мъкнеш цяла чанта, за да можеш да снимаш пеизаж или как някви буби правят нещо в тревата, а като дойде време за семейната снимка хората да те чакат да извадиш другата лупа. е да де.. то ако имаш много лупи изглеждаш по-професионално .. еле па ако имаш и външна светкажица. малее.. а там ква джунгла е!
значи оня ден отивам в магазина за светкавици и викам на продавачката, то е едно младо момиче... с голям ДОФ при заснемане.. а сега се сетих за една сентенция: "Да снимаш - това е да можеш да заснемаш!", ... та както и да е де,.. и викам де, дай ми една светкавица за моя, ама с по-голямо водещо число, че обектива ми няма много Ф числа, та да мога да компенсирам де. Щото както знаем като разделиш водещото число на Ф числото ще получиш фокусното си разстояние до обекта.
е та от там ми иде на мен на акъла да си взема една светкавица с по-голямо число, щот то може да се регулира от менюто. е защо ми е да имам хем голямо, хем малко водещо число. е то тя светкавицата и без тва бая светка. а малкото чиско ще го използвам като правя макро снимки на много тъмно. щото искам да съсредоточа лъча в дадена точка наблизо без да се разсейва светлината надалече. та така Тхор. ако имаш нещо да ме питаш - питай де.
|
|