Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Какво не видя зрителя зад кадъра?
Автор: Mobby_Dick   
Дата:   17-06-06 21:31

Провокиран от темата на navy
(май първата му зонално) реших да пусна тази, както е модерно напоследък - с въпрос.
Тук е мястото да споделите колко ви е коствало направата на добрият кадър и как сте го постигнали.
Дали всичко е било шанс от Фортуна, или ви е коствало понякога часове-дни-месеци-години чакане или мислене?
Видял ли е зрителя добрият според вас резултат? Ако го е видял, дали е разбрал и как сте го постигнали? Има ли енигми, останали неразкрити? Как ви е хрумнала някоя идея?

Припомням две правила:
За техничарите - не е полезно да споделят...за да не ги задминат.(конкурентно правило)[smile]
За суетните и властолюбивите - не е полезно да споделят, защото публиката трябва да си мисли, че всичко е постигнато с лекота и небрежност (наръчник на гениите - ненаписан)[smile]
Да пишат само пичовете и будалите, а да четат....[smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Какво не видя зрителя зад кадъра?
Автор: ellisaveta   
Дата:   17-06-06 23:21

Много странна тази тема, до преди малко имаше поне 6 поста, сега - 0, т.е 1 с моя.

Дата:   17-06-06 23:32

Не формулирах много точно темата.
Зрителят есенцира емоцията, и не го интересува как се постига, а само степента на внушението/удоволствието върху индивидуалната му личност.
Понеже тука всички пишещи/постващи са фотографи малко или много, и сме си взаимно автори/публика, нека е така:
Какво не видя колегата/зрител във кадъра?
и дамите могат да отговарят, бях ги пропуснал по-горе [smile]

Автор: chiphead   
Дата:   17-06-06 23:34

понеже, не се чувствам от нито един от двата по-горни вида, ще споделя ...

1. постановката ...

https://photo-forum.net/static/forum/2006-06/yeqa4409.JPG
http://photo-zona.net/images/user20554/album2082/preview/BackStage.jpg

2. резултата:

https://photo-forum.net/static/forum/2017-03/imbm6236.JPG
https://photo-forum.net/imgs_thumbs/104/h_1150067577_sf_june.jpg

https://photo-forum.net/imgs/104/h_1150067577_sf_june.jpg

снимах през върха на кипарисчето, като за фон целех локвите отзад ... всъщност, (за мен) опита се получи, имам "небе", а всъщност е локвичка вода ...

(моби, ако не си имал тва предвид, кажи, ша ги махна)
[beer]

Дата:   17-06-06 23:37

Ами влиза в темата.
Изненадите и на автор и на зрител стават [smile]

Дата:   17-06-06 23:45

Почти всяка снимка има своя предистория, която може да е години...може да е миг, случайност.
тука
Ей тука обърках посоката докато търсех пещера, и реших да спра за по кафе в пустоща.
Имаше добро поле километрично пред мен, снимах.
Нищо особено.
Казах си: Ей, няма ли тая трева кои да я окоси! Таман така ми е нужен преден план [smilie5]
И нещеш ли...топур-топур в тоя миг една каручка откъм селото. Слиза дядото всред некосената трева стотици декари, и почва да коси, колкото за каручката и козите довечера явно.
[smilie5]
(снимката е обикновена, но случката не)

Дата:   18-06-06 00:04

Ей тука
си правехме една фотоекскурзия с приятел.
Бяхме взели и храна, кола, кафе. Хапнахме набързо, не носех раница...а запасан направо найлоновият плик от супера на кръста с карабинера на фоточантата. Събрах остатъците в него - бутилки, хляб доста...и продължихме. Нямаше слука, а аз ходех така в пустоща. Отснимах едно сметище така запасан - сметище в млада гора, така нагло опорочена. Сметище само на един човек - изсипал самосвал с вещите от старата си къща (явно е ударил джакпота). Имаше снимки на близките в рамки, и какво ли не - така, изсрани (с извинение)."Човекът" можеше да се идентифицира, но вече явно беше захвърлил старата си същност, и дерзаеше в новата - на заможен (с толко груб фалшстарт) Рових се и търсих сюжет в тая случка. Реших, че е вече обикновен [smilie5]
Хрумна ми ако си хвърля плика, които така нелогично ми виси и пречи, и приятелят ми ме отснимва с него...та ако го хвърля в тая камара кво толко? Реших, че ще се принизя до него, и го запазих. Освен това, хляб не се хвърля на бунище.
Продължихме, и не щеш ли - стадо и ...стара построика. Как ми се щеше да мога да го събера пред нея...но уви. Като ми надушиха хляба, забелязахме какво може да ги консолидира. Взеха да скачат направо по мене. Останалото беше лесно.[smilie5]
В този случай направих една миниатюрна благородна постъпка, върху нещо дето мислих доста. Нямаше слука...но слуката дойде тогава, не закъсня. Тоя къшеи хляб ми даде възможност да направя една снимка, която харесвам, и да си удовлетворя потребността от "поне една риба", когато съм на риболов.
Майната им на точките [smilie18]

Автор: loveforever   
Дата:   18-06-06 00:19

Всяка снимка е запечатан миг от времето и дори само с това си качество е неповторима.
Харесва ми да снимам всичко което малко или много мие впечатли. Правя го за да запазя накак мига и емоцията, а в бъдеше снимката става като някаква порта към миналото. Но това са някак "затворени кадри" които комуникират само с мен. За другите те са просто празни, неми снимки, но има и редки случеи, когато се осъществява проникване в кадъра тогава това ми носи особено голямо удовлетворение. И не става въпрос за това да се направи снимката прозрачна и разбираема, а просто да бъдеш себе си и другите да го доловят!

А сега отговора на въпроса "Какво не видя зрителя зад кадъра?" - автора

Автор: boni   
Дата:   18-06-06 01:00

Карам си аз колата и кво да видя - контражур чудесен [smilie18] ...Свалям джама, вадя пушката дум-дум два пъти и газ нататъка...
Чиста случайност[beer]

Публикацията е редактирана (18-06-06 01:02)

Автор: karavelov   
Дата:   18-06-06 03:02

ще говоря за ей това тук:
https://photo-forum.net/i/348688&USER_ID=4703

Бях изпаднал в творческа криза, ама много голяма. Реших да снимам нещо банално, ама много банално. Та гледах най-баналните снимки, във всички банални форуми и реших, че няма нищо по-банално от снимка на рози. Обектът беше избран :)

Реших как точно да ги снимам розите - това щяха да бъдат две снимки бяла роза на бял фон, червена (черна) роза на черен. Имам си и концепция защо така... не ме карайте сега да ви я обяснявам.

Бях поекспериментирал с лит проявители преди време. Не много. Знаех какво мога да очаквам, знаех и че не всеки негатив става и излиза добре. Реших, че ако снимки на рози бъдат лит-ната може да се получи интересно. Една вечер си купих 2 рози, бяла и червена и реших да отделя нощтта за да ги снимам.

Това не можеше да стане на една лента, защото двете снимки искаха различно проявяване, та реших да пробвам нещо ново. Слязох в мазето (лабораторията ми е там) и си направих мизансцена както го бях измисли - 2 осветления, предно и задно, фон от паус, въже са пране, пирони и щипки - стана добре. С подръчни средства си преустроих увеличителя на камера. Нарязах една плака фототехнически филм на 6 на 9 сантиметра парчета. Разбърках си проявител, какъвто мислех, че е подходящ (PC-TEA) и започнах. Поцедурата е следната - снимаш един кадър, проявяваш и гледаш как се проявява за да може да го извадиш навреме от проявителя. После стопбаня и фиксаж. При нужда следващият път коригираш експозицията или проявяването.След един час опити вече почнах да постигам това което исках при експозиция от две минути и проявяване от 8 минути. Имах един негатив. Още час и половина за следващата роза - нагласяне, смяна на фона, осветлението, снимане, намиране на правилната експозиция и проявяване, сушене. Първи проби с нормален проявител, забъркване на лит проявител, няколко проби с лит проявител със всичките хартии, които имах и утрото беше вече дошло.

Следващият ден - преценяване на хартиените копия, една от хартиите работеше най-добре. Само че нещо не ми харесваха самите рози. Следващата нощ (след 2 дена) слезнах пак, с нож и тубичка канаколит :) Чудите се за какво ли ми е... ами за следното. Отделих внимателно всички клончета и бодили на розите и ги налепих наново, така както си ти представях, че трябва да бъдат. Снимах ги. На сутринта имах негативите.

Разгледах ги. Черният фон не ми харесваше. Трябваше друг. След няколко дни пак снимки, само на червената роза. Стана добре - вече си знаех експозициите и проявяването като времена и не беше нужно да кисна да ги нагллеждам. Просто си навивах часовника. Забърках си лит-проявител (бъркам си го направо във ваничката, щото бързо оксидира) и
почнах копирането. На края на 3тия час копиране вече имах копията, които исках. (Тук не ми се обясняват особеностите на лит-копирането, но е невъзможно да изкараш 2 еднакви копия)

Абе общо ми отне към една седмица, но съм доволен :)

Публикацията е редактирана (18-06-06 03:05)

Автор: chel   
Дата:   18-06-06 08:34

karavelov, [smilie10] [smilie24] [smilie24]
Възхищавам се от такъв подход :).

А от разказа на Mobby_Dick за косенето на тревата, веднага се сетих за това: https://photo-forum.net/imgs/162/8_1139945908.jpg
Бях разпънала кривото руско стативче и за пореден път се мъчех да изкарам нещо сносно с един IR филтър, но както обикновено не се получаваше нищо особено. Снимах едни любими криви и надвесени дървета от едно хълмче в Южния парк и си мислех, не е добре - просто няма нищо интересно, нищо смислено. Не щеш ли, един дядо, с бомбе (...естествено), застана на пътечката в снега и стоя неподвижен достатъчно дълго, за да не ми се размаже при експозиции от по няколко секунди, и то за няколко кадъра (даде ми време за опит-грешка, наместване и натъкмяване на ужасния статив пр.). Резултатът ми хареса - даже някак символичен ми се вижда тоя кадър, с пътеката наникъде и човека, който не иска да тръгне по нея. Та тъй...

Автор: rorus   
Дата:   19-06-06 00:20

Реших и аз да се пусна в конкурс, та света да чуе и за мен. Конкурса във форума беше ДВИЖЕНИЕ. Тръгнах привечер из София да снимам "размазани" фарове, стопове, хора пресичащи кръстовища и т.н. 3 часа - НИЩО. Накрая, изморен (и малко ядосан) минавайки край Червената Къща - влизам да видя дали има нещо (арт) интересно за гледане. Вече затваряха и бяха останали само момичето на входа и един млад, слаб автор, който с голямо желание ме покани да ми покаже неговата инсталация с видео. Отначало се дърпах, казвайки, че не обичам инсталации, а статичните неща, но накрая е съгласих. И в едно мазе 2 на 2 метра ето какво намерих:

https://photo-forum.net/i/101623&USER_ID=952

Лудо движение в едно мазе!

Снимах от статив през вратата. Това остана скрито за публиката (а кадъра се класира многоооо назад). Това е.

Автор: vladimir666   
Дата:   19-06-06 01:14

Аз много съм мръзнал за някои от кадрите, Получавал съм доста силни измръзвания на ръцете. Като падне мъглата и завее вятъра , става манджа с грозде. За някои от кадрите съм спирал в лавиноопасни зони с борда. А това си е една идея преди самоубийсто.
Да видим докога ще е така. [smilie18]

Публикацията е редактирана (19-06-06 10:43)

Автор: Снежанка   
Дата:   19-06-06 02:29

Дано да е за дълго,мнооого дълго [smilie3]

Автор: Frida   
Дата:   19-06-06 09:12

Много хубава тема. [smilie24]
За мен най-голямата история се развива докато ми се оформя идеята. Има някои идеи, които много ме мъчат ... не излизат от главата ми, а примерно не могат да станат с възможностите, които имам, дали от към техника, дали от към време или пък търся като саундер специфичен модел. Понякога пък виждам човека, който искам да снимам, но се налага да се прилижа до него, да има някакво приятелство и близост, за да може да стане кадъра, който ми трябва. Ако съм на улицата изпитвам голяма трудност да снимам, да взема и да си тръгна. Някак мръсно ми седи ... като да ограбиш човека ... може би е детинско това, но мисля да си го запазя ... та така - никога не снимам без да питам, да се обадя, да се усмихна поне ... Мисля, че трябва да си честен с моделите си. Трябва да има доверие пълно, трябва да е сигурен модела, че няма да го въвлечеш в роля, която да го унижи или която да го представя в неприятна за него светлина.
Когато образът ми е оформен в главата и вече започвам да снимам също има зор - на модела му е студено, позата му е неудобна, не може да седи тълго време във водата - докато си намериш гледната точка, си го измъчил.
Технически също винаги има перипетии, но за тях съм си виновна сама. [smilie8] Та така .. не винаги е лесно

Автор: karavelov   
Дата:   19-06-06 21:26

хубава тема, ама никой не пише!

Автор: psychoreligion   
Дата:   19-06-06 21:54

браво!!![smilie24] темата е супер!!! аз все още не мога да говоря много за разните техники и начини за постигане на ефектите, мога само да кажа едно мнение, което не е на професионалист, а по-скоро на ценител:) не знам как става, но когато една снимка или фотография(каквото и да е), е правена със старание, желание и умение, то си личи и зрителят го усеща! има си някаква специална атмосфера! според мен понякога самите фотографи не могат да усетят правилно тази особена емоционалност, докато обикновеният зрител веднага я долавя, макар и с непрофесионалното си око! все пак обикновените хора по-рядко се замислят "тука аджеба има ли фокус, контраста как е, що е..." и т.н. те също като Дядо Йоцо знаят, че важното е не само да гледаш, но и да виждаш, нали???[smilie3]

Автор: navy   
Дата:   19-06-06 22:42

... щом казваш [smilie7]

Автор: Jamess   
Дата:   20-06-06 17:37

karavelov, [smilie24]

https://photo-forum.net/static/forum/2006-06/gjdu7464.JPG
http://img97.imageshack.us/img97/8484/img60580zj.jpg

Зад кадър не се вижда следното:
Точно 5 мин. преди да направя снимката човекът, който се вижда в далечината, извади пищов тип наган и ме заплаши с убийство, заради това, че с колата сме прегазили...тревата на една поляна, която дори не беше негова собственост!!!Тя луда работа!

Публикацията е редактирана (20-06-06 17:43)

Автор: ejko   
Дата:   20-06-06 18:48

А ти що газиш тревата??? като по малки когато крадяхме царевица си знаехме, че или ще се бием или ще бягаме бързо! И не се оплаквахме като изяждахме по някой шамар[smilie25]

първа  назад  1     всички  напред  последна