Автор: karavelov
Дата: 18-06-06 03:02
ще говоря за ей това тук:
https://photo-forum.net/i/348688&USER_ID=4703
Бях изпаднал в творческа криза, ама много голяма. Реших да снимам нещо банално, ама много банално. Та гледах най-баналните снимки, във всички банални форуми и реших, че няма нищо по-банално от снимка на рози. Обектът беше избран :)
Реших как точно да ги снимам розите - това щяха да бъдат две снимки бяла роза на бял фон, червена (черна) роза на черен. Имам си и концепция защо така... не ме карайте сега да ви я обяснявам.
Бях поекспериментирал с лит проявители преди време. Не много. Знаех какво мога да очаквам, знаех и че не всеки негатив става и излиза добре. Реших, че ако снимки на рози бъдат лит-ната може да се получи интересно. Една вечер си купих 2 рози, бяла и червена и реших да отделя нощтта за да ги снимам.
Това не можеше да стане на една лента, защото двете снимки искаха различно проявяване, та реших да пробвам нещо ново. Слязох в мазето (лабораторията ми е там) и си направих мизансцена както го бях измисли - 2 осветления, предно и задно, фон от паус, въже са пране, пирони и щипки - стана добре. С подръчни средства си преустроих увеличителя на камера. Нарязах една плака фототехнически филм на 6 на 9 сантиметра парчета. Разбърках си проявител, какъвто мислех, че е подходящ (PC-TEA) и започнах. Поцедурата е следната - снимаш един кадър, проявяваш и гледаш как се проявява за да може да го извадиш навреме от проявителя. После стопбаня и фиксаж. При нужда следващият път коригираш експозицията или проявяването.След един час опити вече почнах да постигам това което исках при експозиция от две минути и проявяване от 8 минути. Имах един негатив. Още час и половина за следващата роза - нагласяне, смяна на фона, осветлението, снимане, намиране на правилната експозиция и проявяване, сушене. Първи проби с нормален проявител, забъркване на лит проявител, няколко проби с лит проявител със всичките хартии, които имах и утрото беше вече дошло.
Следващият ден - преценяване на хартиените копия, една от хартиите работеше най-добре. Само че нещо не ми харесваха самите рози. Следващата нощ (след 2 дена) слезнах пак, с нож и тубичка канаколит :) Чудите се за какво ли ми е... ами за следното. Отделих внимателно всички клончета и бодили на розите и ги налепих наново, така както си ти представях, че трябва да бъдат. Снимах ги. На сутринта имах негативите.
Разгледах ги. Черният фон не ми харесваше. Трябваше друг. След няколко дни пак снимки, само на червената роза. Стана добре - вече си знаех експозициите и проявяването като времена и не беше нужно да кисна да ги нагллеждам. Просто си навивах часовника. Забърках си лит-проявител (бъркам си го направо във ваничката, щото бързо оксидира) и
почнах копирането. На края на 3тия час копиране вече имах копията, които исках. (Тук не ми се обясняват особеностите на лит-копирането, но е невъзможно да изкараш 2 еднакви копия)
Абе общо ми отне към една седмица, но съм доволен :)
Публикацията е редактирана (18-06-06 03:05)
|
|