Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Обработка на дигитално видео!
Автор: Tzanko   
Дата:   09-06-06 20:48

Здравейте приятели!
Темата е по-скоро за "Видео" форум, но мисля че тук ще получа подобаващ съвет!
Имам дигитална видеокамера JVC DVL-100 на mini DV формат и домашен компютър. Имам и FireWire и Pinnacle Studio 9 за обработка, но нещо нещата не вървят коректно! Или рендирането е супер бавно, или при конвертиране в DVD формат /за да си го гледам на домашното кино/ се получава трептене на картината, или пък не мога да събера проекта на твърдия ми диск! така и така PC-то плаче за ъпгрейд, та ви моля за помощ от някой "светнат":
1. Добра конфигурация на PC-то за безпроблемна работа - аз съм любител, но пътувам доста и имам много мат`риал. Последното беше на о.Корфу-горещо го препоръчвам на всички от форума-качил съм една снимка в албума ми - за повече ме е срам, защото снимам с дигитална "сапунерка" Olympus miu 500!
2. Прилична програма за обработка. Аз конвертирам в DVD формат това, което съм направил с Pinnacle, с WinAvi Video Converter, но липсват кодеци и не става добре.
Въобще, нека който е в час да ми пише!
Предварително благодаря на всички, които си загубиха времето да прочетат темата!!![beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Обработка на дигитално видео!
Автор: Grandpa   
Дата:   09-06-06 21:46

1. Губиш ли кадри (frames) като го сваляш през FireWire?

2. На какъв телевизор го гледаш? Пробвал ли си на друг? На компютър пак ли е така?

3. Това изказване за "трептене" ИЛИ "неможене" да го събереш на твърдия диск абсолютно не го разбирам?
Звучи като старата теорема, че един крокодил е повече дълъг отколкото зелен [smilie2]

Автор: Han_Solo   
Дата:   09-06-06 21:58

Tzanko така както описваш има шанс да си объркал полукадрите /fields/ и картината да трепти от това - ако е качено с upper field first а ти да си го изрендил с lower ефекта е подобен... не съм боравил с Пинакъл студио но при доста други видеомонтажни програми е така

Автор: Блясък   
Дата:   09-06-06 23:59

А камерата ти каква е : ПАЛ или НТСЦ? Каквато ти е камерата, такъв тип ДВД трябва да правиш. Това за полетата си го провери - повечето камерки записват ъпер фийлд фърст, някой лоуер фийлд. Направи си експеримент с 10-20 сек. и си го запомни. Трепкането от такъв тип се вижда на ЛСД (мамка му липсващата латиница) телевизор, а на кинескопен изобрабението изглежда на редове. Ако трепка повече - значи бъркаш Пал със НТСЦ някъде по веригата.
Относно машината - по-бърз процесор (за рендирането) и по-голям хард, че 1 час видео в ДВ формат е 24 ГБ !!!
Софтуер - вече имаш Пинейкъла, ако ще се занимаваш стабилно - помисли и за Премиер.
Но ако ще си връткаш любителските филмчета без обработка, само за прехвърлянето, разгледай Улийд ДВД мууви фактори 2.0 или по-нова , там има 'директ то ДВД' функция; или помисли за хардуерна записвачка, паднаха на 250 лева у Метро...

Автор: sen_kn   
Дата:   10-06-06 00:06

Премиера Про 1,5 професионална и лесно се работи с нея но си иска стабилна машина да я кара [smilie24]

Автор: chiphead   
Дата:   10-06-06 00:07

[smilie5] DV формата (по стандарт) е BOTTOM/Lower фиелд за PAL и точно обратното за NTSC ... тва е валидно САМО за DV формата, всички други - са обратното ...

стандарта за MPEG-2 (каквото е домашното DVD - VOB структура) е UPPER/TOP field first за ПАЛ. Обикновено, мастериращите програми се грижат сами, ама, понеже (обикновено) тези програми са сваляни от NTSC регион (с крак), те по подразбиране работят с долният полукадър в емпег ... виж си настройките. Липсата на кодеци, ще се оправи само с инсталиране на такива.
Успех!

/редакция: Блясък, 1 час DV свалено по Fireware е около 13,5 Гб, как го правиш толко голямо????

Публикацията е редактирана (10-06-06 00:11)

Автор: dsp   
Дата:   10-06-06 00:22

Tzanko написа:

> 1. Добра конфигурация на PC-то за безпроблемна работа - аз съм
> любител, но пътувам доста и имам много мат`риал. Последното
> беше на о.Корфу-горещо го препоръчвам на всички от форума-качил
> съм една снимка в албума ми - за повече ме е срам, защото
> снимам с дигитална "сапунерка" Olympus miu 500!

Значи най-лесно ще е да се ориентираш по цената и марката без да изпадаме в подробности - ще изброя само ключовите компоненти - препоръчителната система за теб е:
1) процесор за $150-$250 - без значение AMD или Intel макар че за видеообработка по принцип препоръчват Интел - по-производителния (което значи и по-скъп) процесор означава че видеото ще се кодира по-бързо, което е важно...
2) памет поне 1GB - не най-евтината, но и не най-най-скъпата разновидност
3) твърди дискове - 2 по 200-250ГБ с интерфейс SATA които ще вържеш в RAID масив с цел повишаване на производителността (за видеото е важно), може да добавиш и още 1 твърд диск после - там да записваш готовите неща ако на тези свърши мястото (а то свършва бързо!)
4) Видеокарта - някаква около $100-$150 - принципно няма голямо значение за видеообработката, ако искаш по-добро 3Д (за игри) се ориентирай към секстора $200-$300
5) хубава кутия с добра вентилация - Antec, Thermatake, Coolermaster и др.
6) марково 450-500 ватово захранване - примерно Antec, Enermax, Hiper, Sirtec, Thermaltake, FSP и др. - не се подлъгвай на система за $1000 да сложиш захранване за $30.

> 2. Прилична програма за обработка. Аз конвертирам в DVD формат
> това, което съм направил с Pinnacle, с WinAvi Video Converter,
> но липсват кодеци и не става добре.
> Въобще, нека който е в час да ми пише!
> Предварително благодаря на всички, които си загубиха времето да
> прочетат темата!!![beer]

Уф... за ДВД не ти трябват кодеци... таз' програма WinAvi не съм я ползвал, но не ми звучи като хубава програма за правене на ДВД. Аз лично мога да ти препоръчам за кодирането Canopus ProCoder 2 - тя може да ти направи направо файловете за запис на ДВД или пък да ти подготви материала за някоя по-сериозна DVD-Authoring програма от рода на DVD-Lab, Sonic Scenarist и др. ... ауторинга (т.е. добавянето на менюта, субтитри и т.н.) и кодирането по принцип при сериозните програми са нещо отделно

Автор: crimson_glory   
Дата:   10-06-06 00:47

Пробвай с Nero Vission, там е всичко в едно- кепчър, кодиране и менюта, има и прогресивно кодиране за премахване на "трептенето", много просто и бързо става, без да инсталираш 10 различни програми...Най-добри са версиите 3.х.х...

Дата:   10-06-06 10:41

chiphead , може би си записвал на ЛонгПлей ? Аз лично обработвам само аналоговите ленти, колегата ми смъква от ДиВи-тата, от него знам. Но предполагам, че ти казваш за ЛонгПлей.... 13 ГБ * 1,5 ... пак не става 24 .... не знам, пак ще го питам.

Автор: chiphead   
Дата:   10-06-06 10:49

Блясък, аз бачкам SDI и компоненти некомпресирано, там са около 78 Gb/час, ама имам такива спомени за DV-ро... а да снимаш DV на лонгплей си е чиста проба мазохизъм, щот не е ясно после какво ще прочетеш от таз мижава лентичка [smilie3]
[beer]

Дата:   11-06-06 09:47

1. не губя кадри
2. гледам го на Сони тринитрон, но е на PC-то трепти
3. не го събирам на твърдия диск, защото ми вади съобщение че ми е малко мястото - имам само 9GB free

Дата:   11-06-06 09:54

честно да ти кажа - все едно ми говориш на китайски! както казах съм любител и работя с pinnaccle-то на default настройки. Включвам камерата, capture, някакави елементарни ефекти и се пробвам да си го направя в удобен формат и тогава идват проблемите/ако преди това въобще съм успял да го събера на харда!/
дай моля те на български и като в казармата: прави 1, прави [smilie19] 2........

Дата:   11-06-06 09:58

много ти благодаря БЛЯСЪК! май те разбрах. не знам как но и на TV и на монитор ми "трепти" картината. дай предложение за процесора и харда!
какво имаш впредвид с тази записвачка? Ще ми спести ли цялата лудница по ъпгрейда и един куп програми за обработка? Само връзвам и записвам ли?

Публикацията е редактирана (11-06-06 10:09)

Дата:   11-06-06 10:05

благодаря ти dsp беше много подробен! ще пробвам първо да си подкарам каруцата /така изглежда моето PC пред изискванията, които споменаваш/! Чак тогава ще ви питам пак за програми, че ме шашнахте! не сбърках че пуснах темата тук!

Дата:   11-06-06 10:10

ще я видя тази програмка! ти каква конфигурация предлагаш?

Автор: gbdesign   
Дата:   11-06-06 13:28

Най-лестният начин да се справиш успешно с тази задача е Ulead DVD MovieFactory 3,4 или 5-та версия. Настроките не са сложни и ако ползваш вариабъл бит рейт от 5-7 мбита няма да имаш проблем. Кепчерираш директно в ДВД формат (всъщност в емрег2). По доброто решение е адобе премиер про 2, но не е за начинаещи. Пинакъл е пълно недоразумение по отношение на кодека който ползва и е почти невъзможно да го докараш на "картинка"[beer]

Автор: dsp   
Дата:   11-06-06 14:06

@Tzanko - Ти можеш на всякаква машина с достатъчно голям твърд диск да си обработваш видеото... просто като е слаба машината обработката на 2 часа видео може да отнеме от един ден до цяла седмица и повече :( ако държиш на качеството...

Иначе по-елементарните програмки от вида на Ulead DVD Movie Factory, Sonic DVD-it, Nero Express и т.н. също вършат работа за по-непретенциозни потребители - може би да се насочиш към тях, наистина.

Дата:   11-06-06 17:19

Цанко, продават се ДВД-рекордери, представляват деково устройство, едно-към-едно изглеждат като ДВД-то, дето го връзваш към телевизора. Само че има бутон <запис> . Струват вече около 250 лева. Връзваш камерката към него и после <плей> и <рек> и чакаш. Е, мъничък компромис с картината правиш, щото минава през аналогова среда. Но (без да се обиждаш) смятам че няма да забележиш нищо като разлика. За домашното филмче е супер. Няма компютър, няма ботъм/ъпер полета и параметри на компютъра.

Дата:   11-06-06 21:39

Блясък тия DVD играчки имат IEEE1394 вход [smilie3]

Дата:   12-06-06 00:43

Някои имат.... от 250 лева нямат [smile]

Автор: svilen66   
Дата:   12-06-06 10:47

Вземи си този конвертор на "Плекстор"
Работи на много слаби мащини,процесора не се натоварва изобщо,връзваш камерата към конвертора и правиш кепчър в мпег2 или див-ех,както искаш-в комплекта има и хубав софт за редактиране и записване на ДВД.http://www.plextor-europe.com/products/px-m402u.asp?choice=ConvertX%20PX-M402U

Дата:   12-06-06 22:16

Звучи лесно! Благодаря ти, а и си го обяснил като за "любител"! То май и ъпгрейда ще излезе толкова, а и трябва да разучавам разни програми, а нали знаеш какво е казал шопа: "най-любим да мразим, а най-мразим да мислим!!!"[smilie19]
Много ти благодаря отново!!![thankyou]

Дата:   12-06-06 22:26

благодаря ти svilen66! вероятно ще избера твоя или варианта на БЛЯСЪК! Аз не искам някакви ефекти като в "Матрицата", а просто да си гледам спомените на голям екран! То и камерата дава възможност за ефекти, а от субтитрите и гласа зад кадър ще се откажем! Не е за подценявяне обаче какво ме посъветваха и останалите от форума! Благодаря на всички /Grandpa, Han_Solo, Блясък, sen_kn, chiphead, dsp, crimson_glory, gbdesign/, които откликнаха на темата! Надявам се да узрея и за техните предложения!!![beer]
А откъде може да се купи?

Публикацията е редактирана (12-06-06 22:28)

Автор: mitko_ftvideo   
Дата:   12-06-06 23:02

Не се лъжи с конвертора за ДВД не върши работа по-добре ДВД рекордер макар ако е за домашно ползване. Иначе ако сериозно трябва да подхидиш към изработката на ДВД то си трябват сметки!!![smilie24]Конвентираи с Адоб Енкор ДВД Соник Сценарист определено върщат работа

Публикацията е редактирана (12-06-06 23:04)

Дата:   12-06-06 23:23

виж сега Tzanko гледам мерак имаш ако имаш желание и си от София обади ми се ще се видим някъде и ще ти покажа там където аз работя как се правят нещата - то с показване е по лесно [smilie3]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна