Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 35-70mm или некои вълнения....
Автор: gorbi   
Дата:   20-05-06 10:06

разсъждавам си рано сутрин, понеже в този диапазон имам само 50мм обективи, въпросът ми е - за какъв вид фотки използвате този диапазон от фокусни разстояния....

...ясно ми е, че 35 мм на кропфакторките идва зрителния ъгъл като на 50мм на фф - от своя страна 70мм идва зрителния ъгъл на около 110мм на фф... и ми е интересно за какво се използва да речем обектив с фокусно разстояние около 40мм... или около 60 мм..
Въпрос който ми се върти в главата отдавна е и - нужно ли му е на един любител да покрива целия диапазон от фокусни разстояния... с обективи за хиляди левове, след като няма конкретна фотографска задача ... или е достатъчен един 50мм обектив, а другото си е колекционерска страст.....[shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: 35-70mm или некои вълнения....
Автор: Mimic   
Дата:   20-05-06 10:28

Георги да каже за 35мм, той по тия страсти ... [smilie5] ... а иначе що да няма нужда - да ти пасне по-добре на кадрирането, или ако имаш нужда от неква перспектива ... или ако ти е невъзможно да отстъпиш и да хакнеш с 50сетачката ... мотиви секви ...

Автор: pitan4o   
Дата:   20-05-06 10:29

gorbi, обективът не се ли слагаше на фотоапарата, за да се снима с него или нещо пак не съм доразбрал, ДГЕ?

Дата:   20-05-06 10:30

съвсееем леко за това намеквам дге.....

Автор: Brummaker   
Дата:   20-05-06 13:26

Горби,

ще ти споделя некои мои съображения по темата [smile] От личния ми опит с този 35 - 70 мога да ти кажа че разлика няма да забележиш на 2.8 с примерно 50 твърд, за който стана дума по-горе.

Обектива е много използваем по ред прости причини но затова си трябва и малко философия. За какво става дума ?

Тук народа се изтрепва да "си ги мери" - кой бил по-рязък, по-добър оптически и т.н. - говоря за обективите . Същевременно в конкурса се видя че това е една голяма смешка : яко се кропи и т.н.

Ми сори, ама на моите снимки кроп съм използвал в max 2-3% от случаите и то не да резна "нещо от върте" а защото фотографския формат 3:2 не ми е отговарял на изискването за съответния кадър и запазвайки една от страните съм скъсявал другата [smilie24]

Та в този смисъл,ако съпоставим явлението кроп на компютъра и кадриране с обектив, който с оптическите си качества на практика е напълно не различим от въпросния твърд 50мм, при съответните бленди разбира се - мисля нещата са ясни .

За това търдя, че 35-70 е нещо много, ама много практично за general photos [smilie24] [smilie24] [smilie24]

В случая, това е може би едно от малкото явления, за които 2 в 1 е доста разумно нещо[smilie7]

[beer] [beer] [beer] [shtrak]

Автор: asahi   
Дата:   20-05-06 13:32

За първи обектив на начинаещ фотолюбител е незаменим. Можеш да снимаш всичко, дето е пред теб. Лесно забелязваш разликите от различните ракурси, перспективи, ДОФ и т.н.

После, ако се вманиачиш в някоя фокусна дистанция, можеш и да не си го слагаш в чантата известно време.

Дата:   20-05-06 18:05

брумски... ми не е ли малко "теле" този фокусен диапазон 56-112мм .... нямаме широчко, нямаме нормално..... ??? (всички знаем че не е точно такъв диапазона ами си е 35-70 поизрязан, но това сме го бистрили много)......

Автор: navy   
Дата:   20-05-06 18:31

Ся тази вечер телешко ли ми се яде, постно ли... или да зема да се напия [smilie10]

Дата:   20-05-06 18:43

navy: нещо по темата, недей ми спами.....[smilie7]

Дата:   20-05-06 18:49

Ем то си е по темата бе [smilie7]

Как може да питаш такива въпроси ми кажи, след като отговора засяга САМО и ЕДИНСТВЕНО две неща
- нужди
- лични предпочитания

[smilie7] та така стои въпроса и с вечерята... нуждая се от хубава хапка, предпочитам Прошуто Крудо... която за щастие вече пътува към мен [smilie7]

Дата:   20-05-06 18:54

ами не съм съгласен с такова обобщаване..... най-малкото защото може да има поне две причини за които се сещам - за кеф, за колекция.....

примерно чакам някой да каже, че се използва в студио например.....
.. или че някой си го е сложил на апарата и не го сваля, защото му е удобен в такива и такива и такива ситуации....
..... или че някой не ползва обективи с това фокусно разстояние..... зарада тази и тази причина.......

или някой два сподели, че "неговия" производител..... не предлага добри обективи в този диапазон.....

...темата за вкусовите предпочитания и нужди на хората предпочитам да обсъждаме във фри зоната......

Публикацията е редактирана (20-05-06 18:55)

Дата:   20-05-06 19:05

Добре, ако някой ти каже, че го държи като капачка на тялото и рядко снима с него какво?

Лично аз не разбрах целта на темата, сори, но всяка дължина си има проложения...

Дата:   20-05-06 19:08

така ... ами кажи според теб кои са приложенията... ти за какво би ползвал зум с такива фокусни граници.....? ....и ако го държиш като капачка на тялото КАКВО снимаш с него..... Краси бе, на мен темата за обективите е много обширна и неизчерпаема.... сега, като на някой не му е интересно - хич не е задължително да чете и коментира... [smilie3]

Дата:   20-05-06 19:14

Студио и стрийт [smilie7]

Все пак Л ли е тоя обектив, че тези дължини за мен само твърди ми са интересни?

Дата:   20-05-06 19:37

не става въпрос за някакъв конкретен обектив... пък и има други стъкла освен тези на канон...... [smile]

Дата:   20-05-06 20:37

Дам, АФ от скъпата серия на Никон [smilie7]

Автор: Brummaker   
Дата:   20-05-06 20:48

Горби,

ще ти кажа : ако не се бях ъпнал до 28-70, питай ме кога щях да се разделям с 35-70 - едно МНОГО приложимо стъкло !
... ама ти явно си на тема спор заради самия спор [smile]

е, при това положение аз нямам какво още да кажа [smile] [smile]

Дата:   20-05-06 20:54

А аз сега ще кажа, че 5Д в Щатско възлиза на точно 4 бонки [smilie7]

Автор: praetorian   
Дата:   20-05-06 21:07

Ами честно казано аз снимам предимно с 24-70. Рядко го свалям. За разлика от твърдия обектив лесно можеш да кадрираш и не подтичваш напред - назад. Както го определят:

.... the Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM Lens is one of the two best Canon walk-around/all-purpose lens made.

Само да беше по-лекичък [smilie5]

Дата:   20-05-06 21:11

брумски - ти ко пи бе.... къде видя спор.... [smilie11] [smilie11] Напротив - всичко по темата ми е много интересно......

Автор: krp   
Дата:   20-05-06 21:41

Специално за мен 24-70 като част от дължината за която говориш ми върши много работи! Снимам си танците, и имам възможност при бързо променящите се ситуации да прекадрирам адекватно....ех ако можеше да е до 105мм и на 1.8...направо щях да подхвърчам от кеф...ама няма пълно щастие;-) В дългата част става много готин за портрети, в късата праскам пейзажчета...пък иначе може би най употребявания диапазон е това..за мен поне..като минем някога на ФФ ще видим какво ще стане..

Като стана дума и за твърди, бих използвал 50мм или по къс, само ако е с по-голяма светлосила... например 50/1.4.
Като снимам с 85/1.8 направо се кефя, заради светлосилата и бързината.

Автор: ahab   
Дата:   20-05-06 21:50

2 цента и от мен:

Имам 35-70/2.8D като Брумския (малко по-нов е).
Наскоро бях на семинар с колегите и се настаних в ъгъла на залата.

С това варио усях да направя чудесни портрети на всеки от участниците без значение дали са на първия или последния ред. Защото не мърдах напред-назад се вписвах в обстановката толкова комфортно, че почти забравиха за мен.
Можех да ползвам бленда 2.8 или 4 където се хващат на фокус лицата и емоциите в тях а фона е размазан.

Хубави неща излязоха. Доволен съм от стъклото.
Ако бях сложил твърдия 50мм на 1.4 или 1.8 омазването е твърде силно за портрети.
Недостатка му (или предимство може би) е че тежи доста и апарата "увисва" напред. Изцяло е от метал и има 14 или 16 стъкла вътре.
Новите АФ-С и Г зумове са доста по-олекотени, но "скърцат" пластмасово ако се сещате за какво говоря.

Препоръчвам го горещо за начинаещи или за разходка.

Първия ми механичен Никон ФМ10 идваше точно с 35-70 но не беше на 2.8 и беша МФ.

първа  назад  1     всички  напред  последна