Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Избор на полупрофесионална камера
Автор: LUMBERJACK   
Дата:   25-04-06 19:26

Въпросът ми е отправен преди всичко към графичните дизайнери и репортерите. До утре трябва да съм окончателно готов с избора на камера във високия полупрофесионален или ниския професионален клас, която най-общо да върши работа за списание формат А3(!!!). Снимките (дори кропове от тях) трябва да са достатъчно богати на детайл, за да изпълват напълно А3 (с блийд), а най-вероятно с някакъв компромис дори и фейсинг страници (А2 демек). Списанието е за спорт (със специална футболна секция), здраве, спортен и здравен туризъм. Тъй като не е арт-списание, шумът няма да ми върши работа за арт-визия и трябва да е приемлив при по-високо ISO. Досега личното ми Oly C-8080 WZ, заедно с такъмите за него, върши работа и за снимки в зала, и за турнири на открито, като дава отличо качество за печат на А4, но съм сигурен, че нищо няма да излезе на А3 (като за печат имам предвид). Опитът ми досега е само с 5 и 8MP и с формати до А3, не по-големи. Бюджетът е почти без значение, но все пак не е за Hasselbad :)

Знам, че за някои този въпрос е от най-досадните, но все пак не питам за камера до 300 лв. Предполагам какви ще са основните тенденции в отговорите, но бих искал да знам от кои камери сте най-доволни, подготвяйки материал за списания и каталози.
Предварително благодаря.

Публикацията е редактирана (25-04-06 19:28)

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на полупрофесионална камера
Автор: onlineivo   
Дата:   25-04-06 19:38

Не, не е досадно, ще е интересно да чуем отговорите [smile]

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   25-04-06 20:26

LUMBERJACK
Въпросът ти никак няма лесен отговор.
Хем цифрова, хем почти професионална, а за спорт - DSLR!
Тук отиваш на Canon 5D (ако пренебрегнеш корпуса и бързината - които куцат).
Като се има впредвид факта, че ще снимаш спорт при разни светлинни условия отиваш на бързия репортерски Canon EOS-1D Mark II N.
Ако обективите ти се вместват в бюджета, става. (дълги, бързи и светли). То на техния ценови фон, камерата избледнява.
Ако вземеш нещо друго по-евтино от Канон - си директно в любителския клас кропфакторки. При положение, че въпросната спец.оптика за твоите цели е доста скъпа - не си заслужава да се кьориш в тъмни мътни визьорчета на пластмасови телца на спортни мероприятия при разни условия - светлинни и метеорологични(дори само това)[shtrak]
Oly DSLR ще ти излезе еднакво солено с въпросната оптика за него, а и те нямат тяло и асортимен обективи, което да е ориентирани конкретно за спортни цели.
При избор от другите фирми проблемите са аналогични. Ти търсиш нещо много конкретно. Проблема с печата на А3 е най-лесното нещо, и го покриват почти всички (е зависи от вида на кропа де...които трябва да го няма по възможност)[smilie3]

Автор: dau   
Дата:   25-04-06 20:34

Canon 5D или 1D mk2 N,

или Nikon D200, D2X ако шума те устройва

Би трябвало до 800 ИСО да е приемливо за печат на А3

Автор: PolarBear   
Дата:   25-04-06 20:44

Джак, и друг път съм казвал - изборът не може да се диктува от качествата на кое да е отделно тяло. Защото тялото има среден живот 1.5 - 2 години. Виж къде са обективите, които ще ти трябват и за тях все ще се намери тяло, което да закачиш.

Не зная как стои въпросът с бюджета, но първо осигури парите за двата обектива (мин.) без които не можеш и след това ако се окаже, че не стигат за наистина добро тяло, вземи посредствено. Това е много по-правилно, отколкото да вземеш наистина добро тяло и да му закачиш посредствена оптика. Защото тялото старее бързо (морално най-вече) и след година ще имаш остаряващ апарат с посредствена оптика...

Спорт най често се снима с Канон. Виж какъв дългофокусен "Л" можеш да си позволиш, още едно варио около нормалните (24-70 или 24-105) и каквото остане за тяло. Най-добре това, което Моби вече препоръча.

Автор: Георги   
Дата:   25-04-06 20:59

мечо не е баш така. това е валидно само за ентри класа като години.

виж 1д марк2 от колко години е, и все още си върви. не е морално остарял. конкуренцията дори едвам успява да извади такъв 3-4 години след това.

може би ако гоним резолюция канон 5д. и това е. ако гониш бързи серии, 1д марк2 н. мдам, напълно съгласен с моби.

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   25-04-06 21:02

Стария 1д марк2 май вече не се продава, след като има нов модел (поне не го виждам вече като цена)...същото като Диеза (първия), затова не ги броя.

Автор: PolarBear   
Дата:   25-04-06 21:04

Георги, баш така е. Говоря за морално остаряване. Това е мое мнение, разбира се, но се споделя от достатъчен брой хора.

И не си струва да спорим, защото дори и да е 2 пъти повече, все е много по-малко от трайността на оптиката. [beer]

Дата:   25-04-06 21:11

Мислех за 5D, но след еднозначните ви препоръки, започвам да претеглям плюсове и минуси за баткото.
Много съм благодарен, че се отзовахте!
Имам да черпя.
[beer]

Дата:   25-04-06 21:20

100-400 мисля че е добър обектив за спорт и за футбол ако ти трябва по-дългофокусно в този диапазон със сигурност е най-добрия зуум

Автор: ivo   
Дата:   25-04-06 22:36

1D MkIIN+70-200 L IS+ TC 1.4x (2x), защото:
1. Единицата е професионално тяло - устойчивост на корпуса, бързина на автофокуса, изключително гъвкави по вкуса ти и начина ти на снимане потребителски настройки, професионално светломерене, бърз затвор - над 8 к/сек, масивен и много, много здрав. "Вервайте ми" - снимам с по-стария брат (без N) вече почти трета година - няма грешка. Кадърът носи на големи интервенции и интерполации, при нужда.
2. 70-200 2.8 L IS+ TC - почти универсална комбинация от среден телефото до дълъг телефото обектив. С 2х конветора удвояваш фокусното разстояние, като при това не губиш автофокуса изобщо. (за разлика от по-голямата част от други тела, при които при ТС2х работи или само централната фок. точка, или нямат автофокус изобщо, при единицата и светлосила 2.8 комбинацията обектив+конвертор дава светлосила 5.6 на 400 мм - в повечето случаи предостаъчно за работа при ниска осветеност, а и имаш стабилизатор.)
3. С повече желание можеш да добавиш с времето един 24-70 2.8L или 24-105 4L и това е.[smilie7]

PS работя с горепосочените техники и споделям реален опит

Дата:   25-04-06 22:44

ivo [smilie24] [beer]

Автор: yanee   
Дата:   25-04-06 23:31

от това което досега съм про4ел из Нета, трябва да се съглася с мнението на ivo

1. Щом бюджета ти е голям, не се 4уди да вземеш Canon EOS 1D Mark II N
ще цитирам едно професионално мнение: Are you photographing sports or other fast-moving action? There is probably no better camera available for this purpose. With an excellent 45-point, high sensitivity autofocus system paired to a rugged, weather-sealed body capable of firing 8.5 very high quality frames per second into a deep buffer, the Canon EOS 1D Mark II N is ideally suited to capture every moment of fast action.

2. Oсвен Canon EF 70-200mm f/2.8 L IS USM смятам, добра идея е закупуването на Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 L IS USM ,[освен по-големия диапазон който ще покриваш с него, другото предимство е, 4е не е така светлосилен както "70-200"], в тази връзка нали4ието на стабилизатор е пове4е от задължителна, а ползването на екстендър 1,4x (по-добрият избор) или 2x неоспоримо практи4но [smilie3]

така например добавянето на телеконвертор 1,4x към "100-400" ти дава 560мм L-ка4ество, макар инвестицията да ти е на около 1/5 от цената на един Canon EF 500mm f/4.0 L IS USM - хитро, а [smilie7]

макар вложението да е солидно във финансов аспект, гарантира постигането на целите и обезпе4ава ка4еството на труда ти [shtrak]

успех в избора!

Дата:   25-04-06 23:36

Уф! Чета и препрочитам ревютата и все ми се ще утре да отпуснат достатъчно парички.

ivo,
твоята комбинация звучи наистина завършено и с много широк обхват на приложение. Утре им изтупквам моите щения барабар със стъкълца, стативи, раници и т.н., пък ако им се види скъпо, ще я смятаме.

Сега сядам да мъдря и нова компютърна конфигурация за дизайн. Всичкото се струпа на един път :)

Автор: ivo   
Дата:   25-04-06 23:47

Моята комбинация е изстрадана комбинация, тъй като сам си инвестирам в техниката и както се сещаш всяка стотинка е ценна. Успех в начинанието[smilie24] [beer]

Автор: flipbeat   
Дата:   26-04-06 00:03

успех желая с отпускането на средства!!!
аз се боря за един 70-200 мм вече 3 седмици и нищо!

Автор: GOSPODIN   
Дата:   26-04-06 00:10

Само искам да попитам (съвсем сериозно), ако Canon EOS 1D Mark II N е "полупрофесионален" то кой е професионалния ?

Автор: asahi   
Дата:   26-04-06 00:12

Марк 3 [smilie19]

Дата:   26-04-06 00:31

GOSPODIN, забележката ти не е остроумна. Ясно е, 4е Canon EOS 1D Mark II N дори не е професионален, ами си е направо суперпрофесионален фотоапарат
[smilie6]

и тъй като LUMBERJACK ще го ползва за специфи4ни цели, смятам за уместно да не си играе на "детска градина" [smilie3] ... още пове4е когато друг плаща сметката [smilie5]

затуй да поръ4ва смело и да знае как обосновано да защити репортерските си мераци

к'ъв е смисълът да купиш нещо "полуфабрикатно", за което се знае, 4е няма да оправдае нуждите и о4акванията на заинтерисованите страни

Дата:   26-04-06 00:37

yanee,бях напълно сериозен и не се опитвам да правя забележки, но въпросът беше за апарат във - "високия полупрофесионален или ниския професионален клас" и понеже почти всички му го препоръчахте реших да попитам.

Автор: foe   
Дата:   26-04-06 00:42

"Сега сядам да мъдря и нова компютърна конфигурация за дизайн. Всичкото се струпа на един път :)"
има една http://store.apple.com/1-800-MY-APPLE/WebObjects/AppleStore.woa/6384001/wo/Ye4AT70K43S72Xzsnny1CjrFE2G/2.?p=0

Дата:   26-04-06 00:56

GOSPODIN, за радост и ние можем да 4етем [beer]

сериозните въпроси изискват сериозни отговори, другото са подробности от пейзажа (ако следиш внимателно развитието на темата ще разбереш накъде се насо4иха предпо4итанията/колебанията на LUMBERJACK)[smilie3]

Автор: Mimic   
Дата:   26-04-06 00:57

Аз от половин година събирам пари за нов лаптоп и се спрях на идеалния за момента:

Dell XPS M1710:

Intel Core Duo T2600 2.16Ghz
17" WUXGA
4 GB DDR2 at 667Mhz
120GB HDD 7200rpm
NVIDIA GeForce Go 7900 GTX 512MB
DVD+RW DL

+ обичайните екстри блутуут, ИР, ДВИ-Д ... + бози разни ...

300 евро ми остават докато ги събера ... [beer]

Малко ми се свива сърцето като знам, че такава машина мога да я взема като десктоп на половината цена на тоя Делл, ама като нямам възможност за десктоп ... ще го преживея някак си ... [smilie5]

Дата:   26-04-06 01:07

@ yanee и GOSPODIN:
Когато отварях темата, в главата ми беше 5D като възможен максимум. Затова споменах границата между двата класа. Помощта ви ми е много от полза, при все, че и преди съм чел ревюта, но никога не съм се замислял, че някой ще ме натовари с по-сериозен ангажимент, разширяващ полето ми на действие (все пак съм графичен дизайнер, не фотограф). Тази техника няма да се ползва само от мен, но основно от мен.

Дата:   26-04-06 01:15

LUMBERJACK - успех ти желая ! Ти правиш страхотни снимки и един апарат от по-висок клас ще подпомогне технически реализирането на идеите ти!

първа  назад  1  2     всички  напред  последна