Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Портрети (в студио) и street - OLY E-500 или SONY-R1
Автор: rorus   
Дата:   08-04-06 22:25

Коя камера бихте си избрали и защо?
Ще бъда много благодарен ако хора с практически опит споделят своето мнение.

Отговори на това съобщение
 Re: Портрети (в студио) и street - OLY E-500 или SONY-R1
Дата:   08-04-06 23:44

Виждам че въпросът е с повишена трудност...
Но все пак.

Автор: Стоев   
Дата:   09-04-06 00:17

Нямам практически опит, ама обичам да наливам акъл [smilie5] [ezik] [beer]
Вземи си един Никон д70 и 50мм обекитифчи за него - ставало резачка за портрети, разправят....

Автор: boni   
Дата:   09-04-06 00:35

Имам опит и с двата апарата.
Sony R1 може да бъде чудесна студийна камера, но му трябва малко по-силничко пилотно осветление, за да фокусира по-бързо. На тъмно фокусът му не е толкова бърз, колкото бих искал....Иначе дава перфектно качество в студио, а и резолюцията си я бива(особено ако снимаш в RAW.Става и за стрийт, най-вече ако обичаш да си близо до обектите, които снимаш.Предимство при стрийт - безшумен е, има въртящ се дисплей, резолюцията е висока и можеш да правиш отсечки, 24мм широкоъгълен обектив.
Недостатъци - малък буфер, огромни RAW файлове - 20мб, няма серийна снимка в RAW, сравнително бавен запис в RAW, ограничен си в рамките на фокусните разстояния и светосилата, които ти дава вградения обектив.

Е-500 си е типичен DSLR.Става и за студио и за стрийт. Фокуса му е бърз и точен.Няма такива хватки като фронт и бек фокус, с каквито съм се напатил от други ДСЛР-и. Спусъкът му е много нервен и реакцията мигновена. Отката на огледалото е малък.Може да ползваш различни обективи. Сигма напускаха доста евтини варио обективи за него. Препоръчвам 55-200(110-400 екв) много е добър. Препоръчвам от твърдите 30/1.4(60мм екв)
Готиното е, че можеш да сменяш обективи без да се притесняваш за праха, нещо което си е проблем при останалите ДСЛР-и.
Ако имаш 3 хубави твърди обектива за него , може да позабравиш варио обективите. Не е проблем да ги сменяш често щом имаш ултразвуково чистене на сензора....
Недостатък на Е-500 - много малък визьор, по-малък сензор, който съответно шуми повечко и дава по-голям ДОФ от останалите ДСЛР-и...Все още не се намират лесно обективи в БГ за тая система.
[beer]

Автор: chris73   
Дата:   09-04-06 00:41

За street понякога си трябва нещо по-дълго от R1

Дата:   09-04-06 00:46

Зависи, зависи:)
Капа беше казал "Ако снимките не са ти достатъчно добри, значи не си бил достатъчно близо"

Дата:   09-04-06 00:47

Ето кадри с R1 в студиото:
http://belfo.photo-forum.net/boni/r1st.jpg - този кадър е заснет в JPEG bez obrabotka.

Ето и още един ,който е обработван http://belfo.photo-forum.net/boni/r1st2.jpg

Дата:   09-04-06 00:59

Бони, мерси много за инфото.
Минах през фото-салона и пак ме налегнаха мисли за покупка. Снимах с R1 2-3 дни, правих и печат на А3 за тестове и какво:
1) Ядосах, се че R1 (+обектива) може да бъде "убиец", ама не е;
2) JPG е слаб, а RAW голям и бавен;
3) 24 мм е много добре, с конвертора = 19,х мм е супер (за мен);
4) тъй като не съм от хората "закърмени" с DSLR, live-preview-то ми е удобство;

а за е-500 всичко съм изчел, и за шума и т.н. (снимал съм малко (1 ден)), но още не мога да се реша;

Мисленето продължава (най-евтиния вариант) Продължава и снимането с С8080...

Дата:   09-04-06 01:05

Ндааа, R1 наистина може да бъде убиец ама все има нещо дето...Що не изчакаш малко, нали знаеш, че се чака нещо от сони[shtrak]

Дата:   09-04-06 01:07

Ами ако държиш на live preview-to пробвай E-330, хем е ДСЛР, хем има live preview...

Дата:   09-04-06 01:14

Абе това 330 също го гледах - то е 1-ва крачка към близкото бъдеще, но все пак 1-ва. И сензора е 7.5 (но като размери) същия като на е-500. същото е и положението със шума. Май ще се чака. Нищо, хората казват че щастието е по-вече в очакването, а не в случването. За Сони - какво, купуването на КМ ли имаш впредвид - ако да то доста ще се чака май.

Дата:   09-04-06 01:22

Aбе няма да се чака много чувам:)Задава се нещо...

Автор: Otvorenia   
Дата:   09-04-06 10:17

Бих избрал Е-500 заради макрото 50мм 2.0, макро 35мм 3.5 също е много добро.

Автор: penchev79   
Дата:   09-04-06 11:43

щом ще снимаш в студио не е ли по-логично да си вземеш отсега ДСЛР, ако и да не си закърмен с такова, както казваш

противното на това е да купиш друго и в последствие да минеш през базара на форума, като си усетил вече необходимост от дслр ... [smilie3]

мисли в перспектива [beer]

аз на твое място обаче по-скоро бих се ориентирал към Канон

Автор: Gen   
Дата:   09-04-06 14:21

rorus,

последните няколко страници от профила ми са с R1.
Преди това бях като тебе на C8080.
След 1-2 месеца снимане и свикване с R1 мога да кажа че фотоапарата е резачка и макар много подобен на C8080 бие го по всички параметри.
Към това което е написал Boni добявам и много мощната му батерия. Като я заредиш минават векове докато се изтощи.

първа  назад  1     всички  напред  последна