Автор: turin
Дата: 10-04-06 11:44
neuromancer, аз сканирам на висока резолюция. Всъщност на колкото висока мога да си позволя, без да "удрям тавана" на цените.
За 2 лева ми сканират в студиата "Агфа" цялата лента на 2400х1600 (конкретно - това в началото на Ломско Шосе), след което малко намалявам шума с програма доколкото може. Това са 3.84 МП и стига за повечето места.
Ако снимката ти е остра, фокусирана и с добра идея и изглежда "продаваема", няма да ти я откажат. На мен са ми отказвали снимки заради шум, но какво да се прави - не снимам цифрово с остър обектив. Някой ден, като събера пари..
Не съм участвал в сайтове, които изискват негатив или диапозитив и не бих. Идеята на royalty-free продажбите е да дадеш използваемо за конкретната задача копие, а не да даваш всичко, да преотстъпваш снимката си. Те не искат и RAW-файл, камо ли негатив, дето е един и не може да го "споделяш".
Забелязвам, че най-бързо се развиват Fotolia и ShutterStock. Иначе има "стари играчи", като Alamy, iStockPhoto и т.н. Но там си заслужава (според мен) повече ако човек има голям опит с продуктова фотография и съответно има голяма база от данни със снимки. Да ги качи накуп.
Иначе тези, по-новите сайтове, имат по-бързо развитие и повече нови идеи. ShutterStock например вече приема и видеоклипове. А пък Fotolia плащат освен с PayPal и чек, и през MoneyBookers, което си е повече от удобство за българите ![[shtrak]](https://photo-forum.net/forum/smileys/shtrak.gif)
|
|