Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 РАЗДЕЛИТЕЛНА СПОСОБНОСТ НА ОБЕКТИВИТЕ
Автор: Mobby_Dick   
Дата:   03-03-06 15:39

РАЗДЕЛИТЕЛНА СПОСОБНОСТ НА ОБЕКТИВИТЕ
Обща фотография I част

учебник за I курс на техникума по полиграфия и фотография
изд.Техника
София, 1976
Янка Кюрчиева
стр.110-114

Способността на обектива да предава в оптичното изображение ясно и разделени едно от друго дребни, близко разположени детайли от обекта, се нарича разделителна способност. Тя се характеризира с максималния брой чертички, предадени рязко върху 1 mm площ.
Би трябвало да се предполага, че за идеалния безаберационен обектив всички точки, лежащи във фокусната равнина трябва да се предават като точки. Във всички случаи обаче вследствие на дифракцията точката се явява като кръгче, заобиколено от дифракционни кръгове (фиг.2.61
На централното кръгче се падат около 85% от светлинната енергия и то се приема като изображение на точката. Диаметърът на това кръгче d зависи от дължината и диафрагменото число ĸ:

d≈2.44.גּ.ĸ

За да бъдат изобразени две точки отделно, смята се, че разстоянието между дифракционните им кръгове трябва да бъде:

Z=d/2=1.22 גּ.ĸ

За изчисляване на разделителната способност на обектива се взема реципрочната стойност на , тъй като колкото по-малко е възможното разсояние между отделните точки, предадени отделно, толкова повече точки на 1 милиметър ще има и толкова по голяма ще бъде разделителната способност на обектива. За разделителна способност, предадена в точки на mm, се приема формулата

N=1475/ĸ

, а предаването на линии на mm се изчислява по формулата

N=1800/ĸ

Двете формули предвиждат разделителна способност в центъра на образното поле, където тя е най-голяма. Така изчислената на базата на закона за дифракцията разделителна способност е твърде голяма и не се покрива от практическата, където винаги вземат участие и редица аберации. За качеството на обектива се съди по сравняването на практическата с теоретичната разделителна способност.
Практическата разделителна способност бива два вида – визуална и фотографска или на системата обектив – фотоматериал. За определянето и служат специални таблици, наречени мири. Те биват щрихови (фиг.2.62а)
и радиални (фиг.2.62б)
) Щриховата мира представлява съвкупност от малки групи щрихи с промеждутъци, равни на дебелината на щрихите, насочени в различно направление. С всяка последваща група дебелината на щрихи – намалява, а се увеличава броят им върху дадена площ. Предадената рязко група с най-много и най-фини чертички определя разделителната способност на обектива. Визуалната разделителна способност се определя чрез разглеждане на оптичното изображение под микроскоп. Най-малка, но с най-голямо практическо значение е разделителната способност на системата обектив-фотоматериал. Тя се получава чрез заснемимане на мири в специален уред – резолвометър, с даден вид негативен материал. Полученото изображение се разглежда под микроскоп и се определят последните рязко изобразени във всички посоки линии. Поставената до тях цифра дава разделителната способност в линии на mm. Изследването се прави за центъра на образното поле и за краищата, като данните се нанасят в паспорта на обектива.
Късофокусните обективи имат обикновено по-голяма разделителна способност от дългофокусните.
Разделителната способност на обектива се влияе силно от относителния отвор. Отначало нараства с намаляване на относителния отвор поради намаляване на аберационните разсейвания. При диаграма 8 и 11 разделителната способност достига най-висока стойност, тъй като последващото намаляване на диафрагмения отвор засилва дифракционното разсейване. Тя зависи до голяма степен и от контраста на мирите. Зависимостта на разделителната способност от относителния отвор и съотношенията на теоретично разчетената, визуалната и фотографската разделителна способност ясно личат на графиката на (фиг.2.63)
Ивицата А Б В Г дава разчетената разделителна способност, като АБ е разчетена по формулата за предаване на линии на mm, а ВГ – за точки на mm, при което разделителната способност е по-малка. Ивицата А Д Е Г обхваща визуално измерената, а А ж З Г - фотографската разделителна способност. Става ясно, че винаги най-голяма е разчетената теоретично разделителна способност и само при много малките диафрагмени отвори стойностите за трите вида разделителна способност почти се покриват.
Между разделителната способност на фотоматериала (Р фм), разделителната способност на обектива (Р о) и разделителната способност на системата обектив – фотоматериал (Р офм) съществува зависимостта:

1/ Р офм=1/ Р фм+1/ Р о

Когато разделителната способност на фотоматериала е равна на разделителната способност на обектива, разделителната способност на системата е равна на половината от тази стойност.
Например при Р о= Р фм=200 линии/mm

1/ Р офм=1/200+1/200=1/100; Р офм=100 линии/mm

Ако обаче стойностите са различни, разделителната способност на системата е винаги по-малка от по-малката.
Например, ако Р фм=40 линии/mm , Р о =200 линии/mm;

1/Р офм=1/ 40+1/ 200=6/200=1/33; Р офм =33 линии/mm;

Във всички случаи се взема пред вид разделителната способност за центъра на изображението, а при някои обективи разликата между центъра и края на изображението е твърде голяма. Така например за Индустар 50 имаме 38 линии на милиметър за центъра, а 22 линии на милиметър за края, а при Юпитер 3 – 30 линии на милиметър за центъра, а 17 линии на милиметър за края на изображението.

Отговори на това съобщение
 Re: РАЗДЕЛИТЕЛНА СПОСОБНОСТ НА ОБЕКТИВИТЕ
Автор: matasel   
Дата:   03-03-06 16:14

Mobby_Dick, благодаря ти за труда - това обяснение само потвърждава дискусията ни от вчера. Потвърждава и това, че не всеки обектив става за снимане - някои най-добре служат да запушват апарата, за да не се праши[smilie5] [beer]

Автор: onlineivo   
Дата:   03-03-06 21:17

Интересно [smilie8]

Автор: boni   
Дата:   03-03-06 21:21

Еми това е формулата,която и аз дадох вчера, а и друг път съм цитирал.

Автор: navy   
Дата:   03-03-06 21:21

Е и кво?

Като цяло какво?

Автор: matasel   
Дата:   03-03-06 21:32

Ами като цяло по-добри обективи от Юпитер и Индустар НЕМА и никога НЕМА да ИМА. !17лин/мм при контраст нула и хич ще цепи пиксело на нам колко си субпикселета[beer] [beer] [beer] за празника[shtrak]

Дата:   03-03-06 21:39

Аз моя Юпитер съм го мерил с такумара който имам, ами... никак не изостава, ама никак [smilie7]
Истината е, че трябва да знаеш как да снимаш с хубавите обективи...

уфффффф, баси акак съм са наклал, изцоцал съм цяла бутилка Cabinet, мноо добро червено вино, няква царска селекция....

Ха честит Ви празник!

Автор: next_time   
Дата:   03-03-06 21:44

А аз пробвах тия дни индустар 3.5/50 не знам дали като са го проектирали са чели това за линииките.Най-вероятно не са.А може и на моита броика да са забравили да и нарисуват линииките.Или на лентата не са рисували линиики - знам ли.[ezik]

Дата:   03-03-06 21:50

[smilie5]
Не е въпроса за Индустар.
Не, че Индустара в отношение разделителна способност няма да изяде 90% от много хвалени и скъпи обективи[smilie5] [smilie7]
Пробвал съм.

Които иска, ако не снимки...да даде цифри [smilie3]

Дата:   03-03-06 21:54

Тука си направих труда да вкарам направо една глава от учебник, та да не се бъркат понятия по отношение на разделителна способност - поне базисни неща [smilie7]

Дата:   03-03-06 21:57

Теи неща, човече, ще се забравят още в понеделник!

Това тук е ... сстранно, нямам точната дума:(
Може би, щото съм на две бутилки вино... кабинет, мноо яко...

Та колкото и умни и верни неща да кажете, те ще потънат безмълвно и думите ви ще бъдат забравени...

Форума е моментен оргазъм, всичко друго е ... фураж [smilie18]

Дата:   03-03-06 22:00

Писна ми да ровя книги и да цитирам.
поне за архив Ши ми служи - copy-paste [smilie5] [smilie7]

Автор: Julius   
Дата:   04-03-06 15:40

navy - хахахахахахахаха...... [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

То до който трябва да достигне нещо, ще достигне, а който не е узрял - да ще потъне... /иначе казано - не се садят цветя в пустиня.../, но ти форума не го мисли, нека всеки да говори от свое име... че много говорители нещо напоследък се навъдиха!
Mobby - Благодаря за труда и информацията! [smilie24] [beer]

Автор: Стоев   
Дата:   11-03-06 22:09

Добре си се потрудил [ezik] [beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна