Автор: Mobby_Dick
Дата: 27-02-06 21:39
Пускам темата в контекста на разгорялите се дискусии за "ВИДОВЕ". Не съм убеден, че всякакви разсъждения там са желателни, и затова излагам общите си такива отделно.
Не си падам по модерно искуство. Винаги избягвам да го разглеждам дори, защото същото време мога да оползотворя за разглеждане на искуство дето ми харесва.
Не мога да бъда коректив на такова искуство. Аз съм ретро тип - обичам утвърдените и доказани неща, устояли проверката на времето.
Трудно ме грабва нещо ново и революционно, но има и такива моменти.
Изградил съм си такъв манталитет, поради кратковечността на всеки хит, дето ни се презентира блестящо, и след месец е безвъзвратно погребан. Къде са му големите почитатели после?
Ами ако въпроса е точно в това, че не са нужни такива почитатели? Ако авторите търсят точно преходноста е делничноста в своите творби?
Разгледах селекцията от модерно искуство на М-тел (Шипка 6, ет.1 и 2 )
Първа обиколка на залата:
Хъм, странна работа. Нищо общо с трорбите на Стефан АЛТЪКОВ, изложени на горния етаж. Делнични материали като дърво, бетон, желязо, чаршафи, крушки.... подредени в странни форми и безмислени и абсурдни композиции. Сякаш всяко нещо иска да ми каже: "Виж ме, колко съм примитивно и грозно и как нелогично стърча. Би ли ме купил? По-добре събери 3000 капачки от Кока-Кола, и ще ме сглобиш по-добре". Все неща, с примитивно изпълнение на някаква абсурдна идея.
Разбира се, всеки от нас като отиде на изложба очаква да види нещо различно от делничното, някаква есенция от красота, поднесени с неподражаемо майсторство. Прага на галерията да е праг на сивата реалност отвън, и искаме вътре да открием един по-съвършен и идеализиран свят по възможност подобен на собствените ни мечти и стремежи. Себе си ли търсим да открием вътре, или......
Цялата галерия модерно искуство беше изпълнена с алтернатива на реалноста, но не красива алтернатива а гротеска. Сякаш трябваше да видя цялата суета на този модерен свят и неговите съвършени майсторски творби от архитектура, положени на брадвата на времето....така както биха изглеждали остатъците им след 200 години. Вероятно всичко майсторско и красиво трябваше да е навън от този праг, а вътре неговото отражение през времето.
Следва втора обиколка:
Ами ако целта на всичко това е да се види собственото ни несъвършенство като творци, спрямо съвършенството на Всевишния?
Фигури на примитивни пластмасови кукли. Глинени статуики на деца, сякаш изваяни от паропитек в пещерата му. Глинени лодки, пироги. Нацапани чаршафи и некадърно заварявани безмислени метални кули висящи напред напук на гравитацията, и поддържани отвътре от метални въжета.
Щом всичко това те кара да си задаваш въпроси, вероятно има някакъв смисъл. Не познавам авторите вътре, за да знам имат ли око и за красивото и дали го изобразяват и него, или дават плод само на гротеската? Каква е селекцията, как са попаднали там и има ли и други алтернативи?
За всичко има място под слънцето, и всеки може да бъде разбран, стига да каже: "Добре дошъл"![[smilie24]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley24.gif)
|
|