Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Видове......... искуство
Автор: Mobby_Dick   
Дата:   27-02-06 21:39

Пускам темата в контекста на разгорялите се дискусии за "ВИДОВЕ". Не съм убеден, че всякакви разсъждения там са желателни, и затова излагам общите си такива отделно.
Не си падам по модерно искуство. Винаги избягвам да го разглеждам дори, защото същото време мога да оползотворя за разглеждане на искуство дето ми харесва.
Не мога да бъда коректив на такова искуство. Аз съм ретро тип - обичам утвърдените и доказани неща, устояли проверката на времето.
Трудно ме грабва нещо ново и революционно, но има и такива моменти.
Изградил съм си такъв манталитет, поради кратковечността на всеки хит, дето ни се презентира блестящо, и след месец е безвъзвратно погребан. Къде са му големите почитатели после?
Ами ако въпроса е точно в това, че не са нужни такива почитатели? Ако авторите търсят точно преходноста е делничноста в своите творби?

Разгледах селекцията от модерно искуство на М-тел (Шипка 6, ет.1 и 2 )
Първа обиколка на залата:
Хъм, странна работа. Нищо общо с трорбите на Стефан АЛТЪКОВ, изложени на горния етаж. Делнични материали като дърво, бетон, желязо, чаршафи, крушки.... подредени в странни форми и безмислени и абсурдни композиции. Сякаш всяко нещо иска да ми каже: "Виж ме, колко съм примитивно и грозно и как нелогично стърча. Би ли ме купил? По-добре събери 3000 капачки от Кока-Кола, и ще ме сглобиш по-добре". Все неща, с примитивно изпълнение на някаква абсурдна идея.
Разбира се, всеки от нас като отиде на изложба очаква да види нещо различно от делничното, някаква есенция от красота, поднесени с неподражаемо майсторство. Прага на галерията да е праг на сивата реалност отвън, и искаме вътре да открием един по-съвършен и идеализиран свят по възможност подобен на собствените ни мечти и стремежи. Себе си ли търсим да открием вътре, или......
Цялата галерия модерно искуство беше изпълнена с алтернатива на реалноста, но не красива алтернатива а гротеска. Сякаш трябваше да видя цялата суета на този модерен свят и неговите съвършени майсторски творби от архитектура, положени на брадвата на времето....така както биха изглеждали остатъците им след 200 години. Вероятно всичко майсторско и красиво трябваше да е навън от този праг, а вътре неговото отражение през времето.
Следва втора обиколка:
Ами ако целта на всичко това е да се види собственото ни несъвършенство като творци, спрямо съвършенството на Всевишния?
Фигури на примитивни пластмасови кукли. Глинени статуики на деца, сякаш изваяни от паропитек в пещерата му. Глинени лодки, пироги. Нацапани чаршафи и некадърно заварявани безмислени метални кули висящи напред напук на гравитацията, и поддържани отвътре от метални въжета.
Щом всичко това те кара да си задаваш въпроси, вероятно има някакъв смисъл. Не познавам авторите вътре, за да знам имат ли око и за красивото и дали го изобразяват и него, или дават плод само на гротеската? Каква е селекцията, как са попаднали там и има ли и други алтернативи?
За всичко има място под слънцето, и всеки може да бъде разбран, стига да каже: "Добре дошъл"[smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Видове......... искуство
Автор: nikolayradev   
Дата:   27-02-06 21:47

инсталации..творчески напъни....

Автор: zoomaniak   
Дата:   27-02-06 21:47

[smilie24]

Автор: murnau   
Дата:   27-02-06 21:51

ahahahahah; abe sled tva izrechenie ko da chetem nadolu?
Не си падам по модерно искуство.
?[smilie10]

Дата:   27-02-06 22:14

murnau
Ти падаш ли си?
Покажи или разкажи?
Аз ще мога да го изчета.

Автор: J0R0   
Дата:   27-02-06 22:27

Като не харесваш модерно изкуство, защо слушаш Пинк Флойд? И те са част от модерното изкуство.

Дата:   27-02-06 22:33

Модерно ли са?
Всъщност те са свирили нещата дето най-харесвам преди да се родя [smilie3]
Термина "модерно" е много спорен вероятно, и неточен.
Аз за него нямам обяснение.
Всъщност нищо не съм отрекъл, напротив - дано съм се изразил добре в постинга си.[smilie7]

Автор: cveta   
Дата:   27-02-06 22:37

а по модерно ИЗКУСТВО падаш ли си?

Автор: cveta   
Дата:   27-02-06 22:50

Септември 1975 г. "Wish you were here" не допуска изненади - №1 и в Англия, и в САЩ! "Пинк Флойд" са на върха на творческия си разцвет. Музика, която не може и не бива да се обяснява. Слушайте. И чувствайте. "Инцидент над Лондон !" "Декември, 1976 г. известната рокгрупа "Пинк Флойд" правеше снимки за обложката на новата си плоча "Animals", но... огромното надувно прасе, вързано над електростанцията Батърси, се откъсна и отлетя."

"Управлението по гражданска авиация
предупреждава всички пилоти в простран-
ството над Лондон, че едно прасе се рее свободно!
За последен път прасето е видяно на огромна височина
Над Чатъм, Кент, но след това се е изгубило и никой не го е видял..."
[smile]

Автор: asahi   
Дата:   27-02-06 22:56

Флойд използват класически хармонични схеми в музиката си. Това ги прави музиката им освен многопластова и идейна преди всичко разбираема. Не всички модерни и модни жанрове на изкуството са разбираеми.

Дата:   27-02-06 23:43

Ами то прасето го приземили...каза Ник преди седмица по ТВ[smilie5]

Снощи отново си слушах невероятната носталгична хармония в Atom Heart Mother
Точно това им харесвам на Флойд, че разказват за живота, за хората и това дето е вътре в тях без да слагат ограничения или граници, и без пудра.
Всички видове имат място в техните композиций (Animals например), а хармонията се прекъсва от монотонност или психеделика, за да настане следващата хармония. Иронията се сменя със самоирония, а обществената хармония се прекъсва от виковете на отчаян изолиран индивид. Всеки има място вътре, а те умело насочват обектива. Новото при тях се изгражда върху руйните на старото (Помпей), и нямат нужда от публика (освен понякога)[smilie3] . Не забравят прегорялите си приятели, и не им е нужен телескоп за да ни разкажат за тъмната страна на луната.
Дори да не си ги чул, и си фотограф...просто разгледай последователно обложките на различните им албуми, и ще откриеш невероятното многообразие и професионализъм дори само при визуален преглед. В тях, както и в музиката им, настоящето се смесва с миналото и бъдещето, а реалността с фантазията и абстракцията. Нито някои може да ги стилизира, нито вмъкне в определена рамка - защото всяка рамка е едно ограничение. Албум с албум не си приличат (освен "The Wall" с "the final cut"(символично, нали)[smilie3] ..което вкара и разцеплението при тях)
А тука хората от години спорят, че щом снимаш макро..си ограничен. Или ако си пейзажист, баста от портретите..или ако си еди къв си вид, не си вид.

Автор: sounder   
Дата:   27-02-06 23:54

важно е какво чувстваш гледайки [smilie24]
дреме ми дали е разбираемо, това не е математика [smilie5]

Автор: Frida   
Дата:   28-02-06 00:08

Asahi, ajde kato ti e tolkowa razbiraemo da go obiasnish .. hihihihihih

Автор: P_A_D_D_G   
Дата:   28-02-06 00:48

Зависи кой как разбира модерно......

модерно, като текущо най-търсещо се за даден период

или модерното като период в изкуството

и дали постмодерното е модерното от бъдещето или вече и то отжвява и се говори за метромодерниъм

Автор: athom   
Дата:   28-02-06 00:54

иСкуство?

Пардон?

Автор: asahi   
Дата:   28-02-06 01:06

Frida, aaja se interesuwa6 ot iteor na muzikata da ti go obasna.

Автор: anybodygirl   
Дата:   28-02-06 01:18

Моби Дик и са толкова различни, разностранни и разноцветни - ФЛОЙД - де, ФЕН съм им[smilie24] [smilie24] [smilie24]

Автор: niavaah   
Дата:   28-02-06 08:38

murnau : 4estno kazano i az dotam sprqh da 4eta.. [smilie11] ..
syFpadenii [smilie21]

Автор: flashman   
Дата:   28-02-06 09:06

Моби, знаеш ли колко време ми остава да чета подобни неща напоследък?... И въреки това твоите ги чета! Познай защо - от користни съображения, разбира се - защото ме обогатяват!

Дано и другите схващат колко са многопластови, умни и истински... И да ти благодарим, че ги споделяш с нас тук, а не в някое печатно издание, където я ги видим, я не!

Нямам какво да добавя или оспоря - пасва ми това, което си почувствал и написал [smilie24]

Автор: Frida   
Дата:   28-02-06 10:29

не бе асахи, аз ще подходя като някои хора за видове. аз не разбирам от музика и не си падам по такава музика, но ти си длъжен да ми обясниш.

Автор: ejko   
Дата:   28-02-06 10:48

Пинк Флойд са супер яки! Те са разбираеми до толкова, до колкото много от песните им са лесно и добре възприети от големи маси от хора! Няма какво да се обяснява!
Комерсиализма в изкуството е неизменно обословен от нарцисизма на създателите му! Самият факт на публикуването на произведението е вече търсене на публиката...- комерсиалиална работа! Основният проблем според мен е в тенденцията да се търси смисъл в неща, в който е невъзможно да бъде открит! Но и това е относително!!!! Абе яко съм объркан и си сменям мнението на всеки 24 часа!
Я кажете нещо за "Mulholland Dr." плс!!!

Автор: ecobo   
Дата:   28-02-06 11:10

Моби, по-добре едва ли бих могъл да го кажа [smilie24]

Флойд, Крийдънс, Депеш, Олдфийлд, Мейдън, Рейнбоу, Форинър - в тия има музика, хармония, чувства..., каквито не винаги има в така наречените "модерни" жанрове [smilie11]

С фотографията е същото - топлата вода вече е открита и едва ли скоро ще се роди нов Адамс...

Дата:   28-02-06 11:35

Какво е общото между Флойд, Крийдънс, Депеш, Мейдън??? Освен че ти ги харесваш?
Субектовно е всичко..., това му е майката! Обективно нямат нищо общо тези групи..., нито стилово, нито в нищо...[smilie10]

Автор: ecobo   
Дата:   28-02-06 11:56

Имат, имат - хармония се казва, мелодия, музика...[smilie5]

Дата:   28-02-06 12:17

Хахахахах несериозна работа е това! Значи на теб тези ти харесват и затова имат хармония!
Аз пък ти казвам, че в Cure, System of a Down, Joao Gilberto, Pearl Jam и Ella Fitzgerald... е това е брат хармония! Върви се оправяй...[smilie5]

първа  назад  1     всички  напред  последна