Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Индуският фестивал Taipusam в Ipoh, North Malaisia и снимки от него
Автор: vaskomil   
Дата:   24-02-06 16:14

Скъпи форумджии,
Имах интересно преживяване и ми се доиска да го споделя с вас във формата на разказ с картинки. Дано да ви е интересно.

Близък мой приятел от Малайизия ме покани на гости в неговия роден гран Ипо. Мелвин живее и работи в Сингапур, индиец е по народност, християнин, католик. Да звучи абсурдно, но юго-източна азия прелива от такива абсурди, и може би там е чара и, не знам.
Та пътуването мина гладко-със самолет от Джохор Бару до Ипо. Организацията на транспортът в Малайзия е за завиждане. Пътищата са в перфектно състояние, макар по тях по някога да се движат 20-30 годишни Range Rovers. С една работеща трансмисия и почти без ламарини тези коли биха вървяли и без масло, както разказват.

Къщите на местните, дали китайци, индийци или малайци, тип бунгало са скромни и чисти. Ипо е малък град и поради причината, че туристите са рядкост, няма таксита, автобусите са без стъкла и наистина предизвикват усмивка и спомени за ония стари американски филми за африка и мексико с пътници с кози и кокошки на тавана. Такова описание, разбира се би било пресилено за Малайзия, но така или инъче не бих се качил на тия превзони средства.

Храната е мешаница от китайска, малайска и индииска. Всяка една по отделно би ми харесла, но повярвайте комбинацияте не е отсяла най-хубавото от тия източно азиятски кухни.
https://photo-forum.net/i/279820&USER_ID=6001
Замъкът Kelle's Castel e построен от шотлански заселник с това име през 19 век. Занимавал се е с отглеждане и производство на каучук. До колкото разбрах е уважавано име тук и за времето си е бил дота прогресивна личност. Бил е на път да построи първият в Азиа асансьор, но го е сполетяла внезапна смърт.
https://photo-forum.net/i/279820&USER_ID=6001https://photo-forum.net/i/280102&USER_ID=6001
Поводът за препускането до Ипо беше индийския фестивал Тай Пусам. Празнува се от всички индуси, но казват, че най-вълнуващ е в Ипо, по колоритен от тези в Индия, поради причината, че продължава и вечер.

Фестивалът е в чест на богът Муруган, или наричан също Субраманиам, по-големия син на Шива. Хареактерно е носенето на т.нар. kavadi-декорирана рамка, която може да достигне и до 2м височина. В Ипо, вечер kavadi са украсени с лампи и всевъзможни светещи украси, а след носещия рамката върви камион с генератор. Тази рамка се закача, буквално на човек гол до кръста, често изпаднал в транс преди това, за да не усети болката. Рамката ко притиска силно, трудно е и самото нанизване. Мъжът или жената са накичени с куки по кожата, често са с прободени с игли през двете бузи, езика или носа. Иглата през бузата достига и 2м, както ще видите на снимките. За нас европейците, гледката е ужасяваща, но за вярващия индус, това е гордост, както за рода който го следва по целия път м/у двата храма, така и за него самия.

Основата на празника е пренасянето на менче с мляко от един храм до друг, бос през целия град и измиването на статуята на Муруган, със същото това мляко, като това се извършва от 100-200 000 индийци (в Куала Лумпур бяха 500 000). Реката в близост придобива бял цвят. Носенето на kawadi се е поизродило, както и смесването на боговете. Много от поклонниците се кланят на богини като Кали- богинята на разрухата. Те носят огньове, kavadi-то предствалява куки, закачени през кожата на носителя му, опънати с въжета. Въжета се държат от друг поклонник. Носителят на kavadi е в транс. Шаманът го вкарва в транс под безумния ритъм на барабани. По време на ритуала всеки един мускул, всяка една жила изпъква. Не би трябвало да усеща болка при закачането на куките. Кръв не тече. По време на прехода, закаченият се мята диво и се върти в кръг, а водачът го дърпа силно назад. Кожата се отлепя от тялото, а индусът в транс крещи безумно, осветен от пламъците на огньовете. Гледката е демонична и продължава с часове.

Притиснат от стотиците хиляди поклонници, единственият европеец, повярвайте, не бях земен жител в тия моменти, които продължиха 8-9 часа. Понякога хора от тълпата изпадаха в транс и се налагаше шаманът да ги изважда, карайки ги да гълтат огън и натискайки ги силно м/у очите. Носителите на kavadi пушат свита цигара, най-вероятно опиум. Очите им както сами ще видита са обелщени и невиждащи, движенията им са резки, непредвидими и ненасочени. Месец преди ритуала са започнали пости, които изключват почти всякаква храна. Целта е организмът да се пречисти и да издържи на това нечовешко физически доколкот успяха да ми внушат, психическо натоварване. Носителите на kavadi в повечето случаи са слаби, кожа и кости както казваме по нашия край, жилави и пъргави.

Така, докато магията мине, излизането от транс е съпроводено със адски гърч и строполяване в абсолютно безсилие.
https://photo-forum.net/i/279820&USER_ID=6001https://photo-forum.net/i/280102&USER_ID=6001https://photo-forum.net/i/281787&USER_ID=6001

Хората са дружелюбни, усмихнати и абсолютно незлобливи.

Надявам се кадрите които ще ви покажа по-долу ви харесат. Не бъдете твърде критични. Условията при които снимах бяха повече от абсурдни. В повечето случаи съм потен, при 25-30 градуса (дори вечер), влажност близка то 100%, бях клекнал наведен или притиснат, снимах между краката на хората, подпирах се на главите им, отмествах ръцете им, беше тъмно и шумно. Батерията ми беше почти празна, а втората напълно изтощена.

Все пак Canon-чето не ме предаде и ми предостави шанса да прекарам незабравими моменти и да заснема кадри, които лично мен ме радват изключително много.

Можете да видите снимките в профила ми. Не са за гласуване разбира се:)
Благодаря за отделеното внимание!

Публикацията е редактирана (24-02-06 16:38)

Отговори на това съобщение
 Re: Индуският фестивал Taipusam в Ipoh, North Malaisia и снимки от него
Автор: avramil   
Дата:   24-02-06 16:26

[smilie24] [thankyou]
[shtrak]

Автор: dau   
Дата:   24-02-06 16:39

Бравос!
Много приятен разказ и хубави снимки!

Автор: fotografinq   
Дата:   24-02-06 16:58

искам ми се и на мен да ги видя, но май са нещо некоретно вкарани [smilie11]

Дата:   24-02-06 17:07

Не знам защо така се получава. Все пак не мога ди ги пусна всички тук. Влезте във профила ми. Пъвите две страници са с тях.

Автор: fotografinq   
Дата:   24-02-06 17:10

[smilie24]

Автор: IDA   
Дата:   24-02-06 17:41

Изключително интересен разказ, благодаря ти. Отивам да гледам снимките.

Автор: Стоев   
Дата:   24-02-06 19:08

[smilie24]

Автор: yanee   
Дата:   25-02-06 01:09

[shtrak]

Автор: de5   
Дата:   25-02-06 02:29

имат ли нешо общо с нашите от факултета

Автор: chavo   
Дата:   25-02-06 09:34

[smilie24] Браво! защо не спретнеш една презентацийка със снимки, музика и текст на едно място? [beer]

Дата:   25-02-06 09:36

Нашите цигани от факултета са с индийски произход и действително приличат много на тях. Но тяхната, индийската, циганска каста (тъй като обществото им разделено на касти) стои много ниско в йерархията. Тези не са такива. Шаманите, т.нар. POOJARI или BHATJI обикновено са най-високата каста (BRAHIM )в индийското общество.

Дата:   25-02-06 11:21

Преди няколко години изкарах три седмици в Мадрас, но така и не разбрах много за кастите.
Снимките ми - 50% негативи брак след 4 минавания през скенери по летища [smilie2]
Идеята на Чаво за презентацийката е добра.[smilie24]

Автор: Second   
Дата:   25-02-06 11:39

Стоев, сигурно си си ухапал гъза от яд, аз така бих направил! [smilie2] Бях чувал за скапани негативи, ама това е направо ужас!
Аз сега се връщам от Индия (и Шри Ланка), бях и в Мадрас (сега се казва Ченай), пожелавам на всеки човек да отиде в Индия!

Публикацията е редактирана (25-02-06 13:04)

Дата:   25-02-06 11:40

Vaskomil, страхотно е, че споделяш това с нас, присъствал си на нещо уникално! [smilie24]

Автор: chel   
Дата:   25-02-06 11:46

[smilie24] [smilie24] [smilie24]

Автор: kolov   
Дата:   25-02-06 12:02

направи презентация и админите да я качат,четак ще потъне[smilie24]

Дата:   25-02-06 12:24

Second, има и по-лоша част [smilie3]
Бях там командировка, филмите служебни, копиране също, но добре че си копирах личните снимки отделно, че те ми останаха а негативите трябваше да предам на командировалата ме фирма...[smilie8]

Дата:   25-02-06 12:47

Бахти!!! [cool] И кво, командировката отиде на кино, така ли?! Те са те пратили да снимаш, а ти им носиш повредени филми?

Дата:   25-02-06 13:50

Има построен нов цех у фабриката тук, след тази командировка...
(тихо да не чуе някой) [smilie7]

Дата:   25-02-06 13:55

Аз си мислех, че технологиите се изнасят от Запад на Изток, пък то било обратно вече! [smilie7]

Дата:   25-02-06 14:04

хм, за изолация на тръби става дума - индийците са добри в някои методи с много ръчен труд и малко автоматизация (евтинко демек)...[smilie3]

Дата:   25-02-06 14:30

[smilie5] хи-хи, видях го с очите си!

Дата:   25-02-06 14:52

Благодаря ви за коментарите, ще се пробвам с презентацията, макар да не знам къде се качва, може би ще питам админите.
Що се отнася до кастите, получавам малко информация от колегата зад мен Даниш. Той е от Гоа, щатът Васко да Гама. Има доста касти и все още обществото им се влия от това. Ако си в дадена каста, Даниш е от доста ниска, йерархически, каста и ако живее в Гоа, няма шанс да се измъке, нито може да стане инженер, нито доктор, а той е машинен инженер. Премествайки се в Мумбай (в миналото Бомбай), кастовото различие изчезва и той е свободен. Има например каста на бръснарите. Всички-дядо, син, баща, внук са бръснари и така во веки веков. Не могат да се женят за хора от други касти, не могат и дете дори да имат. Странят до колкото виждам, макар тук в Сингапур да не е така силно. Индийците мюсюлмани са в отделни касти и сущо странят, защото са коренно различни течения, да не ги наричаме религии, щото хиндоизма не е, като майка на будизма. По скоро начин на живот, житейска философия, поне аз така се опитвам да я разбера-но не мисля, че успявам, за сега:):)

Дата:   25-02-06 16:35

За презентацията Това ще ти свърши работа, а за качването нямаш проблеми - имам предостатъчно място, видимо отвсякъде, докато Админ ти разгледа Шоуто и го качи при другите.
Успех и чакаме със звук [smilie24]
[beer]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна