Автор: Iguasu
Дата: 21-02-06 13:41
Искаш компетентно мнение, а не просто предположения - ами как да го получиш като никой не е успял да снима явлението?! . Питай Еспенак - човекът заснел най-много затъмнения, ако и той не знае, нямаш голям шанс . Аз познавам и друг екип, който ще се опита да снима "бягащите сенки", но те ще са с видеокамера.
Важното е да има опити.
Ето какво аз съм попрочела и бих направила в случая (пак в сферата на предположенията): Предварително си определяш посоката на движение на сенките по формата на слънчевия сърп в хода на затъмнението и поставяш бяло парче плат на земята, надлъжно на сенките. Ти заставаш странично, с 2 статива и 2 фотоапарата, задължително с жила. Добре е да сте и двама човека.
Ползваш най-светлосилния обектив, който можеш да намериш, максимално отворена бленда, предварително много добре си фокусирал (защото няма да имаш време), най-чувствителния черно-бял филм, който можеш да намериш (те не са толкова едрозърнести, а и зърното в случая няма значение, трябва да регистрираш нещо бързодвижещо се и много слабо), скоростта категорично е 1/1000 (чела съм го), но направи снимка и с 1/500 за всеки случай. Всякакви мерения са излишни - 1/1000 и максимално отворена бленда - това е!!!Единият апарат да е без филтър, а втория със завит много леко оцветен филтър (може би светложълт, виж в каталозите за ч/б филтри някой оконтрастяващ). Сенките се виждат с просто око, така че лесно ще прецениш кога да започнеш да снимаш. В този миг вече е полутъмно, недей да мериш светлина и др. и да експериментираш с експонации, защото ще имаш само 30 до 50 секунди (не минута и половина!) И каквото направиш в началото - това ще е, след пълната фаза изобщо няма да можеш да снимаш сенки! Емоцията ще ти попречи, така, че снимай Слънцето и "диамантения пръстен". Пести си филма и остави по-голямата част от него за същинското явление или най-добре си приготви трети фотоапарат.
Албирео, не допускай грешката да забравиш да си вдигнеш главата от земята или от фотоапаратите. Остави си мигове само да наблюдаваш! ![[smilie8]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smilie8.gif)
Добре е да поставиш въпросите си и в астрофорума, там има доста астрономи, които ще ти дадат съвети.
Ех, 99-та година, славно време, блазе ти, че ще го преживееш отново!
|
|