Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Съвет: Заснемане на слабо контрастна сянка - около 5%
Автор: ALBIREO   
Дата:   20-02-06 14:35

Здравейте!
Задачата е следната. Трябва да заснема сенки, движещи се с приблизително половин метър в секунда. Проблемът е, че са изключително слабо контрастни. Около 5% спрямо фона.
Това, което знам за тях е, че са по- контрастни в синя спектър. За мен важното е да бъдат регистрирани, а не дали са в някакъв определен цвят. Т.е. предпочитам да ги санимам черно-бяло. Смятам да използвам Ilford, примерно 400 ASA. Не съм сигурен какъв точно син филтър да използвам.
Също така, сенките ще се проектират на бял фон и пирината им е около един сантиметър с интервал 5 сантиметра.
Ще се снима на слънчева светлина.
Ето и въпроса: Дали филма ще може да регистрира толкова слаби сенки, при скорости от рода на 1/500 и използването на "някакъв" син филтър?
Предполагам ще използвам 50 милиметров обектив със светлосила 2. Разстоянието от което ще ги снимам, ще е около метър (ще видя от какво разстояние точно, целият екран ще покрива полето на обектива.
Приемам всякакви предложения да променя всеки един детайл в системата ;).
Въпросът ми е към хора с компетентно мнение, а не просто предположения. Благодаря.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет: Заснемане на слабо контрастна сянка - около 5%
Автор: piktor   
Дата:   20-02-06 15:58

Моята препоръка е да смениш филмчето с кодак т-макс 400 или 200. С по фино зърно е, което ще има значение.

Дата:   20-02-06 16:07

piktor - мислех, че Ilford е по- фино зърно. Но явно ще мина на T-max ;)

Автор: dekov   
Дата:   20-02-06 16:32

Филтъра в никакъв случай не трябва да е син.
За да се отличат сенките при слънчево осветление Ви трябва оранжев филтър.Марката на филма е без значение, ако е 400 ASA и филтъра има кратност 2, експонацията ще е от порядъка на 1/500 и f 8.
Желая Ви успех!

Автор: 4i4o-Joro   
Дата:   20-02-06 16:41

Послушай dekov [smilie24]
Ако не си послушен - сложи червен филтър[smile]

Дата:   20-02-06 16:54

:)
Благодаря.
Значи това, което е интересно за тези сенки е, че те са по- контрастни в синята област. Затова предлополих, че е добре да ги снимам в синя светлина. Но ще имам достатъчно време да сменя 2-3 филтъра...
Сянката в случая не се получава от предмет... малко странно, но става въпрос за т.нар бягащи сенки, които се появяват малко преди пълната фаза на Слънчево затъмнение. Интересното при тях е, че до сега никой не е успял да ги заснеме, защото са изключително слабо контрастни. Но явно не са и достатъчно интересни, за да си дава зор човек да ги снима. Но те така или иначе се появяват преди затъмнението (около минута-2 преди пълната фаза) така, че ще имам време да снимам и сенките и затъмнението. Това е научен експеримент - снимките няма да имат НИКАКВА худежествена стойност. Целта е прото да се регистрират, да се измерят разни параметри - ей такива работи ;).

Автор: Julius   
Дата:   20-02-06 16:56

Е синьо как ще оконтрасти синьо. Правилно ти е казал Здр. Деков - трябва ти оранжев! [smilie24]
...
И ние на курсовете това учихме. [smilie5]

Автор: vladomatev   
Дата:   20-02-06 16:58

Ей, да си пазиш техниката с тия слън4еви затъмнения!

Дата:   20-02-06 17:23

;)
Благодаря на всички за съветите!
Идната седмица ще направя тестове, да видим какво ще стане.
vladomatev - мдааа, вече имам опит с едно затъмнение от 1999-та ;).

Илфорд или Т-макс е по- чувствителен в ултравиолетовата област? Имам усещането, че там сенките ще са най- силно изразени. Какъв филтър да използвам, за да регистрирам само UV? Продават ли се такива? Ако не - ще търся някой да ми направи из лабораториите в БАН...

Автор: vase   
Дата:   20-02-06 18:05

сериозна задачка....
червения и оранжевия филтър, но ще е добре и да затвориш максимално диафрагмата..през по-малката дупчица трудно минават вълни от топлия спектър на светлината-червени и тн. Успех!

Автор: karavelov   
Дата:   20-02-06 19:59

Ползвай оранжев филтър, както ти каза Деков, също така можеш да проявиш контрастно филма за да изпъкнат сенкте.

Например, взимаш фома 100 и го снимаш като 400 аса. После проявяваш в родинал 1+40 за 16 минути с много клатене.

Като снимаш, мери също по сенките, не по светлите участъци, теб ти трябва сенките да са 18% сиви, а не фона.

Успех!

Дата:   20-02-06 20:21

karavelov - сенките са едва забележими и се движат със скорост половин метър в секунда. На всичко отгоре са тесни - около сантиметър и половина ;). Намират се на около 5 сантиметра отстояние една от друга. Куца работа е да меря по тях.
По- скоро ми трябва някаква експозиция, при която екрана да излезне леееко недоекспониран или в най- лошия случай перфектно експониран. От там нагоре само ще се влоши експеримента или поне така си мисля.
Притеснява ме това, че според някви учени, точно тези сенки били най- контрастни в синя светлина, а според вас е по- добре да използвам оранжев филтър. Може би аз не мога да разбера замисъла ви... Може би ще е най- добре да направя 3 установки с различни филтри и всичко друго да е 1:1.
Лошото е, че ще разполагам само с минута-две преди и минута-две след пълната фаза на затъмнението. Само тогава се появяват.
Споменах ли, че до ден днешен никой не е успял да ги фотографира? :)

Автор: Iguasu   
Дата:   21-02-06 13:41

Искаш компетентно мнение, а не просто предположения - ами как да го получиш като никой не е успял да снима явлението?! [smilie11]. Питай Еспенак - човекът заснел най-много затъмнения, ако и той не знае, нямаш голям шанс [smile]. Аз познавам и друг екип, който ще се опита да снима "бягащите сенки", но те ще са с видеокамера.

Важното е да има опити.

Ето какво аз съм попрочела и бих направила в случая (пак в сферата на предположенията): Предварително си определяш посоката на движение на сенките по формата на слънчевия сърп в хода на затъмнението и поставяш бяло парче плат на земята, надлъжно на сенките. Ти заставаш странично, с 2 статива и 2 фотоапарата, задължително с жила. Добре е да сте и двама човека.
Ползваш най-светлосилния обектив, който можеш да намериш, максимално отворена бленда, предварително много добре си фокусирал (защото няма да имаш време), най-чувствителния черно-бял филм, който можеш да намериш (те не са толкова едрозърнести, а и зърното в случая няма значение, трябва да регистрираш нещо бързодвижещо се и много слабо), скоростта категорично е 1/1000 (чела съм го), но направи снимка и с 1/500 за всеки случай. Всякакви мерения са излишни - 1/1000 и максимално отворена бленда - това е!!!Единият апарат да е без филтър, а втория със завит много леко оцветен филтър (може би светложълт, виж в каталозите за ч/б филтри някой оконтрастяващ). Сенките се виждат с просто око, така че лесно ще прецениш кога да започнеш да снимаш. В този миг вече е полутъмно, недей да мериш светлина и др. и да експериментираш с експонации, защото ще имаш само 30 до 50 секунди (не минута и половина!) И каквото направиш в началото - това ще е, след пълната фаза изобщо няма да можеш да снимаш сенки! Емоцията ще ти попречи, така, че снимай Слънцето и "диамантения пръстен". Пести си филма и остави по-голямата част от него за същинското явление или най-добре си приготви трети фотоапарат.
Албирео, не допускай грешката да забравиш да си вдигнеш главата от земята или от фотоапаратите. Остави си мигове само да наблюдаваш! [smilie8] [smilie8] [smilie8]
Добре е да поставиш въпросите си и в астрофорума, там има доста астрономи, които ще ти дадат съвети.
Ех, 99-та година, славно време, блазе ти, че ще го преживееш отново![smilie24]

Дата:   21-02-06 14:06

Iguasu :)
1999-та гледах минута и половина, щото трябваше да сменя един пентакон 6х6 със Зенит на обектива, който беше 5,6/1000. Запецна и докато го ръчках гледах затъмнението. Беше страхотно. Този път ще си нося бинокъл. Ще имаме система, която ще отброява колко време ни остава до края, за да се предпазим и да няма "повредени" очи.

Относно сенките:
За мнения имах предвид хора, които имат опит или теоретични познания за получаване на образ от слабо контрастни сенки. Иначе съм отворен за идеи, предложения, препоръки - всичко е добре дошло :).
На затъмнението през 1999 сянки са се виждали в продължение на минута и половина ;). Аз лично не ги гледах тогава, а снимах с онова добиче 5,6/1000 ;).
При скорост 1/500, сянката се премества на един милиметър. В случая това не е от значение, защото се явява 6% от ширината на сянката. Разбира се, ще пробвам от 1/500 до 1/2000. Ще се направи специален статив за целта. Маркери ще се поставят на картона, за да се определят посока и размери. Сигурно ще си сложа и Qpcard ;) - ей тъй, да има :)
Ще се намирам в центъра на линията на тоталитета. Смятам да използвам бял картон с размер А0.

Въпросът е как да направя сенките по- контрастни ;).
Може би трябва да използвам ултравиолетов филм, там сигурно са още по- контрастни. Но може и да не са... Не знам...

Дата:   21-02-06 16:21

Албирео[smile] ,

"За мнения имах предвид хора, които имат опит или теоретични познания за получаване на образ от слабо контрастни сенки."
"Може би трябва да използвам ултравиолетов филм, там сигурно са още по- контрастни. Но може и да не са... Не знам..."

Физика и пак физика си е. Казах ти - иди в астрофорума.

Това, че са се виждали сенките минута и половина хронометър ли го е засичал или "по-преценка" на субект, защото преценката в такива ситуации е много нереална. Аз тогава щраках като луда кадър след кадър и филма ми свършил по средата на пълната фаза, а аз мислех, че апарата е блокирал и го сменях с друг и всичкото това за 3 минути!!! Така изтървах фотографски края на пълната фаза и само гледах. Но пък кви снимки се получиха.....!
Времето на бягащите сенки варира и зависи от състоянието на атмосферата в момента и може би от релефа на лимба на Луната(не е изяснено докрай природата на явлението). Всеки път е различно. Така, че колко време ще имаш не е ясно. Но няма да е толкова много, колкото ти се иска. Виж какво пише в литературата по въпроса и не се доверявай на очевидци. Също е важно предварително да си оттренирал ситуацията много пъти, за да провериш собствената си бързина.

Публикацията е редактирана (22-02-06 11:10)

Дата:   21-02-06 16:31

Iguasu [thankyou]

Автор: tofo   
Дата:   21-02-06 16:45

ALBIREO
През 99-та ми направи силно впечатление това, че когато затъмнението е минало половината, светлината, която минава през клоните на дърветата не прави петна , а много интересни застъпващи се полумесеци, които естествено постепенно изтъняват. Направо нереално. Ако можеш и имаш желание - фоткай.

Автор: nrk   
Дата:   21-02-06 17:21

Я наистина прочети повече литература...
щото така както си го казал: "по- контрастни в синя спектър" наистина трябва да използваш син филтър...

Автор: b0bb0   
Дата:   21-02-06 22:52

Iguasu: "Албирео, не допускай грешката да забравиш да си вдигнеш главата от земята или от фотоапаратите. Остави си мигове само да наблюдаваш!"

Много хубава забележка! От предишното затъмнение видях само секунда-две-три. Тоя път си мислех да отида и просто да гледам, ама както се заформя голямо мъкнене на железария ще падне пак...

Защо наистина не наминеш към Астрофорума?

Автор: Synthy_xxx   
Дата:   21-02-06 23:17

Аз пък искам да видя какво ще стане от снимките. И наистина ползвай оранжев филтър (нямам опит с такива неща, но логиката ми казва че ако сенките са в синия спектър, за да ги "покажеш" трябва оранжев - ще спре сините вълни и ще ги "потъмни" в крайният резултат)

Дата:   22-02-06 11:48

Албирео (Amberdawn) - добре дошъл в астрофорума. Видях, че и телескоп ще си купуваш.
По въпроса със сенките - пак четох. Пише, че скороста им е около 3 метра в секунда, което много усложнява нещата. Формата им може да бъде вълнообразна или елипсовидна.
По отношение на филмите: ако намериш от някъде Кодак Академия, граби - снимаш като 3200 аса, после проявяваш пак като за толкова. Ръчно. Все пак вариант може да бъде и Илфорд 400, заснет и проявен като 1600 аса. Пак ръчно.
По отношение на филтрите - теоретично червен и оранжев. НО, виж им плътностите, фактор 4 ти сваля поне две бленди. А на теб в този момент ти трябва огромна светлосила.

Аз даже си мислех да ти предложа да си направиш вкъщи изкуствени бягащи сенки, но не знам точно как. Тогава най-лесно ще видиш кой филтър, каква скорост и дали изобщо...

Все пак, като събереш мнения, като помислиш - просто направи това, което ти подсказва сърцето. Така после ще се сърдиш само на себе си.[smile] [smile] [smile]

Хубав съвет ти дава и tofo, че можеш да снимаш сърпчетата, образувани от клоните на дърво - тези снимки винаги стават.

Автор: IDA   
Дата:   22-02-06 13:00

Съветът на Iguasu за пробите с изкуствени бягащи сенки е много удачен, защото така на практика лесно ще намериш оптимума и ще отидеш подготвен.

Изкуствените бягящи сенки могат да се направят сравнително лесно по подобие на тези в дискотеките. Там се върти висяща от тавана сфера със залепени по нея огледалца, които движейки се, отразяват светлина от прожектор и се получават бягащи по стената светли петна, като тъмните участъци в случая симулират бягащите сенки. Нещо подобно, но доста по-просто можеш да си направиш и ти, като разбира се, не е необходимо да виси от тавана. Би могло да се въри хоризонтално и да прави картинка от бягащи сенки по стената. Така ще е лесно и за снимане.

Дата:   22-02-06 15:18

Iguasu - аз отдавна съм регистриран там, но темата не е астрономическа ;), чисто фотографска си е ;). Тълкуването на това явление вече е астрономическа (физическа) тема, но това е друг въпрос ;).

След обсъждане с видни астрономи, установихМЕ, че е най- добре да си използвам Canon 20D-то. Изглежда лентата е неприложима в този случай, защото имала някакъв период на реакция, и при тези скорости не може да отчете толкова слави контрасти. Сигурно някой ще каже, че това са глупости, но как ще обясни факта, че до ден днешен НИКОЙ не е фотографирал това явление?
При матрицата няма такова нещо. Задачата ми се усложнява, защото освен бягащи сенки, искам да занема и "броеницата на Бейли", короната... май ще трябва да тренирам скоростно снимане и преместване на апарата от един обектив на друг (телескоп, който ще си купя тези дни [smilie18] ).

Симулирането на сенки вкъщи - не разполагам с никакво време за съжаление, за да си конструирам разни "симулатори" ;), но снощи на Photoshop-а си направих ленти с 5% сиво на бял фон, цъкнах ги с Canon-ец 20D, снабден със 17-40 L 1:4 и се получи ;). Знам, че не е същото, но ми се възвърна надеждата за успех ;). За експеримента мога да сложа някакъв 50 милиметров по възможност под 2 светлосила и да парскам на 1/2000, или напарво 1/8000 ;)
Благодаря ви [thankyou] [beer] [shtrak]

Автор: b0bb0   
Дата:   22-02-06 22:29

Ще имаш ли време да снимаш едното и за секунди да се преместиш на другото? Само колко време ти трябва за да монтираш апарата на телескопа!

Дата:   22-02-06 22:59

Апаратът е на байонет. Да сложа/махна обектив ми отнема около 1-2 секунди. Ако трябва да внимавам - 3-4 секунди. Телескопа ще е до мен и няма да ми отнеме повече от 1-2 секунди да преместя апарата от 50 милиметровия обектив до предварително монтирания пръстен за фотоапарата, който също е на байонет. Губя най- много 10 секунди (ама аз ще снимам сенките и след започване на пълната фаза, докато ги има). После изчаквам около 5 секунди, да се успокои телескопа. Предварително съм си монтирал електронното жило на апарата. Започвам с кратките експозиции (защото така или иначе ще ми е нагласен на 1/1000 примерно) и след всяка смяна на експозиция, ще губя около 3-4 секунди, за да се успокои телескопа от вибрациите (още не знам колко е стабилна стойката му, но се надявам да е здрава). Ми това е. Дори имам планове да направя няколко пейзажни :). Три минути са много време, когато действаш бързо. Засечи си на хронометър колко много неща можеш да направиш за 10 секунди, когато действаш бързо и точно. Дългите ми експозиции ще достигнат до няколко секунди, може би 10, не съм решил точно. Целта е да хвана добре външната корона и после от всички снимки да направя една с равномерно осветена корона :). Това е :)
То няма нищо общо с темата, но както и да е ;)

Публикацията е редактирана (22-02-06 23:02)

първа  назад  1     всички  напред  последна